Gazdaság

A hazai törvényeknek legyen elsőbbsége a nemzetközi szerződésekkel szemben?

MTI
Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban arról, hogy legyen-e elsőbbsége a hazai jognak a nemzetközivel szemben.
Ha az igenek győznek, akkor ez az elv bekerül az alkotmányba, és a hazai törvényeknek egyértelmű elsőbbsége lesz a nemzetközi szerződésekkel szemben. Támogatói szerint ez megerősíti az ország szuverenitását, a felvetés bírálói szerint viszont jelentősen rontja viszonyát a világ többi részével.

A javaslat szerint, ha a hazai törvények összeütközésbe kerülnek a nemzetközi szerződésekkel, akkor változtatni kell az ország nemzetközi kötelezettségein, hogy ezek a szerződések összhangba kerüljenek a törvényekkel. Ha Svájcnak nem sikerül megállapodnia nemzetközi partnereivel a változtatásban, akkor az országnak ki kell lépnie abból a szerződésből - olvasható az "önrendelkezési kezdeményezés" című javaslatban.

A támogatók úgy vélik, hogy az ország hagyományos semlegessége és különállása meggyengült a sok nemzetközi megállapodáshoz való csatlakozással például a környezetvédelem, a rendőrségi együttműködés, a légi közlekedés és a kereskedelem területén. Az előterjesztők élére a jobboldali Svájci Néppárt állt, amely úgy véli, hogy a sok nemzetközi megállapodás gyengíti az ország hagyományát a közvetlen demokrácia gyakorlásában is, vagyis abban, hogy az országban nagyon gyakran rendeznek népszavazást.

A társadalmi vita az ország szuverenitásáról már egy jó ideje folyik, de az utóbbi években felerősödött, különösen az Európai Unióval fennálló viszony miatt.

A javaslatot azonban sokan ellenzik: maga a kormány is, amelyben pedig két minisztere ül a Svájci Néppártnak, üzleti csoportok, és majdnem minden más párt. Szerintük, ha az igenek győznek, akkor Svájcnak fel kell mondania sok nemzetközi szerződését, és csorbát szenvednek az emberi jogok és a döntést megsínyli a gazdaság is.

Az előzetes felmérések szerint valószínűleg a nemek győznek a referendumon, mert a megkérdezettek 58-61 százaléka ilyen értelemben nyilatkozott.

A vasárnapi népszavazáson egy másik "nagyon fontos" kérdésre is választ kell adnia a svájciaknak: kaphatnak-e állami támogatást azok a gazdák, aki engedik, hogy teheneik, kecskéik szarvat növesszenek.
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
parlament