Draghi: több időre van szükség, hogy átlássuk a helyzetet
Gazdaság

Draghi: több időre van szükség, hogy átlássuk a helyzetet

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően az Európai Központi Bank döntéshozói mai ülésükön nem változtattak az irányadó kamatokon: az alapkamatot 0%-on, az egynapos hitelkamatot 0,25%-on, a betéti kamatot pedig -0,4%-on hagyták. Mario Draghi a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy erősödtek a növekedést övező negatív kockázatok, azonban továbbra is úgy vélik, hogy átmeneti gyengélkedésről, nem pedig tartós lassulásról van szó.

Draghiék időt nyertek

Az elmúlt hónapokban beérkező makrogazdasági adatok mind az EKB döntéshozóinak, mind a piaci szereplőknek a várakozásait alulmúlták. Az euróövezeti gazdaság elhúzódó gyengélkedése miatt egyre kényelmetlenebb helyzetbe kerül az EKB. Draghi (és a döntéshozói testület) szemmel láthatólag igyekszik elkerülni a tartós lassulás beismerését, és bízik abban, hogy átmeneti hatások szerencsétlen összjátékáról van szó, és hamarosan jobbra fordul a helyzet. Ugyanakkor el kellett ismerniük azt is, hogy bizony ezek az adatok számukra is negatív meglepetést okoztak, és sokkal tovább tart ez a rossz széria, mint korábban gondolták. Draghi azzal a kijelentésével, miszerint a döntéshozóknak időre van szüksége a jelenlegi helyzet átlátásához, egy kis időt nyert, márciusban viszont már mondania kell valami konkrétabbat. Pláne úgy, hogy a jegybank közzéteszi majd legújabb inflációs és növekedési előrejelzését. Épp ezért kritikus fontosságúak lesznek a következő két hónapban beérkező gazdasági adatok. Ha a következő hónapokban fordulatot jeleznek majd a gazdasági indikátorok, akkor megkönnyebbülhetnek Draghiék, hiszen sikerült kihúzniuk ezt a nehéz időszakot anélkül, hogy ismét a negatív kockázatoktól megijedve a monetáris lazítás irányába tettek volna egy lépést. Ellenkező esetben viszont, amennyiben márciusig sem tisztul a kép, nehéz helyzetbe kerülhetnek a jegybankárok. Elég csak belegondolni, hogy tavaly azért kezdték el leépíteni, majd év végén azért vezették ki teljesen az eszközvásárlási programot, mert az euróövezeti gazdaság kedvező helyzete azt korábban lehetővé tette. Mire azonban a végére értek, megint elromlott a környezet.

Vége a sajtótájékoztatónak

Nem döntöttek arról, hogy lesz-e újabb hitelezésösztönző TLTRO-progra-

Draghi szerint a hitelezést ösztönző, az európai bankrendszer stimulációját célzó TLTRO-program, amit az EKB korábban alkalmazott, nagyon hatékony eszköz, azonban a döntéshozók nem vitatták meg egy újabb ilyen program esetleges szükségességét.

A következtetés

A jegybankároknak több időre van szüksége, hogy átlássák a jelenlegi helyzetet, vagyis, hogy átmeneti fékezésről van szó, vagy tartós lassulás áll a háttérben - hangsúlyozta Draghi. Erre a március kamatdöntő ülés jó lehetőséget ad majd.ú A következő lépés attól függ majd, hogy a döntéshozók tartósnak értékelik-e a lassulást. Amennyiben igen, akkor mérlegelni fogják a lehetőségeiket.

A negatív kockázatokról faggatják Draghit

Újságírói kérdésre reagálva a jegybankelnök elmondta, hogy a döntéshozók nem vitatták meg részleteiben a növekedést övező kockázatok negatív irányba történt elmozdulását. Egy másik kérdés az firtatta, hogy miért bíznak még mindig az euróövezeti gazdaság mögöttes erejében, amikor a beérkező adatok elhúzódóan azt jelzik, hogy itt valami komolyabb dolog állhat a háttérben. Draghi elismerte, hogy a jegybankárok között egyetértés volt a lassulás ténye kapcsán, azonban szemmel láthatóan ragaszkodik ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy az erős munkaerőpiacnak és a stabil belső keresletnek köszönhetően nincs nagy baj, inkább külső tényezők és egyedi hatások következtében alakult így a helyzet. Draghi elmondása szerint bízik abban, hogy a kínai kormány növekedést támogató intézkedései meghozzák majd a várt pozitív hatást. Emellett a Brexit kapcsán is óvatosan optimista Draghi, ugyanis nem számít arra, hogy súlyos károkat okoz majd a folyamat az euróövezeti gazdaságnak. Azt azonban elismeri, hogy amennyiben ezek a gyengeséget okozó tényezők tartósnak bizonyulnak, akkor lassabb növekedési momentumra kell felkészülni az euróövezetben. Ennek ellenére a jegybankárok megítélése szerint a recesszió valószínűsége alacsony.

A mögöttes inflációs nyomás visszafogott, de fokozatosan erősödhet

Draghi elmondása szerint a következő hónapokban valószínűleg mérséklődni fog az infláció (az olajár miatt), a mögöttes árnyomás pedig változatlanul visszafogott maradhat, közép távon azonban a mögöttes inflációs nyomás fokozatos erősödésére lehet számítani. Ez utóbbit a jegybankelnök azzal magyarázza, hogy a szűkülő munkaerőpiac következtében erősödik az ebből az irányból érkező inflációs nyomás.

A kockázatok negatív irányba mozdultak el

Nagyon fontos kijelentés ez Draghitól, ugyanis elsimerte, hogy a vártnál kitartóbb euróövezeti gyengélkedés következtében

a gazdasági növekedést övező kockázatok negatív irányba mozdultak el.

Rövid távon lassabb lehet a növekedés

A negatív meglepetést okozó makrogazdasági adatok azt bizonyítják, hogy elhúzódó gyengélkedésről van szó, ezért rövid távon lassabb növekedésre számítanak az EKB-s döntéshozók.

A vártnál gyengébb gazdasági adatok érkeztek az elmúlt időszakban

Elsősorban a külső kereslet enyhülése, illetve egyéb ország- és szektorspecifikus tényezők miatt. A tartós bizonytalanság negatívan befolyásolja az üzleti hangulatot - fogalmazott Draghi.

Kezdődik a sajtótájékoztató

Mario Draghi szokás szerint először felolvassa a mai döntés közleményét.

Itt az Európai Központi Bank kamatdöntéseItt az Európai Központi Bank kamatdöntése

A mai ülésen a kamatszintek mellett a döntést követően kiadott közlemény szövegében sem történt változtatás:

  • Bár az eszközvásárlási program keretében a nettó vásárlásokat december végén befejezte az EKB, a lejáró értékpapírokból befolyó pénzt még hosszú ideig újra be fogják fektetni (az első jövőbeli kamatemelés időpontját követően is).
  • A közlemény változatlanul hangsúlyozza, hogy az irányadó kamatok legalább nyár végéig nem változnak majd, az első szigorítás tényleges időpontja azonban az inflációs folyamatoktól fog függeni.
14 óra 30 perckor kezdődik majd Mario Draghi jegybankelnök sajtótájékoztatója, ami az euróövezeti gazdaság gyengélkedése miatt érdekesnek ígérkezik: vajon beismeri Draghi, hogy a negatív kockázatok kerültek túlsúlyba, vagy egyelőre kitart korábbi megfogalmazása mellett, miszerint a kockázatok nagyjából kiegyensúlyozottak, és a gazdasági gyengélkedés elsősorban átmeneti tényezők következménye, nem pedig általános belső lassulásról van szó? A mai beszerzésimenedzser-index adatok mellett egyre nehezebb lesz ezt Draghinak hitelesen kommunikálnia.

A közlemény szövegében továbbra is az szerepel, hogy legalább nyár végéig nem fog kamatot emelni az EKB, azonban szóban Draghi utalhat rá, hogy a gyengébb gazdasági aktivitás miatt nőtt a valószínűsége az első kamatemelés kitolódásának. A piaci szereplők egyébként sem számítanak már arra, hogy idén kamatot emel majd az euróövezeti jegybank: a piaci árazások alapján erre legkorábban a jövő év közepén kerülhet sor.

(Címlapkép: Ludovic Marin / AFP)

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti