Elképesztő fejlődésnek indult a magyar hadsereg: íme 10 vadi új csodakütyü
Gazdaság

Elképesztő fejlődésnek indult a magyar hadsereg: íme 10 vadi új csodakütyü

Gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül egy csomó modern fegyvert, járművet és egyéb eszközt kapott és fog kapni a hadsereg. A fejlesztésben magyar cégek is részt vesznek majd, így vélhetően a program jótékony hatással lesz a hazai gazdaságra is, sőt, még a fegyvergyártás is újraindul Magyarországon. A program célja a katonaság fejlesztése mellett a NATO 2%-os GDP-arányos kiadáselvárásainak való megfelelés is. Bár a terv egyes részleteit még homály fedi és sikeressége még a jövő zenéje, megnéztünk 10 olyan modern eszközt, mellyel a Honvédséget a közelmúltban felszereltek vagy várhatóan fel fognak szerelni.

1 2 3

1-3.

Cseh tervezésű kézifegyverek


Márciusban derült fény arra, hogy a HM Arzenál Zrt. szerződést kötött a cseh Ceská Zbrojovka fegyvergyárral arról, hogy hazánkban is gyártani fogják a legmodernebb cseh kézifegyvereket, a CZ BREN 2 gépkarabélyt, a Scorpion EVO 3-as géppisztolyt és a CZ P-09-es pisztolyt.

Hogy a magyar katonáknak mennyi jut majd ezekből, egyelőre még kérdéses, annyi viszont már biztos, hogy a különleges egységek kezében megjelent a CZ 805-ös gépkarabély és a Scorpion EVO 3-as géppisztoly, más korszerű nyugati fegyverek mellett. Utóbbit a rendőrség is rendszeresítette.

H145M helikopterek


Idén júniusban jelentette be a Honvédelmi Minisztérium, hogy 20 darab, H145M típusú helikoptert vásárol az Airbustól, összesen mintegy 100 milliárd forint értékben. A gépek 270 kilométer per órás sebességre képesek és 1600 kilogramnyi terhet tudnak felemelni, akár hatezer méter magasan is képesek lesznek repülni. Várhatóan 2019 második felében érkeznek majd meg a szolnoki helikopterbázisra.

A 2015M egyenruhacsaládElképesztő fejlődésnek indult a magyar hadsereg: íme 10 vadi új csodakütyü
Fotó: MTI / Balogh Zoltán
2016 elején mutatták be az új magyar gyakorló egyenruhacsaládot, a 2015M-met, ami mind mintájában, mind pedig szabásában újítást jelent a rendszerváltás óta rendszerben lévő, kisebb-nagyobb ráncfelvarrásokon átesett "bocihoz" képest. Az egyenruha számos megoldást kölcsönöz nyugati "vetélytársaitól," míg szabásában az amerikai ACU-ból merít ihletet, mintáját tekintve leginkább a számos országban rendszerben lévő multicamre hasonlít. Az amerikai patrol cap helyett - ahogy az már hagyomány - továbbra is inkább a bocskai sapkát hordják viszont majd az egyenruhához a honvédeink.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
orbánviktordonaldtusk