Sosem gondoltad volna, milyen elképesztő fegyvereket fejlesztett Magyarország
Gazdaság

Sosem gondoltad volna, milyen elképesztő fegyvereket fejlesztett Magyarország

Bár sokaknak meglepetés, hogy Magyarország fegyvergyártásba kezd a cseh tervezésű kézifegyverek helyi előállításával, az igazság az, hogy hazánk legalább kézifegyverek szintjén számtalan esetben helyi gyártású fegyverekkel szerelte fel katonáit. A hazai fegyverek és harci eszközök gyártása ráadásul sokszor magyar mérnökök munkája alapján történt, nem csak külföldi licencek megvásárlásával. Egykor még a Honvédség harckocsijait is itthon gyártottuk, sőt, még magyar tervezésű nehézharckocsi is majdnem készült. Bemutatunk tíz magyar tervezésű, magyar gyártmányú fegyvert, harcjárművet a teljesség igénye nélkül.

1 2 3

1. oldal.

Frommer StopA Frommer Stop pisztoly Frommer Rudolf magyar fegyvermérnök találmánya, 1912 és 1945 közt számos változatát gyártotta a FÉG és M1912 jelzéssel az osztrák-magyar hadsereg és rendőrség is rendszeresítette. A fegyver alapvetően különleges, 7,65 milliméteres Frommer-lőszert tüzelt, de készült szélesebb körben elérhető, 9 milliméteres lőszert használó változata is. Azon nagyon kevés pisztoly közé tartozik, amely szilárd reteszelésű, hosszú csőhátrasiklásos rendszert használ. Körülbelül 350 ezer darabot gyártottak belőle.

"Király-géppisztoly"A feltaláló Király Pál fegyvermérnök után gyakran "Király-géppisztoly" néven emlegetett Danuvia 39M és 43M egy 1930-as évek végén, 1940-es évek elején gyártott kézifegyver volt, a Magyar Királyi Honvédség használta. A két típust elsősorban az különböztette meg egymástól, hogy az eredeti Danuvia 39M-nek fatusa volt, a későbbi, 43M modell pedig behajtható, fémtust kapott és csőhossza is rövidebb lett. A géppisztoly sajátossága, hogy a tár behajtható a csővel párhuzamos tárfészekbe. A "Király-géppisztoly" közkedvelt, megbízható és hatékony fegyver volt, sajnos alig 8-10 ezer készült belőle, így nagyon kevés jutott belőle a magyar harcoló alakulatoknak.

AMD-65Az AMD-65-ös (teljes nevén Automata Módosított Deszant[fegyver] 1965) egy magyar Kalasnyikov-származék, a FÉG 1967-ben kezdte meg sorozatgyártását. A karabélyt elsősorban deszantosoknak és harckocsizóknak szánták, behajtható tussal, sajátos csőszájfékkel és előagy-markolattal is felszerelték. Számos ország számos fegyveres testülete használja, többek közt Afganisztán, Grúzia és Jemen is. Bár egy időben szó volt a fegyvertípus modernizációjáról, Magyarországon az AMD-ket már többnyire kivonták hadrendből, a 2016-os fokozott terrorkészültség ideje viszont alatt az utcán őrjáratozó rendőri alakulatoknál még lehetett vele találkozni.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
opel gyar motorgyartas szentgotthard autoipar