Előfizetői tartalom

Friss lelet az egészségünkről, elkeserítő ábrákon a magyar valóság

Portfolio
A magyarok várható élettartama az egyik legalacsonyabb egész Európában, a rákos halálozás tekintetében sajnos vezetünk, a magyar fiatalok és felnőttek is sokat dohányoznak, kimagaslóan elhízottak vagyunk - csak hogy néhány fontosabb adatot felvillantsunk a most megjelent európai összesítésből. És még nincs vége: Bulgária után nálunk halnak meg a legtöbben a levegő rossz minőségével összefüggésben. Bár az egészségügyi kiadásaink növekednek, egyre nagyobb arányt képvisel az emberek zsebből történő fizetése és más országok nagyobb tempóban költenek, így egyre hátrébb csúszunk itt is. A kórházakra vonatkozó statisztikát nem lőjük le az elején, de annyit elárulunk: itt is vannak igazán magyar sajátosságok. Az átfogó és jól összehasonlítható európai egészségügyi adatokból, a Health at a Glance Europe 2018 című OECD-kiadványból szemezgetünk.

Egészségi állapotAzt már mindenki tudja, hogy a születéskor várható élettartam tekintetében Magyarország nem szokott jól szerepelni a nemzetközi összehasonlításokban. Az európai országok között az 5. legalacsonyabb volt a születéskor várható élettartam, átlagosan 76,2 év volt 2016-ban. Ez nem változott a két évvel korábbi állapotokhoz képest: akkor ugyanígy Románia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés