Trump komolyan gondolta: Addig fogom kritizálni a Fedet, amíg kamatot emelnek
Gazdaság

Trump komolyan gondolta: "Addig fogom kritizálni a Fedet, amíg kamatot emelnek"

Portfolio
Nem ért egyet a Fed kamatemelési politikájával Donald Trump amerikai elnök, szerinte nem a jegybank függetlensége a fő kérdés, hanem a Fednek "azt kellene tennie, ami az országnak jó" - mondta a politikus a Reutersnek adott interjúban.
Hétfőn már kiszivárogtak olyan hírek, melyek szerint Trump egy adománygyűjtő rendezvényen élesen bírálta a Fedet és Jerome Powellt, amiért folyamatosan emelik a kamatot. Az elnök hivatalba lépése óta már ötször emelt kamatot a Fed, ebből csak az idén kétszer, amikor már a Trump által kinevezett Powell volt a jegybank vezetője. A sajtóhírek után hétfő este Trump interjút adott a Reutersnek, melyben megerősítette, hogy elégedetlen a jegybank politikájával és Powell eddigi ténykedésével. Amikor a hírügynökség rákérdezett arra, mit gondol a jegybank függetlenségéről, Trump azzal tért ki a válasz elől, hogy szerinte a Fednek azt kell tennie, ami az országnak jó.

Továbbra is kritizáélni fogom a Fedet, ha tovább emelik a kamatot

- szögezte le Trump.

Az elnök szavai ellenére a piac szinte biztosra veszi, hogy szeptemberben újabb 25 bázisponttal emeli majd a kamatot a Nyíltpiaci Bizottság, ennek esélye jelenleg több mint 90%, emellett a szakértők decemberre még egy szigorítást várnak. Kérdés, hogy a politikus mostani nyilatkozata eltántorítja-e a döntéshozókat a további szigorítástól, illetve lassítja-e annak ütemét.

Trump indoklása szerint több támogatást kellene kapnia a jegybanktól. Kiemelte: Kína mesterségesen tartja gyengén a devizáját, és ugyanezt gondolja Európáról is. Szerinte amikor az USA vámokat vetett ki a kínai termékekre, akkor a távol-keleti ország válaszul leértékelte a jüant.

A múlt héten enyhültek a félelmek az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval kapcsolatban, hiszen kiderült, hogy a héten ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a felek. Trump azonban igyekezett hűteni a várakozásokat, szerinte a napokban a washingtoni tárgyalásoktól nem várható komoly előrelépés. Hozzátette: egyelőre nincs elképzelése arról, mikor zárhatják le a kereskedelmi vitákat.

Az amerikai elnök Törökországról is beszélt: kiemelte, hogy nem tesznek engedményt a fogvatartott amerikai lelkipásztor szabadon engedésével kapcsolatban. Hozzátette: korábban segített abban, hogy Izrael elengedjen egy török állampolgárt, azt hitte, hogy ennek az alkunak keretében majd a törökök is szabadon engedik az amerikai lelkipásztort. Szerinte a Törökországra kivetett amerikai vámoknak nem lesz negatív hatásuk Európára. Trump azt is kiemelte az interjúban, hogy nyitott lenne az Oroszországgal szembeni szankciók enyhítésére, ha Moszkva hajlandó lenne együttműködni olyan kérdésekben, mint Szíria vagy Ukrajna.
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
nemet autoipar autogyartas