Megáll az eszed! Pusztító a pedagógusok rabszolgatörvénye, és most sem emelkedik a bérük
Gazdaság

Megáll az eszed! Pusztító a pedagógusok rabszolgatörvénye, és most sem emelkedik a bérük

Jelenleg bruttó 1500 forinttal haladja meg a kezdő tanítók fizetése a garantált bérminimumot, jövőre azonban ez az előny is eltűnik. Így történik meg az, hogy 2019-ben egy szakképesítéssel és középiskolai végzettséggel rendelkező munkavállaló ugyanannyi pénzt fog keresni, mint egy főiskolai vagy egyetemi végzettségű kezdő pedagógus. És túlórapénzt sem kapnak.

Botrány, ami történik, ezért kezdeményezzük a sztrájkelőkészítő-bizottság felállítását

- mondta a Portfolio-nak Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

A 2019-es bértábla alapján egy felsőfokú alapképzéssel rendelkező (főiskolán végzett) tanító bruttó 182 700 forintot keres jövőre, mesterfokozat esetén 203 000 forintot kap. A pedagógusok illetménye kapcsán továbbra is a 2014-es 101 ezer forintos minimálbér szerepel "vetítési alapként".

Jövőre azonban a hírek szerint bruttó 150 ezer forintra nőhet a minimálbér, vagyis 2014 óta ez 50%-os emelkedést jelent. A garantált bérminimum ennél is nagyobb mértékben, összesítve 70% feletti emelkedést ért el.

A jövő évi 202 ezer forintos garantált bérminimum pedig már jelentősen meg fogja haladni a pedagógus bértábla alját, a 182 700 forintos kezdő bért.

Mindebből következik, hogy egy főiskolai vagy egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus (hivatalosan: gyakornok) ugyanannyi pénzt fog keresni jövőre, mint egy szakképesítéssel és középfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló.

És ezt is csak azért, mert nem kereshet kevesebbet, mint a bérminimum. A bértábla alapján közel 20 ezer forinttal kisebb lenne a bruttója.

Minden ágazatnak megvan a rabszolgatörvénye, a tanároknál a túlóra sincs kifizetve - mondta Szűcs Tamás, aki arról is beszélt, hogy

ugyanott tartunk, mint a híres bérrendezés - életpályamodell - előtt, vagyis ugyanígy le van szakadva a pedagógusok bére a többi szektortól.

A tanítók általában 26 órát dolgoznak, és heti 6 "túlórára" (helyettesítésre) oszthatják be őket, amely gyakorlatilag mindennapossá vált az egyre nagyobb tanárhiány miatt. A túlórát pedig már hosszú évek óta ingyen végzik el.

Ha valaki nem csak a tankönyveken szeretne végigrohanni, hanem fel szeretne készülni az óráira, akkor egy tanórára legalább ugyanennyi időt kell szentelni. Ezzel pedig máris heti 50 feletti munkaóránál járunk, amihez hozzájöhetnek még a helyettesítések, ami 6 óra is lehet

- mesélte a Portfolio-nak egy pedagógus.

Emlékezetes, a pedagógusok életpályamodellének bevezetésével a kormány összességében lendített egy nagyot a közoktatásban dolgozók bérén (de voltak olyanok is, akik rosszul jártak), azóta azonban "el lettek felejtve" a tanítók, és a bérük alapja továbbra is a 2014-es minimálbérhez van kötve.

Így történhetett meg, hogy az elmúlt években az óriási bérrobbanás mellett újra leszakadt a fizetésük, és mostanra eljutottunk oda, hogy nem keresnek több pénzt 4 vagy 6 évnyi felsőfokú tanulmány után, mint azok, akik szakképzettséggel rendelkeznek, miközben akár heti több mint 50-58 óra munkavégzés is terhelheti őket - ha lelkiismeretesen szeretnék végezni a feladatukat.

A dologra már a híresen óvatos KSH is felfigyelt, és legfrissebb munkaerőpiacról szóló kiadványában úgy fogalmaz, hogy

a közoktatásban növekvő feszültséget okoz, hogy a keresetnövekedés ütemét nem a mindenkori minimálbérhez igazítják.

Véletlenül sem! Nem csodálkozhatunk azon, hogy a magyarok többsége még csak véletlenül sem ajánlja a tanári pályát a gyerekének. A magyaroknak az alacsony tanári fizetéseken túl az egész oktatási rendszerrel is komoly bajuk van. A vizsgált 35 orszából ugyanis pusztán kettő van, ahol nálunk alacsonyabb a tanári fizetések GDP/főhöz viszonyított aránya.

Azt már régóta tudjuk, hogy a tehetséges fiatalok elkerülik a tanári pályát, mert a fizetések és a munkakörülmények nem számítanak vonzónak (ezt a felvételi ponthatárok is igazolják). A fizetések további leszakadása minden bizonnyal még inkább arra késztetheti a fiatalokat, hogy más pályát válasszanak. Sőt, a helyzet minden bizonnyal ennél is súlyosabb: a végzett tanítók közül a tehetségesebbek akár azonnal pályaelhagyóvá is válhatnak, ha meglátják az első fizetésüket, hiszen a felsőfokú végzettségükkel és képességeikkel könnyen találnak olyan állást, amivel másfélszer vagy akár kétszer annyi pénzt is kereshetnek, mint a tanítással.

Kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát a pedagógusok bérével kapcsolatban, cikkünk megjelenéséig azonban nem érkezett válasz.

Frissítés a minisztérium beérkezett válaszával:
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
zöld környezet levél