Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés
Gazdaság

Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés

Gőzerővel folyik a Magyar Honvédség fejlesztése, a Zrínyi 2026 program keretein belül a világ élvonalába tartozó páncélosokat, kézifegyvereket és egyéb eszközöket kapnak majd a katonáink. Nemcsak külföldről szerzünk be felszerelést, a magyar fegyvergyártás is újraindul. Bár az eszközbeszerzések egyes részleteit még homály fedi és sikeressége még kérdéses, bemutatunk 10 olyan modern eszközt, mellyel a Honvédséget a közelmúltban felszerelték vagy várhatóan fel fogják szerelni.

1 2 3

1-3.

Panzerhaubitze 2000Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés
Egy bundeswehres Panzerhaubitze. Fotó: Shutterstock
Decemberben jelentette be a Honvédelmi Minisztérium, hogy német Panzerhaubitze 2000-es önjáró lövegek beszerzését kezdték meg, összesen 24 ilyen eszközzel bővül majd a Honvédség arzenálja. A tarackok érkezésével lényegében egy korábban teljesen leszerelt fegyvernem tér majd vissza hazánkba, hiszen a szovjet gyártmányú Gvozgyikák 2004-es hadrendből való kivonása után gyakorlatilag csak aknavetők és vontatott tarackok maradtak a tüzérek szolgálatában.

A Panzerhaubitze 2000-es a világ egyik legmodernebb önjáró taracktípusának számít, 155 milliméteres lövegével, rakétapóthajtású lövedékkel akár 50-60 kilométerre is képes ellőni. Ellátták MRSI rendszerrel is; ez lehetővé teszi, hogy több, különböző szögben leadott lövés is ugyanazt a célt találja el.

Leopard 2A7+


Az önjáró lövegek mellett harckocsikat is veszünk a németektől, összesen 44 Leopard 2A7+-t kapnak a Honvédség harckocsizói. A tankokat újonnan gyártja majd le a Krauss-Maffei Wegmann, várhatóan 2025-re készülnek el, a jelenleg használt, orosz T-72-esek így legalább még hat évig szolgálatban maradnak.

A Leopard 2-eseket az 1970-es évek óta fejleszti és használja a német hadsereg, a típus évtizedek óta a világ egyik legjobb tankjának számít. 120 milliméteres Rheinmetall L/55-ös lövege számos másik harckocsi tervezéséhez ihletet adott, nem is beszélve páncélzatának kialakításáról, 1500 lóerős motorja pedig 68 kilométer / órás sebességre képes. Legújabb verziója (melyet a Honvédség is beszerez), a 2A7-es városi hadviselésre is optimalizált változata, a 2A7+ többrétegű kompozit páncélzattal van felszerelve, melyre moduláris védelmi rendszereket lehet építeni. Stabilizált Rheimetall-lövege irányított rakétákat is ki tud lőni, sőt, mozgás közben, akár öt kilométeres távolságra lévő célpontokat is el tud találni. Akár más modern harckocsik, a Leopard 2A7+ is fel van szerelve számítógépes tűzvezérlő és kommunikációs rendszerrel.

Leopard 2A4Elképesztő csodafegyvereket és felszerelést kap a magyar hadsereg - Íme a 10 legütősebb fejlesztés
Egy lengyel Leopard 2A4. Fotó: Shutterstock
A Leopard 2A7+-ok mellett régebbi, használt Leopard 2A4-esek is érkeznek majd a Honvédség kötelékébe, ezeket kiképzési és előszűrési célra használják majd. Mivel lízingelik a 12 tankot, hamarosan már valószínűleg meg is érkeznek Magyarországra.

Ezeket a harckocsikat 1985 és 1992 között gyártották, tehát egy viszonylag régi típusról van szó, ennek ellenére a mai napig számos ország használja őket, többek közt Ausztria, Kanada, Norvégia, Lengyelország és Törökország is. A 2A4 a legnagyobb számban legyártott Leopard 2-es variáns, számos továbbfejlesztett változata létezik a világon. Utoljára ez a típus a törökök Szíriában való beavatkozásakor látott éles harcot, körülbelül egy tucatot kilőttek az Iszlám Állam harcosai, majd később a kurdok tankelhárító rakétákkal és IED-ekkel.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mcdonald's