Sosem gondoltad volna, milyen elképesztő fegyvereket fejlesztett Magyarország
Gazdaság

Sosem gondoltad volna, milyen elképesztő fegyvereket fejlesztett Magyarország

Bár sokaknak meglepetés, hogy Magyarország fegyvergyártásba kezd a cseh tervezésű kézifegyverek helyi előállításával, az igazság az, hogy hazánk legalább kézifegyverek szintjén számtalan esetben helyi gyártású fegyverekkel szerelte fel katonáit. A hazai fegyverek és harci eszközök gyártása ráadásul sokszor magyar mérnökök munkája alapján történt, nem csak külföldi licencek megvásárlásával. Egykor még a Honvédség harckocsijait is itthon gyártottuk, sőt, még magyar tervezésű nehézharckocsi is majdnem készült. Bemutatunk tíz magyar tervezésű, magyar gyártmányú fegyvert, harcjárművet a teljesség igénye nélkül.

1 2 3

1. oldal.

Frommer StopA Frommer Stop pisztoly Frommer Rudolf magyar fegyvermérnök találmánya, 1912 és 1945 közt számos változatát gyártotta a FÉG és M1912 jelzéssel az osztrák-magyar hadsereg és rendőrség is rendszeresítette. A fegyver alapvetően különleges, 7,65 milliméteres Frommer-lőszert tüzelt, de készült szélesebb körben elérhető, 9 milliméteres lőszert használó változata is. Azon nagyon kevés pisztoly közé tartozik, amely szilárd reteszelésű, hosszú csőhátrasiklásos rendszert használ. Körülbelül 350 ezer darabot gyártottak belőle.

"Király-géppisztoly"A feltaláló Király Pál fegyvermérnök után gyakran "Király-géppisztoly" néven emlegetett Danuvia 39M és 43M egy 1930-as évek végén, 1940-es évek elején gyártott kézifegyver volt, a Magyar Királyi Honvédség használta. A két típust elsősorban az különböztette meg egymástól, hogy az eredeti Danuvia 39M-nek fatusa volt, a későbbi, 43M modell pedig behajtható, fémtust kapott és csőhossza is rövidebb lett. A géppisztoly sajátossága, hogy a tár behajtható a csővel párhuzamos tárfészekbe. A "Király-géppisztoly" közkedvelt, megbízható és hatékony fegyver volt, sajnos alig 8-10 ezer készült belőle, így nagyon kevés jutott belőle a magyar harcoló alakulatoknak.

AMD-65Az AMD-65-ös (teljes nevén Automata Módosított Deszant[fegyver] 1965) egy magyar Kalasnyikov-származék, a FÉG 1967-ben kezdte meg sorozatgyártását. A karabélyt elsősorban deszantosoknak és harckocsizóknak szánták, behajtható tussal, sajátos csőszájfékkel és előagy-markolattal is felszerelték. Számos ország számos fegyveres testülete használja, többek közt Afganisztán, Grúzia és Jemen is. Bár egy időben szó volt a fegyvertípus modernizációjáról, Magyarországon az AMD-ket már többnyire kivonták hadrendből, a 2016-os fokozott terrorkészültség ideje viszont alatt az utcán őrjáratozó rendőri alakulatoknál még lehetett vele találkozni.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
dzsudzsak balazs focista