Fokozódik az izgalom - vajon mit talál ki Banksy a ledarálás után?
Gazdaság

Fokozódik az izgalom - vajon mit talál ki Banksy a ledarálás után?

MTI
Nagy izgalommal várják az Artcurial párizsi akciós ház szerda esti árverését, amelynek tételei között négy Banksy-mű is szerepel, a művész egyik képe ugyanis félig bedarálta magát a Sotheby's október elejei londoni árverésén.

Izgalommal várjuk az árverést, de ha történni fog valami, az nem ismétlés lesz

- vélte Arnaud Oliveux, az eladással megbízott szakértő. A számos árverésre kerülő mű között három szitanyomat és egy tárgy (ecsetet tartó patkány) is szerepel.

Október elején nagy vihart keltett a művészeti világban a grafittiművész egyik alkotása, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos (381 millió forint) áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szív formájú, piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A rejtőzködő bristoli művész, aki szerint az egész műnek meg kellett volna semmisülnie, akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni. A kép ára ennek ellenére tovább emelkedett, meghaladta a kétmillió eurót (646 millió forint).

Feltételezések szerint Banksynek lehettek a teremben cinkosai, akik működésbe hozták a Lány léggömbbel önmegsemmisítéséhez szükséges gépezetet, esetleg maga Banksy indította be azt.

Rendkívül óvatosak leszünk. Biztonsági berendezést helyeztünk el, de diszkrét, rejtett, a lehető 'leglazább' lesz. Nem lesz tíz gorilla minden teremben

- mondta az Artcurial szakértője.

Banksy alkotásait már most is nagy érdeklődés övezi az aukciósház elegáns kiállítótermében. Oliveux szerint ezúttal a keretekkel nem lehet probléma, most egészen keskenyek, nem úgy, mint a Lány léggömbbel vastag fakerete.

Az Instagramra Banksy aláírásával feltett üzenetben megerősítették, hogy az október elejei árverésen az akciósház nem volt beavatva a turpisságba. Az árverés után a YouTube videomegosztóra feltett felvételen Banksy közölte, hogy a képnek nem félig, hanem teljesen meg kellett volna semmisítenie magát. Állítása szerint a "próbák" alatt a darálás minden esetben működött. A kísérletekről is feltett képeket, amelyek szerint a reprodukciók teljesen felcsíkozva kerültek ki a gépből.

A Sotheby's megerősítette, hogy a vásárló a félig bedarált képet is megvette. Az alkotásnak a Love in the bin (Szerelem a kukában) új címet adták.

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy "a művészettörténet egy darabjának" tulajdonosa lesz.


A címlapkép forrása: Ben STANSALL / AFP
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
szijjarto1119