Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Gazdaság

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk

Weinhardt Attila, Brüsszel
Rá kell feküdnie Magyarországnak a gazdaság versenyképességének, illetve termelékenységének javítására, mert a csökkenő munkakínálat mellett csak így tud tovább közeledni az európai életszínvonalhoz az ország - hangsúlyozza ma kiadott országjelentésében az Európai Bizottság. A brüsszeli testület egyúttal azt is megállapította, hogy a tavaly nyáron az Európai Tanács által kiadott országspecifikus ajánlásokat csak korlátozottan hajtotta végre a magyar kormány, ami azt jelenti, hogy míg 1-2 területen lát mérsékelt előrelépést a javasolt reformok irányába, addig számos területen csak minimális az előrelépés, vagy teljesen hiányzik.
A médiaszeminárium keretében Pierre Moscovici uniós gazdasági és pénzügyi biztossal egy háttérbeszélgetést is szerveztek, amelyen a Portfolio-nak is volt lehetősége kérdezni a magyar euróbevezetés esélyeiről:

Korlátozott előrelépés a magyar reformokban

A testület továbbra is szorgalmazza a magyar költségvetési deficit csökkentését a középtávú deficitcél felé, mert enélkül újra kissé emelkedhet a bruttó adósságráta a GDP arányában. A mai anyag alapján Magyarországnak április közepéig van ideje kidolgozni a szükséges anyagokat (reformprogram, konvergenciaprogram, középtávú költségvetési terv), majd várhatóan a májusi EP-választások utáni hetekben jönnek az újabb ajánlások.

A 70 oldalas magyar országjelentés 16. oldala tartalmaz egy táblázatot, amely azt foglalja össze, hogy hogyan látja a Bizottság a tavaly nyáron Magyarországnak megfogalmazott országspecifikus ajánlások végrehajtását és amint látható: mindhárom fő területen csak a legkisebb, limitált, előrehaladást azonosította, igaz egyes részterületen azért lát biztató jeleket. Utóbbi főként arra vonatkozik, hogy a javaslatok nyomán a magyar kormány adórendszeri egyszerűsítéseket hajtott végre (kisadók összevonása), javította a munkakínálat mennyiségét (közmunka rendszerben foglalkoztatottak számának csökkentése, nyugdíjasokra vonatkozó kedvezőbb járulékszabályok a munkapiaci részvételük emeléséhez.

A szolgáltatási szektor szabályozói környezetének javításában, az antikorrupciós lépésekben, az átlátható kormányzati döntéshozatalban ugyanakkor egyáltalán nem lát előrelépést a Bizottság.

Hogyan tovább?

Mivel nem tud érdemi szankciókat kiróni az országra az EU, mert nincs se túlzott makrogazdasági egyensúlytalanság, se eurózóna-tagság, így a mai anyagot és az abból következő, tavasz végén várható újabb országspecifikus ajánlásokat is feltehetően csak korlátozottan veszik majd figyelembe a magyar hatóságok. Helyettük inkább a ma Orbán Viktor által bejelentett reformok és célkitűzések irányába igyekeznek majd versenyképességi és egyéb lépéseket tenni a magyar hatóságok a saját tempójukban.

Néhány látványos ábra

Arra, hogy miért látja szükségét a magyar gazdaság versenyképességének további javítására a Bizottság, az alábbi néhány - sokadszorra előforduló, de most frissített - ábra jól rámutat:

Egyrészt azért, mert közép távon elfogy a munkaerőpiacra bevonható további munkaerő állománya, így a gazdasági növekedést nem a többlet munkaerő, hanem elsősorban a termelékenység növekedése tudná fenntartani, de még ezzel együtt is érdemben lassulhat a következő években a magyar gazdaság potenciális növekedés üteme 3,5% közeléből 2,5% körülig

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Másrészt azért, mert a 2% körül beragadó magyar GDP-arányos költségvetési hiányt csökkenteni kellene, hogy ne kezdjen el egy stagnálás után majd újra emelkedni a bruttó adósságráta

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A további költségvetési kiigazítás kapcsán a kiigazítás szerkezete lényeges a Bizottság szerint, mert egyrészt a KFI-célokat támogatni kell, illetve az egészségügyi célú kiadásokra is érdemes lenne többet szánni, míg az alábbi ábra szerint a Magyarországon sokat bírált témában (túl alacsonyak az oktatási célú kiadások) a magyar eredmény jobb, mint a régiós és az EU-s átlag. Nyilván a tovább csökkenő adósságráta az adósságra kifizetett kamatok volumenét és így arányát is tovább tudná mérsékelni, így több pénz maradna egyéb célok finanszírozáásra.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A vállalati szektor termelékenység növekedése kapcsán érdekes az alábbi ábra, mert arra mutat rá, hogy az utóbbi 3 éves szakaszban újra érdemben nőtt a cégek termelékenysége (adott cégeken belüli)

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A fenti örvendetes folyamattal együtt azonban elgondolkodtató az alábbi ábra, amely szerint a piaci szolgáltatási ágazatban a munkaerő termelékenysége abszolút kilóg lefelé a többi visegrádi ország átlagából és annak pályájából is. Ezen a területen tehát a Bizottság továbbra is szorgalmazza a reformokat.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Szintén szorgalmazza a sokszor hangoztatott reformokat (kiszámíthatóság, átláthatóság, társadalmi párbeszéd erősítése) a Bizottság a kormányzati munka minősége terén is, és a szükségessége alátámasztására az alábbi ábrát tette be az anyagba, miszerint a magyar mutató éve óta meredeken csökken a régiós országok vizsgált indikátorainak stagnálása mellett.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
A fenti utolsó témához kapcsolódik részben a Bizottság sokszor előforduló kritikája, amely a közbeszerzési piac korlátozott átláthatóságával és versenyerősségével függ össze és amelyhez betette a hirdetmény nélküli és az egyajánlatos tenderek fő adatait a probléma jelzésére.

Csalódott Brüsszel a magyar reformokat látva, bőven van még tennivalónk
Címlapkép forrása: JOHN THYS / AFP
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
trump1205