Mire készül a legnagyobb román magánegészségügyi cég az első külföldi bevásárlása után?
Gazdaság

Mire készül a legnagyobb román magánegészségügyi cég az első külföldi bevásárlása után?

Nem mindennapi tranzakció valósult meg nemrégiben a magyar magánegészségügyi szolgáltatók piacán. A román tőzsdén jegyzett MedLife megvásárolta a Rózsakert Medical Center 51%-os tulajdonrészét. Nem sokkal a bejelentést követően sikerült interjút készítenünk Csermely Gyulával, az eladó RMC alapítójával, most pedig a vevő részéről Mihai Marcu szólal meg a Portfolio-nak és beszél a társaság terveiről.
Portfolio: Terveznek további akvizíciókat a régióban a Rózsakert Medical Center többségi tulajdonrészének megvásárlása után, elsősorban Magyarországon? Ha igen, milyen időtávon és lehet-e már tudni, milyen területen?

A MedLife lépése volt az első olyan tranzakció a romániai magánegészségügyi piacról, amely külföldi piacon valósult meg és büszkék vagyunk arra, hogy a MedLife ennek köszönhetően átlépte a határokat, és külföldön valósított meg tőkebefektetést. Az eddigi belföldi akvizíciós terveink elismertek a magánegészségügyi szektorban, mivel társaságunk nagyon aktív és jól struktúrált politikát folytat ezen a téren. Mára a MedLife az egyetlen magántulajdonban lévő egészségügyi vállalat, amely képes volt ekkora méretű akvizíciókat lebonyolítani.

Jelenleg teszteljük a magyar piacot a nemrégiben bejelentett tranzakcióval, mindeközben az előttünk álló időszakban vizsgálni fogjuk a további terjeszkedési lehetőségeket.

Ha most kellene felvázolni, hogy hová fog kifutni ez a magyarországi együttműködés a következő 5 évben, akkor mit mondana? Hogyan látja önmagát és a MedLife-ot ezen a piacon a következő években?

Hiszünk abban, hogy a terjeszkedéshez szükséges tudással, a doktorokkal való kapcsolatainkkal és a társaság működésében érdekelt további felek támogatásával sikeresen fel tudunk építeni egy hosszú távon is magabiztosan fejlődő üzletet.

A Magyarországon jelenlévő orvosi gárda rendkívül értékes és úgy gondoljuk, hogy közösen erősíteni tudjuk a MedLife rendszerét, amely így magas minőségű orvosi szolgáltatásokat tud majd nyújtani most már nemcsak Romániában, hanem Magyarországon is.

Meglátásom szerint Európában hiányoznak a határon átnyúló üzleti együttműködések, és eddig csak nagyon kevés vállalat hajtott végre a miénkhez hasonló dolgot, főként a nagyon komplex egészségügyi szektorban, ami alatt egyszerre kell érteni a klinikai ellátást, a diagnosztikát, a labortevékenységet, valamint a fekvőbeteg ellátást. Jó esély van arra, hogy a MedLife nemzetközi terjeszkedése példává váljon, és

amennyiben ez a vállalkozásunk sikeres lesz, akkor Románia és Magyarország úttörőnek fog számítani. És a folyamat végén létrejöhet egy regionális társaság.

A Rózsakert Medical Center 51%-os tulajdonrészének megvásárlása után biztos vagyok benne, hogy alapos ismeretekkel rendelkezik. Hogyan látja, miben különbözik Magyarország és Románia magánegészségügyi piaca?

Nagyon érdekes a magyar magánegészégügyi szektor, és úgy gondolom, hogy komoly növekedési potenciállal rendelkezik. Az orvosi és egészségügyi turizmus már régóta fontos eleme a magyar gazdaságnak. A magyar piac speciális jellemzői pedig kiváló célponttá teszik az országot az ilyen szolgáltatások iránt, az ilyen céllal az országba érkező turisták magas száma erre a legjobb bizonyíték. A több egészségügyi problémával is küzdő betegek több intézmény látogatására is kényszerülhetnek párhuzamosan problémáik kezelése érdekében, erre pedig kézenfekvő megoldás egy multidiszciplináris egység vagy kórház.

Mire készül a legnagyobb román magánegészségügyi cég az első külföldi bevásárlása után?

Lát-e konkrét lehetőségeket Magyarországon a digitalizáció területén?

A technológiai fejlődéssel párhuzamosan az egészségügy és gyógyítás területén is nyilvánvalóvá válnak ennek következményei: a hagyományos fogyasztói megközelítéseket teljesen felforgatja a digitalizáció, a betegeknek egy új típusa alakult ki, aki teljes informáltságra törekszik, ennek érdekében olyan eszközökhöz és alkalmazásokkal szerelkezik fel, amelyekkel hatékonyabb ellátást kaphat (mind időben, mind költségben). A 20-30 évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnő szolgáltatások, mint például, hogy a világ bármely pontjáról elérhetővé válnak online a leletek, vizsgálati eredmények, vagy például, hogy a beteg krónikus betegsége távolról is megfigyelhető, kezelhető, mára teljesen szokványossá váltak. Tudomást kell venni az új digitalizációs lehetőségekről, sőt az a célunk, hogy mi legyünk az első egészségügyi szolgáltató, amely a leggyorsabb ütemben alkalmazza és használja ki a digitális medicinában rejlő lehetőségeket. Kezdetben ezt a modellt Romániában próbáljuk ki, de a jövőben ezt Magyarországon is bevezetjük.

Mihai Marcu először a Portfolio-nak adott interjújában beszélt arról tavaly decemberben, hogy elérkezett az idő arra, hogy az országhatáron kívülre fókuszáljanak.

Mihai Marcu, az alapító Mihai Marcu a MedLife igazgatótanácsának elnöke és a tőzsdén jegyzett társaság vezérigazgatója. A legnagyobb romániai magánegészségügyi szolgáltatót 1996-ban alapította a család, testvére Nicolae Marcu 2016 óta tagja az igazgatótanácsnak. A 2017-es éves jelentés szerint Mihai 21%-os részesedéssel rendelkezett a cégben, testvére Nicolae 15%-os, míg édesanyjuk Cristescu Mihaela szintén 15%-os tulajdonos volt az akkori adatok szerint. Az 1970-ben született Mihai Marcu 1995-ben végzett a Bukaresti Egyetem Matematika és Számítástudományi Karán. A MedLife előtt a román bankszektorban vállalt vezető pozíciókat, például a RoBank alelnöke volt (azóta az OTP megvásárolta azt a bankot).

Interjúsorozat az egészségügyről A Portfolio 2018 tavaszán interjúsorozatot indított útjára, melynek keretében a magyar egészségügy aktuális helyzetéről, kilátásáról, problémáiról, lehetőségeiről beszélgetünk a szektor képviselőivel, régiós kitekintéssel. Rajtuk keresztül kapnak az olvasók rálátást az egészségügy minden szegletére, így az állami- és magánellátás kapcsolatára, a fokozódó versenyre, a finanszírozásra, a huménerőforrás-helyzetre, és az innovációs tevékenységre. Emellett pedig külföldi egyedi- és országpéldákat is felvonultatunk. Az interjúk IDE KATTINTVA érhetőek el.

parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
parlament