Előfizetői tartalom

Gigantikusra nőtt a magyar állam - Most kell tízezreket utcára tenni?

Már a foglalkoztatottak 22%-áról a magyar állam gondoskodik, ami 3%-pontos emelkedés 2000-hez képest - tűnik ki az Eurostat adataiból. Ezzel olyan hatalmassá vált a magyar állam, hogy az EU élmezőnyébe verekedtük magunkat. A helyzet azonban korántsem olyan kétségbeejtő, mint ahogy első ránézésre tűnik: a KSH-tól kapott adatok alapján megtudtuk, hogy csaknem 960 ezren dolgoznak a magyar államnak, közfoglalkoztatottak nélkül azonban "csak" 774 ezren, ami 17%-os állami foglalkoztatást jelent. Habár ez a ráta már alig haladja meg az EU-átlagot, a közszférában dolgozók elsődleges munkaerőpiacra való átterelésére biztos, hogy nincs jobb időszak, mint a jelenlegi gazdasági ciklus.

Magyarország az "élvonalban"Svédországban és Dániában majdnem minden harmadik foglalkoztatott az államnak dolgozik, Finnországban pedig 25%-os volt a ráta az Eurostat friss adatai alapján 2016-ban. Észtorzságban, Litvániában, Franciaországban és Magyarországon sem sokkal nagyobb a versenyszféra aránya. Nálunk ráadásul az általános, csökkenő tendencia helyett növekedést...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái