Szörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Gazdaság

Szörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban

Múlt hétvégén ukrán katonákra nyitott tüzet az orosz FSzB - a 2014 óta húzódó, közvetett orosz-ukrán konfliktus eleje óta először történt közvetlen, hivatalosan is elismert összetűzés a két fél közt. Válaszul az ukrán parlament átmeneti hadiállapotot hirdetett, hiszen félnek tőle, hogy az oroszok invázióra készülnek, valamint részlegesen megtiltotta az orosz férfiak belépését az országba. Bár ez nagyon valószínűtlen, hiszen sem Oroszország, sem Ukrajna nem járna jól egy nyílt háborúval, megnéztük, mire számíthat a két fél, ha mégis közvetlen hadviselésre kerülne sor a Global FirePower adatai alapján.

ÉlőerőSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Fotó: Shutterstock
Oroszország a GFP becslése szerint 1,013 millió aktív állományban lévő katonával rendelkezik, emellett 2,57 millió tartalékost tudnának mozgósítani szükség esetén. Ezzel szemben az ukrán hadsereg összesen 182 ezer aktív állományban lévő katonával rendelkezik és még egymillió tartalékosuk van. Összesen tehát az orosz hadsereg háromszor akkora létszámmal rendelkezik, mint az ukrán, de utóbbi is elég jelentős élőerőt tudna mozgósítani egy háború esetén. Érdemes megjegyezni, hogy egyébként az elmúlt években mindkét haderő jelentős korszerűsítésen ment keresztül, mind felszerelés, mind kiképzés tekintetében. Míg az oroszok a Ratnyik-programot futtatják, az ukránokat nyugati országok segítik a katonáik kiképzésében, felszerelésében. Fontos tény viszont, hogy az ukrán hadsereg egy része már most demoralizált az ország keleti részében dúló polgárháború elhúzódása miatt.

Szárazföldi harcjárművekSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Fotó: Shutterstock
Ukrajna összesen 2 214 harckocsival rendelkezik a GFP becslése szerint, ezzel szemben Oroszország közel tízszer annyi, 20 300 tankot tudna felvonultatni ellenük. Bár a szakadárok ellen jellemzően modernebb típusokat használnak, az ukrán hadsereg harckocsi-állományának zömét felújított T-64-esek alkotják, míg az oroszok ennél modernebb, T-72-es és T-80-as harckocsikkal vannak főleg felszerelve, de a legmodernebb tömeggyártott, hadrendben lévő T-90-eseikből is közel 1000 darabot be tudnának vetni szükség esetén.

Ezen felül Ukrajna 11 870 páncélozott szállító harcjárművet, 1300 önjáró tüzérségi eszközt, 1 670 vontatott tüzérségi eszközt és 625 rakéta-sorozatvetőt tudna felvonultatni, míg Oroszország közel 15 600-zal több PSZH-val, 4300-zal több önjáró tüzérségi eszközzel, 2800-zal több vontatott tüzérségi eszközzel és 3200-zal több rakétakilövő-járművel rendelkezik.

LégierőSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Fotó: Shutterstock
Az ukrán légierő mind felszereltségét, mind létszámát tekintve messze elmarad az oroszétól: míg ők alig 240 repülőgéppel és helikopterrel rendelkeznek, az oroszok közel 4000 repülő járművet tudnak ellenük bevetni. Ukrajna légiereje többnyire a Szovjetunió idejéből származó MiG-29-esekkel, Szu-27-esekkel, Mi-8-asokkal és An-26-osokkal van felszerelve, légiflottájuk egy részét ráadásul az oroszok annektálták is a Krímmel együtt. Az oroszok ezzel szemben lopakodó vadászgépektől kezdve cirkálórakéták hordozására alkalmas bombázókon át páncélvadász harci helikopterekig számos korszerű eszközt be tudnának vetni ellenük, vélhetően a VVSz rövid időn belül hatalmas pusztítást tudna okozni stratégiailag fontos ukrán objektumokban és hadieszközökben.

HadiflottaSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Fotó: Shutterstock
Az ukránoknak a legnagyobb elmaradása hadiflotta szintjén van az oroszokhoz képest: az ukrán hadiflotta alig 9 hajóból áll (egészen múlt hétig ez 12 volt), míg az oroszok őrhajókat és aknaszedőket számítva körülbelül 350 hadihajóval rendelkeznek - igaz, ezeknek számottevő része nem a Fekete-tengeren vagy Azovi-tengeren állomásozik. Fontos itt is megjegyezni, hogy a Krím annektálásával az ukrán hadihajók többségét is lenyúlták az oroszok.

Tömegpusztító fegyverekSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Fotó: Shutterstock
Nagyon valószínűtlen, hogy egy orosz-ukrán háború tömegpusztító fegyverek bevetését magában foglalná, azonban érdemes megjegyezni, hogy míg Ukrajnát denuklearizálták, Oroszország ma körülbelül 7850 atomfegyverrel rendelkezik, ebből körülbelül 1600 azonnal bevethető. Egyes szakértők szerint az ukrán atomfegyverek megtartásával a Krím annexiója és az ukrán polgárháborúba való beavatkozás is elkerülhető lett volna.

ÖsszesítésSzörnyű katasztrófa lesz a vége, ha háború robban ki a szomszédban
Az oroszok messze nagyobb és jobban felszerelt hadsereggel rendelkeznek, mint az ukránok, ha a két ország közvetlenül is egymásnak esik, vélhetően a konfliktus az ukránok katasztrofális vereségével végződne, viszonylag rövid időn belül. Ha a NATO nem avatkozik be az ukránok oldalán (amit valószínűleg nem tenne, maximum felszereléssel és kiképzéssel látná el továbbra is az ukránokat), Ukrajnának szinte esélye sincs ellenállni hosszabb távon egy nyílt orosz offenzívának.

A GFP listáján egyébként Oroszország a második legerősebb hadsereggel rendelkező országként van feltüntetve a világon, Ukrajna viszont csak a 29., Csehország és Görögország közt helyezkedik el.
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
lemairegetty