Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Gazdaság

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk

Weinhardt Attila, Brüsszel
Rá kell feküdnie Magyarországnak a gazdaság versenyképességének, illetve termelékenységének javítására, mert a csökkenő munkakínálat mellett csak így tud tovább közeledni az európai életszínvonalhoz az ország - hangsúlyozza ma kiadott országjelentésében az Európai Bizottság. A brüsszeli testület egyúttal azt is megállapította, hogy a tavaly nyáron az Európai Tanács által kiadott országspecifikus ajánlásokat csak korlátozottan hajtotta végre a magyar kormány, ami azt jelenti, hogy míg 1-2 területen lát mérsékelt előrelépést a javasolt reformok irányába, addig számos területen csak minimális az előrelépés, vagy teljesen hiányzik.
A médiaszeminárium keretében Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztossal egy háttérbeszélgetést is szerveztek, amelyen a Portfolio-nak is volt lehetősége kérdezni a magyar euróbevezetés esélyeiről:

Korlátozott előrelépés a magyar reformokban

A testület továbbra is szorgalmazza a magyar költségvetési deficit csökkentését a középtávú deficitcél felé, mert enélkül újra kissé emelkedhet a bruttó adósságráta a GDP arányában. A mai anyag alapján Magyarországnak április közepéig van ideje kidolgozni a szükséges anyagokat (reformprogram, konvergenciaprogram, középtávú költségvetési terv), majd várhatóan a májusi EP-választások utáni hetekben jönnek az újabb ajánlások.

A 70 oldalas magyar országjelentés 16. oldala tartalmaz egy táblázatot, amely azt foglalja össze, hogy hogyan látja a Bizottság a tavaly nyáron Magyarországnak megfogalmazott országspecifikus ajánlások végrehajtását és amint látható: mindhárom fő területen csak a legkisebb, limitált, előrehaladást azonosította, igaz egyes részterületen azért lát biztató jeleket. Utóbbi főként arra vonatkozik, hogy a javaslatok nyomán a magyar kormány adórendszeri egyszerűsítéseket hajtott végre (kisadók összevonása), javította a munkakínálat mennyiségét (közmunka rendszerben foglalkoztatottak számának csökkentése, nyugdíjasokra vonatkozó kedvezőbb járulékszabályok a munkapiaci részvételük emeléséhez.

A szolgáltatási szektor szabályozói környezetének javításában, az antikorrupciós lépésekben, az átlátható kormányzati döntéshozatalban ugyanakkor egyáltalán nem lát előrelépést a Bizottság.

Hogyan tovább?

Mivel nem tud érdemi szankciókat kiróni az országra az EU, mert nincs se túlzott makrogazdasági egyensúlytalanság, se eurózóna-tagság, így a mai anyagot és az abból következő, tavasz végén várható újabb országspecifikus ajánlásokat is feltehetően csak korlátozottan veszik majd figyelembe a magyar hatóságok. Helyettük inkább a ma Orbán Viktor által bejelentett reformok és célkitűzések irányába igyekeznek majd versenyképességi és egyéb lépéseket tenni a magyar hatóságok a saját tempójukban.

Néhány látványos ábra

Arra, hogy miért látja szükségét a magyar gazdaság versenyképességének további javítására a Bizottság, az alábbi néhány - sokadszorra előforduló, de most frissített - ábra jól rámutat:

Egyrészt azért, mert közép távon elfogy a munkaerőpiacra bevonható további munkaerő állománya, így a gazdasági növekedést nem a többlet munkaerő, hanem elsősorban a termelékenység növekedése tudná fenntartani, de még ezzel együtt is érdemben lassulhat a következő években a magyar gazdaság potenciális növekedés üteme 3,5% közeléből 2,5% körülig

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Másrészt azért, mert a 2% körül beragadó magyar GDP-arányos költségvetési hiányt csökkenteni kellene, hogy ne kezdjen el egy stagnálás után majd újra emelkedni a bruttó adósságráta

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A további költségvetési kiigazítás kapcsán a kiigazítás szerkezete lényeges a Bizottság szerint, mert egyrészt a KFI-célokat támogatni kell, illetve az egészségügyi célú kiadásokra is érdemes lenne többet szánni, míg az alábbi ábra szerint a Magyarországon sokat bírált témában (túl alacsonyak az oktatási célú kiadások) a magyar eredmény jobb, mint a régiós és az EU-s átlag. Nyilván a tovább csökkenő adósságráta az adósságra kifizetett kamatok volumenét és így arányát is tovább tudná mérsékelni, így több pénz maradna egyéb célok finanszírozáásra.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A vállalati szektor termelékenység növekedése kapcsán érdekes az alábbi ábra, mert arra mutat rá, hogy az utóbbi 3 éves szakaszban újra érdemben nőtt a cégek termelékenysége (adott cégeken belüli)

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A fenti örvendetes folyamattal együtt azonban elgondolkodtató az alábbi ábra, amely szerint a piaci szolgáltatási ágazatban a munkaerő termelékenysége abszolút kilóg lefelé a többi visegrádi ország átlagából és annak pályájából is. Ezen a területen tehát a Bizottság továbbra is szorgalmazza a reformokat.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Szintén szorgalmazza a sokszor hangoztatott reformokat (kiszámíthatóság, átláthatóság, társadalmi párbeszéd erősítése) a Bizottság a kormányzati munka minősége terén is, és a szükségessége alátámasztására az alábbi ábrát tette be az anyagba, miszerint a magyar mutató éve óta meredeken csökken a régiós országok vizsgált indikátorainak stagnálása mellett.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A fenti utolsó témához kapcsolódik részben a Bizottság sokszor előforduló kritikája, amely a közbeszerzési piac korlátozott átláthatóságával és versenyerősségével függ össze és amelyhez betette a hirdetmény nélküli és az egyajánlatos tenderek fő adatait a probléma jelzésére.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Címlapkép forrása: JOHN THYS / AFP
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt