Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben
Gazdaság

Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben

A pénteki fejlemények alapján nagyon úgy tűnik, hogy egyelőre dacol a brüsszeli deficitcsökkentő elvárásokkal az olasz kormány, azaz továbbra is jócskán növekvő költségvetési hiánnyal akar nekivágni 2019-nek. Ezt viszont nem nézi jó szemmel sem az Európai Bizottság, amely ma már túlzott deficit eljárás megindítását is belengette az ország ellen, sem a kötvénybefektetők. Utóbbiak ugyanis a hírek szerint hatalmas összegű short pozíciókat kezdtek felvenni a határidős olasz állampapírok piacán arra spekulálva, hogy tőkekivonás lesz az országból és még tovább emelkednek a hozamok. Egyre nő tehát a piaci nyomás is az olasz kormányon, hogy váltson irányt, de ha ez megtörténne, az meg akár előrehozott választásokhoz is elvezethet.

Populista ígéretek vs. megvalósítási kockázatok

Jövő keddig, november 13-ig, kapott határidőt az olasz kormány arra, hogy az Európai Bizottság által október végén visszadobott előzetes 2019-es költségvetést dolgozza át. Ezt úgy kell megtennie, hogy feleljen meg a korábbi olasz kormány által tervezett, illetve az Európai Tanács által már nyáron jóváhagyott, az uniós szabályokból eredő deficitcsökkentő pályának. Ez azt jelenti, hogy a GDP-arányos államháztartási hiányt jövőre 0,8%-ra kellene csökkentenie az olasz kormánynak az idei 1,8-1,9%-ról, az egyszeri tételektől és a gazdasági ciklusoktól tisztított ún. strukturális egyenleget pedig a GDP 0,6%-pontjával kellene csökkenteni.

Ehhez képest az új olasz kormány, amely két populista pártból, a Ligából és az Öt Csillag Mozgalomból áll, tudatosan ezen deficitcsökkentő pálya felrúgására készült, mivel jókora egyenlegrontó lépések kampánya után jutott hatalomra (alacsony jövedelműeknek és tartós munkanélkülieknek állampolgársági jövedelem, elhalasztott áfa-emelés, korai nyugdíjazás, stb.) és ezeket akarja mindenáron megvalósítani.

Van azonban feszültség a két kormánypárt között a beígért lépések végrehajtásából, hiszen például az alapjövedelmet az Öt Csillag Mozgalom szorgalmazza, mint legfőbb választási ígéretét, míg a Liga nem annyira támogatja (annak megvalósítási és költségvetési kockázatai miatt). A napokban csaknem amiatt omlott össze a kormánykoalíció, mert az Öt Csillag Mozgalom a korrupció elleni küzdelem jegyében el akarta volna töröltetni az igazságügyi átalakítások keretében a bűncselekmények büntethetőségi időkorlátját (több idő legyen a nyomozásokra), de a Liga ezt sem igazán támogatta (puhítani akarta a javaslatot). Végül tegnapra kompromisszumos javaslat született.

Teljesen letérnek az elfogadott pályáról

A korábbi olasz vállalások és jóváhagyott uniós ajánlás alapján tehát az új olasz kormánynak az államháztartás strukturális egyenlegét 0,6%-ponttal csökkentenie kellene, miközben a Bizottság október végi elemzése szerint valójában 0,8%-pontos rontására készül. Sőt, a Bizottság november 8-i őszi előrejelzésben már az szerepel, hogy az olasz strukturális deficit az idei 1,8%-ról jövőre a GDP 3,0%-ára nő, tehát már 1,2%-pontos strukturális egyenlegromlást vetít előre a Bizottság. Emellett az alap államháztartási hiányra nem is az olasz kormány által hangoztatott 2,4%-ot, hanem 2,9%-ot vetít előre 2019-re a Bizottság, ami 2020-ra 3,1%-ra nőhet.

Így tehát az új olasz kormány teljesen szembemegy a korábbi vállalásokkal és az uniós szabályrendszerből adódó feladataival. Sőt a Bizottság előrejelzése szerint 131%-on ragadó adósságrátához vezet, hogy 2020-ban már a 3%-os plafon feletti államháztartási hiány várható. Éppen utóbbi miatt egyébként pénteken Valdis Dombrovskis, a Bizottság euróért felelős alelnöke már azt mondta: fontolgatja a testület, hogy megindítja Róma ellen a túlzott deficit eljárást. Ez, ha a szankciós folyamat végigmenne, akár az olasz GDP 0,2%-át kitevő pénzügyi büntetést is maga után vonhatna.Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben

"Süketek párbeszéde"

Közben a római narratíva az, hogy a Bizottság pontatlan makrogazdasági feltételekből indul ki a számításainál és mivel az olasz növekedés egyébként is lassul (részben egyébként éppen a Brüsszellel tavasz óta vívott csatározásokból eredő bizonytalanság miatt), ezért "öngyilkosság lenne" jelentős költségvetési megszorításokat tenni.

A Bizottság viszont azt veti az olasz kormány szemére, hogy az ő előrejelzései épülnek túlzottan optimista világképre (növekedési kilátások) és ezért a deficit előrejelzések sem hitelesek, sőt azokat nem is hagyta jóvá egy független olasz költségvetési ellenőrző szerv, noha kötelező lenne ezt megtennie.

Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben
Balról jobbra: Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom vezetője, miniszterelnök-helyettes, Guiseppe Conte kormányfő, Matteo Salvini, a Liga vezetője, szintén miniszterelnök-helyettes

Ideges a piac, elindult a spekuláció

Pénteken Rómában járt az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának az elnöke, aki (és maga az Európai Bizottság is) a hét elején lényegében minden eurózóna tagállamtól támogatást kapott arra, hogy próbálja jobb belátásra téríteni az olasz kormányt. Azaz érje el, hogy az eurózóna stabilitási veszélyeinek elkerülése érdekében faragjon a deficittervein Olaszország. Emellett az EU más csatornákon is igyekszik nyomást gyakorolni az olasz kormányra, hogy változtasson irányt és ne a költségvetési élénkítésen keresztül igyekezzen "felpörgetni" a gazdaságot, mert meglátása szerint ilyen, a gazdasági aktivitást nem igazán serkentő jóléti lépésekkel, ez úgysem fog menni.

Mindezek ellenére az olasz gazdasági miniszter és az egyik miniszterelnök-helyettes, Luigi Di Maio is azt mondta, hogy nem változtatnak, marad a jövőre megcélzott 2,4%-os költségvetési deficit.

Keddig persze még változhat a helyzet, de az is beszédes, hogy az elmúlt napok olasz fejleményei hatására a kötvényhozamok újra meglódultak. A 10 éves hozam ma délelőtt 3,45% körül egyhetes csúcson is járt, míg az ebből és a német 10 éves kötvényből számolt hozamfelár újra a 300 bázispontos szint fölé ugrott.

Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben


Dacol a szigorral Olaszország, nagy támadás készül ellene a háttérben
Beszédes, hogy maga az olasz gazdasági miniszter mondta azt: a tartósan 300 bázispont feletti felár már aggodalomra adna okot, illetve az olasz jegybank egyik vezetője szerint az elmúlt hónapok hozamemelkedése már eleve oda vezethet, hogy a gazdaság lassul, így kiolthatja a költségvetési élénkítés tervezett hatásait. Ráadásul az olasz bankrendszert is megviseli a hozamemelkedés: sok állampapírt birtokolnak, így a hozamemelkedés kedvezőtlenül hat a működésükre, hitelezési képességükre és piaci megítélésükre.

A Reuters pénteki elemzése egyébként ebben a feszült helyzetben, az olasz-EU csata mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy

az elmúlt hónapokban jócskán megugrott az olasz államkötvények elleni piaci spekulációs aktivitás. Az anyag szerint nagy hedge fundok is újra megjelentek a piacon és nagy számban kötöttek határidős ügyleteket.

Ez a további hozamemelkedésre, tőkekivonásra számításra (illetve korábbi ügyletek fedezésére) utal, illetve azzal is összefügg, hogy olcsóbb ilyen ügyletekből felépíteni egy olasz-ellenes kitettséget, mint CDS-pozíciókból, amelyeket az alaptermék nélkül (állampapír) már nem lehet nyitni.

A hírügynökség emlékeztet az Eurex adataira, miszerint idén eddig a rövid futamidejű olasz határidős állampapírokkal kapcsolatos ügyletek volumene 40%-kal napi 70 ezer darabra emelkedett, de a hosszabb papírokra szóló határidős ügyletek volumene is jelentősen nőtt. Ezzel párhuzamosan a nyitott határidős kötésállomány október 25-én rekordmagas szintre, 280 ezer kontraktusra emelkedett, de azóta is napi 270 ezer kontraktus körüli szinten stabilizálódott. A hírügynökség által megszólaltatott kötvénypiaci szakértő úgy magyarázta mindezt: látható, hogy a nagy hedge fundok is visszatértek az olasz piacra és nagy volumenű short pozíciókat vesznek fel mind a rövidebb, mind a hosszabb futamidejű olasz kötvényeknél, ami "bátorságra" is utal és egyúttal a nyitott kötésállományt, illetve az ügyletek napi darabszámát is felfelé tolja.

Előrehozott választások felé is sodródhat a helyzet

Könnyen lehet, hogy ez a fokozódó olasz államkötvénypiaci spekulációs aktivitás vezet majd oda, hogy olyan piaci nyomás alá kerül a következő hetekben az olasz kormány, hogy kénytelen lesz valamennyit engedni az Európai Bizottságnak, és módosítania kell a költségvetési ígéretein. Ez viszont azzal a kockázattal is jár a két párt számára, hogy a választóik csalódnak, népszerűségvesztés következik be. Mindez pedig előrevetíti azt, hogy néhány hónapos távon akár előrehozott választásokig is eljuthat a fokozódó olasz helyzet.

A napokban a bűncselekmények büntethetőségi időkorlátjának kitolásával kapcsolatos parlamenti vita során már csúnyán összezördült a két koalíciós párt és akkor a Liga felől már olyanokat szivárogtattak, hogy márciusban jöhetnek az előrehozott választások. Aztán másnapra megszületett az alku a két párt között. A kampányígéretek és a valós költségvetési mozgástér közötti különbségből adódó feszültség tehát akár elképzelhető, hogy így, előrehozott választásokon keresztül fog majd oldódni Olaszországban.

Címlapkép és kép forrása: Filippo MONTEFORTE / AFP
eu summit_getty
Katona Bence Hiventures
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
ferenc pápa_getty