Milliókhoz juthatnak az anyák a kormány példátlan kedvezményével
Gazdaság

Milliókhoz juthatnak az anyák a kormány példátlan kedvezményével

Jelentős horderejű adókönnyítésre készül a kormány a legutóbb kiszivárgott információk szerint. A háromgyerekes nők számára biztosított élethosszig tartó szja-mentességgel tízmilliókhoz jutnak az érintettek, azonban a demográfiai hatását rendkívül nehéz megjósolni.


Már régóta napirenden van a kormányban az újabb családpolitikai intézkedéscsomag és a legutóbbi értesülés alapján már látható az irány. Egyetlen kiszivárgott mondatból ugyan nehéz a pontos következtetéseket levonni, de már ebből is fontos megállapításokat tehetünk arra vonatkozóan, hogy kik járhatnak jól a legújabb családsegítő intézkedéssel. Amit tudunk egyelőre:

a gyermekvállalás ösztönzését célzó lépések között felvetődött, hogy a háromgyermekes nők életük végéig mentesek legyenek a személyijövedelemadó-fizetés alól.

Kik járnak jól?

A hatások felméréséhez két, egyelőre ismeretlen részletet illetően kell feltételezéseket tennünk. Eszerint
  • az szja-mentességet "nem felmenő" rendszerben vezetik be, hanem minden olyan nőt megillet, akik már most három gyereket nevelnek, vagy neveltek a múltban (ha a kormány szándéka a demográfiai helyzet javítása vagyis, hogy gyermekvállalásra ösztönözzön a lépés, akkor ez a forgatókönyv első körben nem hatékony lépés, viszont konfliktusmentesen oldja meg azt a kérdést, hogy kiknek járjon az életük végéig az adómentesség),
  • a mentesség mellett változatlanul él tovább a 3 gyerek után járó havi 99 ezer forintos kedvezménye (ami az szja-n túl a járulékból is érvényesíthető).

A már ma is élő adókedvezmény azt jelenti, hogy a nagycsaládok jelentős része most is mentesül az szja-fizetés alól. Ezért az új, most kiszivárgott szja-mentesség terve elsősorban azon nők számára jelent további előnyt, akiknek marad még elengedhető személyi jövedelemadójuk. Ez két karakteres csoportot jelenthet:
  • Azok a kisgyermekes családok, amelyek magasabb összjövedelmük lévén 99 ezer forintnál több adó- (és járulék)kedvezményt is érvenysíthetnének havonta. Ezek tipikusan a kisgyermekek mellett is két aktív keresővel rendelkező családok. Hogy pontosan milyen magas jövedelem kell ahhoz, hogy ebbe a csoportba kerüljön a háztartás, az azon múlik, hogy az új kedvezményt hogyan hangolják össze a már most is létezővel. Ha a járulékból való levonás korlátlanul alkalmazható, akkor már 300 ezer forint havi bruttó családi jövedelemtől felfelé lehetne élvezni az új szja-elengedés áldásos hatásait (feltéve, hogy az anyának van adóköteles jövedelme). Amennyiben viszont a 99 ezer forintot mindenképpen az szja-ból kell levonni, ameddig az lehetséges, akkor csak 660 ezer forintnyi családi jövedelem felett lehetne kihasználni az új adókedvezményt.
  • A másik csoport, akik az új kedvezménynek nagyon örülnének, azok a dolgozó anyák, akiknek a gyermekei már felnőttek, és így nem jár nekik a 99 ezer forintos adókedvezmény. Ők jellemzően a 40 év feletti aktív korosztály. Ha az adómentességet valóban nem felmenő rendszerben vezeti be a kormány, ebben a körben lesz igazán sok kifizetés, hiszen a már gyermeket nem nevelők sokkal aktívabbak a munkapiacon, több adóköteles jövedelmet szereznek, mint a gyermeküket még otthon nevelő nők.

A megközelítő számításoknak komoly korlátja, hogy nem tudni, hány olyan nő lehet, aki a fenti két csoportba tartozik. Az első csoportra vannak viszonylag pontos adataink, amelyek a 2016-os népességfelmérésből származnak. Ebből ugyanis kiolvasható, hogy jelenleg hány háztartást érinthet a "nem felmenő" rendszer (vagyis ha a már most 3 vagy több gyermekkel rendelkező háztartásokra is érvényes lesz a kedvezmény). Ezek alapján 173 ezer érintett háztartás jöhet szóba (és ebbe most beleértettük azokat a férfiakat is, akik egyedülállóként nevelnek 3 vagy több gyermeket). Ha az ő esetükben érvényesíthető lesz az élethosszig tartó szja-mentesség, akkor (nagyon leegyszerűsítve a számításokat, és átlagbérrel számolva) 101 milliárd forintos éves adóbevétel-kiesés adódik. Fontos azonban megjegyezni, hogy mivel átlagbérrel számoltunk, ezért ez az összeg lényegesen felülbecsli a várható költségvetési hatást, mivel például a gyeden lévő nők keresete alacsonyabb az átlagbérnél.

Fontos látni, hogy ebben a költségvetési hatásban nincsenek benne a fentebb jelzett második csoport tagjai, a dolgozó anyák, akiknek gyermekeik már felnőttek.

Milliókhoz juthatnak az anyák a kormány példátlan kedvezményével

Mit jelent ez egy átlagos család számára?

A 2016-os mikrocenzus adataiból azt is tudjuk, hogy azokban a családokban, ahol két felnőtt három vagy annál több gyermeket nevel, ott egy főre vetítve 726 ezer forint az éves nettó jövedelem. Nagyon leegyszerűsítve: a három gyermeket nevelő, átlagbért kereső családok esetében az anya szja-mentessége számításaink szerint éves szinten jelentősen, 11%-kal javítja az adott háztartás jövedelmi helyzetét. (Csak az anya keresetére vetítve ez 22%.)

Milliókhoz juthatnak az anyák a kormány példátlan kedvezményével
Forrás: KSH
Ha csak az anya oldaláról közelítjük meg a jövedelemnövekedést, akkor egyszerű számításaink azt mutatják, hogy a három gyerek mellett például 39 évesen ismét munkát vállaló és így az élete végéig szja-mentességet élvező nő (bruttó átlagbért, 4%-os bruttó bérnövekedést, nem változó szabályokat és 15%-os szja-kulcsot feltételezve)

a nyugdíjba vonulásának időpontjáig (ami 59 év körül volt a legutóbbi adatok szerint átlagosan) összesen 18,7 millió forintos adóelőnyhöz juthat. Nyilván minél előbb érvényesek rá a kedvezmény feltételei (korai gyerekvállalás és korai visszatérés a munkaerőpiacra), annál nagyobb a nyereség.

És fontos megjegyeznünk, hogy a fentiekben mindenhol átlagos adatokkal számoltunk, amelyek lényeges torzításokat tartalmazhatnak.

Ha demográfiai fordulat nem is lesz tőle azonnal...

Éves szinten jelenleg 1900-2100 milliárd forint körüli összeg folyik be az államkasszába szja-bevételek formájában. Megközelítő és nagyon leegyszerűsítő számításaink szerint ennek az 5%-áról mondana le a kormány minden évben az élethosszig tartó adómentesség miatt, miközben a másik oldalon megjósolni is nehéz azt, hogy mikor és mennyiben javítja a demográfiai helyzetet. A központi kérdés ugyanis az, hogy az egy, illetve kétgyermekes családok a kilátásba helyezett kedvezmény hatására mennyire vizsgálják felül családtervezési döntéseiket, és ennek köszönhetően hány olyan harmadik gyermek születik meg, akiket korábban eredetileg nem terveztek. Ebből a szempontból érdekes kérdés, hogy mennyire lehet gyermekvállalást ösztönző hatású és vonzó egy olyan intézkedés, amely egy későbbi időpontra (a nők ismételt munkába állásának idejére) ígér pótlólagos kedvezményt.

A belengetett adómentesség másik, egyértelműen pozitív következménye viszont a nők munkaerőpiaci aktivitása terén lehet: ha ugyanis megvan a már eleve eltervezett 3 vagy annál több gyermek a családban, akkor az adókedvezmény miatt a nők nagyobb arányban térhetnek vissza a munkaerőpiacra (legalábbis az esély nagyobb, hiszen a visszatérésüket más tényezők is lényegesen befolyásolják). Ez pedig kifejezetten kedvező fejlemény lenne, mivel a kisgyermekes anyák foglalkoztatási rátája Magyarországon hagyományosan elmarad az uniós átlagtól, de nem is kell az uniós számokhoz viszonyítanunk. Épp az új intézkedéssel célba vett kör, a három gyermekesek foglalkoztatási rátája lényegesen alacsonyabb a kisebb családok esetében megfigyeltnél: 2017-ben a 25-49 éves nők körében az 1 gyermekes családok esetében 73,3%-os, a 2 gyermekesek esetében 73%-os, míg a 3 vagy több gyermekesek esetében 48,9%-os volt a foglalkoztatási ráta, vagyis itt egyértelműen van még mozgástér.

A kiszivárgott intézkedés egy másik lehetséges üzenete kissé távolabbra visz, de érdemes eljátszani a gondolattal. Korábban ugyanis kormányzati körökben is felmerült a radikális nyugdíjjavaslat, amely a gyerekszámtól tenné függővé a nyugdíj összegét. Ez a gondolat gyakorlatilag az aktív kor végéig járó szja-mentesség kiterjesztése az inaktívak számára, a kétfajta kedvezmény tulajdonképpen felfűzhető egy láncra.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Komka Péter
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
67-es gyors ut
dpd csarnokepulet market epito
recept kivaltas patika
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
élelmiszer étel getty