Gazdaság

Figyelmeztető sztrájkot tartanak egy magyarországi multinál - Reagált a Sanofi

Portfolio
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a Chinoin dolgozói kedden 13-15 óra között - tudta meg Székely Tamástól, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnökétől a Népszava. Mint mondta: hétfőn is tárgyaltak a cégvezetéssel, ám nem sikerült megállapodni. A Sanofi közleményben reagált a hírekre.
A szakszervezet múlt héten alakította meg a sztrájkbizottságot a csaknem 2000 főt foglalkoztató Sanofi magyarországi leányvállalatánál, a három magyarországi telephellyel rendelkező Chinoin Zrt.-nél, valamint a Sanofi saját raktártelepén.

Elfogadhatatlannak tartják ugyanis a munkáltató egyoldalú, 3 százalékos differenciált béremelését. Székely Tamás szerint ez párszáz és néhány ezer forint közötti keresetnövekedést jelentett a dolgozóknak, a VDSZ azonban minden munkavállaló számára egységesen és fixen 30 ezer forintos béremelést követel.

A sztrájkot a dolgozók kétharmada támogatja, így kedden két órára a veresegyházi, a budapesti és a csanyikvölgyi telephelyeken is beszüntetik a munkát, a nagytétényi raktár dolgozói pedig szolidaritási sztrájkba lépnek.

Közleményt adott ki a Sanofi

Ebben az alábbi szerepel:

A mai napon (április 8-án) egyeztető tárgyalást tartott béremelés témájában a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) valamint a Chinoin Zrt. vezetősége. A VDSZ konkrét követelésként megfogalmazott 30 000 Ft személyenkénti béremelés igényét a Munkáltató meghallgatta, komolyan vette, a felek érdemi tárgyalást folytattak és megfogalmazták szándékukat a közös megállapodásra. A vállalat kihangsúlyozta, hogy fontos számára a munkavállalók elégedettsége és megtartása. Ennek érdekében már február elején lépéseket tett a vállalatcsoport felső vezetése felé a 2019. évi bérek további emelése érdekében. A vállalat vezetése ezekre a lépésekre ráerősített, és arra törekszik, hogy mielőbb megállapodás szülessen.

A tárgyalások nyomatékosítása céljából a VDSZ 2019. április 9-én 13:00 és 15:00 óra között három telephelyen (Újpesten, Veresegyházon és Csanyikvölgyben) kétórás figyelmeztető sztrájkot tart. A vállalat a figyelmeztető sztrájkot tudomásul vette, a sztrájktörvényt minden tekintetben tiszteletben tartja. A következő tárgyalás időpontja 2019. április 9. 14:00 óra.

Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
A pumpjack is silhouetted as it operates in Baku, Azerbaijan, Photograph: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images