Előfizetői tartalom

Még nem kaszált a gyenge forinton az MNB, de már dörzsölheti a tenyerét

Az első félévben 18,8 milliárd forintos eredményt ért el az MNB az egy évvel korábbi 34,4 milliárdos profit után - derül ki a jegybank nemrég nyilvánosságra hozott féléves jelentéséből. Érdekesség, hogy a nyár elején már elkezdett gyengülni a forint az euróval szemben, viszont ez még nem jelent meg közvetlenül a jegybank számaiban, a devizatartalék átértékelődésén elért árfolyamnyereség csökkent is tavalyhoz képest. Az átértékelődés nem realizált eredménye viszont megugrott, vagyis ha jobban megnézzük, akkor látszik a forintgyengülés eredménye.

Honnan van pénze az MNB-nek?Évről évre kiemelt figyelem övezi az MNB eredményét, főleg azóta, hogy 2013-14-ben a jegybank jelentős profitot könyvelt el a devizatartalékon, amit aztán a Pallas Alapítványok tőkejuttatására fordított. Ez egyszeri hatás volt, de azóta mi is rendszeresen követjük az MNB gazdálkodását. A korábbi években megszokotthoz hasonlóan most is azt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái