Előfizetői tartalom

Friss lelet az egészségünkről, elkeserítő ábrákon a magyar valóság

Portfolio
A magyarok várható élettartama az egyik legalacsonyabb egész Európában, a rákos halálozás tekintetében sajnos vezetünk, a magyar fiatalok és felnőttek is sokat dohányoznak, kimagaslóan elhízottak vagyunk - csak hogy néhány fontosabb adatot felvillantsunk a most megjelent európai összesítésből. És még nincs vége: Bulgária után nálunk halnak meg a legtöbben a levegő rossz minőségével összefüggésben. Bár az egészségügyi kiadásaink növekednek, egyre nagyobb arányt képvisel az emberek zsebből történő fizetése és más országok nagyobb tempóban költenek, így egyre hátrébb csúszunk itt is. A kórházakra vonatkozó statisztikát nem lőjük le az elején, de annyit elárulunk: itt is vannak igazán magyar sajátosságok. Az átfogó és jól összehasonlítható európai egészségügyi adatokból, a Health at a Glance Europe 2018 című OECD-kiadványból szemezgetünk.

Egészségi állapotAzt már mindenki tudja, hogy a születéskor várható élettartam tekintetében Magyarország nem szokott jól szerepelni a nemzetközi összehasonlításokban. Az európai országok között az 5. legalacsonyabb volt a születéskor várható élettartam, átlagosan 76,2 év volt 2016-ban. Ez nem változott a két évvel korábbi állapotokhoz képest: akkor ugyanígy Románia...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái