Előfizetői tartalom

Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben

Weinhardt Attila
A pénteki fejlemények alapján nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre dacol a brüsszeli deficitcsökkentő elvárásokkal az olasz kormány, azaz továbbra is jócskán növekvő költségvetési hiánnyal akar nekivágni 2019-nek. Ezt viszont nem nézi jó szemmel sem az Európai Bizottság, amely ma már túlzott deficit eljárás megindítását is belengette az ország ellen, sem a kötvénybefektetők. Utóbbiak ugyanis a hírek szerint hatalmas összegű short pozíciókat kezdtek felvenni a határidős olasz állampapírok piacán arra spekulálva, hogy tőkekivonás lesz az országból és még tovább emelkednek a hozamok. Egyre nő tehát a piaci nyomás is az olasz kormányon, hogy váltson irányt, de ha ez megtörténne, az meg akár előrehozott választásokhoz is elvezethet.
Populista ígéretek vs. megvalósítási kockázatokJövő keddig, november 13-ig, kapott határidőt az olasz kormány arra, hogy az Európai Bizottság által október végén visszadobott előzetes 2019-es költségvetést dolgozza át. Ezt úgy kell megtennie, hogy feleljen meg a korábbi olasz kormány által tervezett, illetve az Európai Tanács által már nyáron jóváhagyott, az uniós...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái