Előfizetői tartalom

Brutális zsoldoshadseregek lepték el a világot - Íme a 10 legrettegettebb

Huszák Dániel
Ahogy a Vasfüggöny leomlott, a világ összes nagyhatalma gőzerővel elkezdte leépíteni haderejét, több százezer katona találta magát világszerte munka nélkül. A kisebb-nagyobb lokális konfliktusok azonban változatlanul zajlottak tovább, az adódott lehetőségekre és a munka nélküli veteránokra pedig rárepültek a katonai magánvállalkozások (PMC-k), biztonsági cégek. Annak ellenére, hogy az amerikaiak iraki kivonulása után a PMC-k aranykora sokak szerint lezárult (addig több milliárd dollárt költött évente a védelmi minisztérium zsoldosokra), a világ második legnagyobb nem-állami munkáltatója továbbra is egy ilyen jellegű biztonsági cég és a Közel-Kelet, Afrika, Ázsia és Dél-Amerika konfliktuszónáit a mai napig profi zsoldosok ezrei járják. Megnéztük tizet a világ legnagyobb, leghírhedtebb magánhadseregei közül.

1-3. Executive OutcomesEgy dél-afrikai katonai helikopter és néhány SADF-katona. Fotó: ShutterstockAz Executive Outcomest Eeben Barlow, a dél-afrikai hadsereg volt alezredese alapította, sokan ezt a vállalatot tartják a modern katonai magánvállalkozási modell szülőatyjának. Az EO a '90-es évek óta számtalan kisebb-nagyobb afrikai konfliktusban részt vett, volt, hogy egész háborúkat...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái