10 szupertitkos csodafegyver, amiről nem is gondolnád, hogy létezik
Gazdaság

10 szupertitkos csodafegyver, amiről nem is gondolnád, hogy létezik

Gondoltad volna, hogy legalább 50 éve létezik már olyan fegyver, mellyel észrevehetetlenül szívrohamot lehet előidézni a gyanútlan áldozatban, minden nyom nélkül? Vagy esetleg azt, hogy egy ürüléknek látszó kupac CIA-s rádióadót rejthet? Netán hogy egy óvszerbe csomagolt különleges porral hatástalanítani lehet egy harckocsit? Akár egy James Bond filmben is elférnének azok a kütyük, melyeket a világ titkosszolgálatai, különleges alakulatai már rég óta használnak vagy használtak, többnyire a nagyvilág tudta nélkül. Megnéztünk 10 rejtélyes, emberélet kioltására közvetlenül vagy közvetetten alkalmas harci eszközt, melyeket nagyhatalmak különleges karhatalmi szervezetei speciális feladatokra használnak.

1 2 3

1-3.

A halálos esernyő10 szupertitkos csodafegyver, amiről nem is gondolnád, hogy létezik
Fotó: Shutterstock
Georgi Markov bolgár író 1968-ban disszidált az Egyesült Királyságba, majd különféle nyugati médiumokon keresztül élesen kritizálni kezdte szülőhazájának kommunista kormányát. 1978-ban a buszmegállóban várakozott, amikor szúró fájdalmat érzett a lábában, majd látta, ahogy egy férfi mögötte egy esernyőt vesz fel a földről, majd elmenekül. Pár nappal később Markov meghalt, a boncoláson fény derült arra, hogy ricinnel töltött lövedéket lőttek a testébe. Bár hivatalosan a mai napig nem derült ki, pontosan mi történhetett, több KGB-s dezertőr is megerősítette, hogy a bolgár kormány rendezte meg a gyilkosságot, az ehhez használatos "esernyőfegyver" létrehozásában pedig a szovjet titkosszolgálat is segített. A lövedéket vélhetően egy olasz származású, Bulgáriának dolgozó csempészből lett titkos ügynök lőtte Markovba.

KesztyűpisztolyA Sedgley OSS .38 egy kesztyűre erősített apró, egylövetű pisztoly, az amerikai haditengerészeti titkosszolgálatnak fejlesztették a második világháború alatt. A szerkezetet könnyen el lehet rejteni egy hosszú kabátujjba, az elsütő mechanizmus pedig akkor aktiválódik, ha közvetlen kontaktba kerül a célponttal, vagyis lényegében meg kellett ütni az illetőt, akit likvidálni akart a fegyver kezelője. Nincs hivatalos információ arról, hogy valaha is élesben használták volna, viszont a Becstelen Brigantyk nevű amerikai filmben szerepelt.

A tankgyilkos óvszerA CIA elődje, az OSS a második világháború alatt egyszerű megoldást dolgozott ki harckocsik hatástalanítására: őrölt diót és különféle porokat csomagoltak egy óvszerbe, amit egy belső égésű motorba kellett bedobni a tanknyíláson keresztül. Az üzemanyagban feloldódik a gumi és kiereszti magából a keveréket, ami tönkre teszi a motort. A fenti videóban különféle japán harci eszközök hatástalanítását is demonstrálják ezzel az eszközzel az amerikaiak, tönkre tesznek többek közt egy, a videóban valamiért közepes harckocsiként emlegetett, ma már ritkaságnak számító Ha-Go könnyűtankot is.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1470496652