Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet
Gazdaság

Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet

Portfolio
Az MNB március kamatdöntését követő kommunikációs zsonglőrködése alapján a holnapi ülésen szinte biztosan nem fognak a kamatokhoz hozzányúlni a döntéshozók, ami a Portfolio által megkérdezett elemzők várakozásaiban is tükröződik. Az, hogy kell-e még kamatot emelnie a jegybanknak az idén, és ha igen, akkor hány alkalommal és mennyit, az a következő hónapokban beérkező inflációs adatok és a külső környezet alakulásának függvénye. Mindenesetre a jegybank laza kommunikációja következtében a kamatemelési várakozások láthatóan enyhültek. Nem kizárt azonban, hogy később kellemetlen dilemmával kell majd szembesülnie az MNB-nek: a hitelesség érdekében vagy megteszi a szükséges lépéseket a monetáris szűkítés irányába, vagy kitart gazdaságélénkítési céljai mellett.
A márciusi kamatdöntő ülésen bekövetkezett 10 bázispontos betéti kamat emelés és a kiszorítandó likviditás mennyiségének csökkentése egyszeri, egyedi szigorítás volt, a Magyar Nemzeti Bank adatvezérelt üzemmódba lépett - ez volt az előző havi nagy jegybanki döntés, illetve az azt követő kommunikáció legfontosabb üzenete.

Negyedévről negyedévre újraépítjük a képünket a gazdaságról és az inflációs helyzetről, amiben hangsúlyosan támaszkodunk a negyedévente megjelenő Inflációs Jelentésre. Előretekintve ez azt jelenti, hogy a monetáris politika egyedi döntések sorozataként alakul a következő időszakban.

- szögezte le Nagy Márton, az MNB alelnöke a Portfoliónak adott interjújában.

Ez elég egyértelmű üzenet arra vonatkozóan, hogy igazi izgalmakra (vagyis esetleges további kamatemelésekre) elsősorban azokon az üléseken számíthatunk, amikor a jegybank egyben legfrissebb inflációs jelentését is közzéteszi. Bár idén márciusban több mint tízéves csúcsra emelkedett az MNB által fokozottan figyelt adószűrt maginflációs index értéke, a jegybank saját előrejelzésében rövid távon számolt az alapfolyamatok gyorsulására, így ez önmagában nem kényszeríti azonnali újabb szigorítási lépésre. Igazán a következő hónapokban fog eldőlni, hogy az a jegybanki forgatókönyv, miszerint az alapfolyamatokat az év végétől elkezdi lassítani az euróövezeti lassulásból fakadó külső hűtő hatás (és ezért nincs szükség szigorításra), megállja-e a helyét.

Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet

Mindezek fényében a Portfolio által megkérdezett elemzők mindegyike arra számít, hogy a holnapi kamatdöntő ülésen nem változtat a kamatokon az MNB.

A hazai inflációs nyomás egyértelműen erősödött, míg a nemzetközi környezet megítélése változatlan maradt, így emelkedhetett annak a valószínűsége, hogy a jegybank júniusban ismét folytathatja óvatos szigorítását, amennyiben az addig beérkező adatok nem mutatnak a mostanitól eltérő képet. A jövő heti kamatdöntő ülés alkalmával nem várunk érdemi lépést a jegybanktól, különösképpen mivel korábban kihangsúlyozta, hogy a fontos döntések 3 havonta, az Inflációs Jelentéssel együtt várhatóak, tehát a jegybank adatvezérelt üzemmódban van. Véleményünk szerint a közleménye főbb üzenetei is változatlanok maradnak.

- foglalja össze a helyzetet Módos Dániel, az OTP Bank elemzője.

Nyeste Orsolya, az Ertse Bank szakértője szerint az MNB vélhetően továbbra is bízik abban, hogy a belső folyamatok (bérek, erős fogyasztás) által vezérelt, a magasabb trendinfláció irányába mutató tényezőket az elkövetkező hónapokban ellensúlyozni tudja majd az alacsonyabb importált infláció, ami lehetővé teszi a jegybank számára, hogy a normalizáció folyamatát relatíve mérsékelt ütemben hajtsák végre. Ebben jelenleg úgy tűnik, hogy a külső környezet, a főbb jegybankok monetáris politikája is támogatja majd őket - teszi hozzá.

Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet
Virovácz Péter, az ING Bank elemzője annak ellenére sem vár semmilyen változást a monetáris politikában, hogy a márciusi inflációs adat (mind a headline, mind pedig a maginfláció) magasabb lett az MNB várakozásánál.

Mindezek fényében nem csak az áprilisi, de a májusi kamatdöntő ülés is várhatóan eseménytelenül telik majd. Sőt a sajtóanyagban sem várok érdemi változást. Az MNB várhatóan továbbra is nagy hangsúlyt fektet majd arra, hogy a dualitás miatt (inflációt erősítő belső kockázatok, de inflációt gyengítő külső kockázatok) érdemes kivárnia.

- fogalmaz rövid kommentárjában.

Trippon Mariann, a CIB Bank szakértője is azt hangsúlyozza, hogy az MNB korábbi kommunikációja alapján a kulcsfontosságú kamatdöntő ülés a júniusi lehet. Amennyiben az addig beérkező adatok alapján szükségesnek látszik a beavatkozás, elsősorban a piaci likviditás további szűkítésével alakíthatják a monetáris kondíciókat.

Halász Ágnes, az UniCredit elemzője szerint a jövőbeni kamatdöntések kimenetelét jelenleg nagyfokú bizonytalanság övezi, mivel az inflációs pálya - mind a főindex, mind a mag-, illetve az adószűrt maginfláció - olyan pontra ért, ahonnan a további elmozdulások iránya sorsdöntőnek bizonyulhat. A szakértő úgy véli, hogy az megnőtt annak valószínűsége, hogy az infláció az erőjelzettnél gyorsabb ütemre kapcsol, ebben az esetben pedig dilemmával szembesülhet a jegybank:

A hitelesség érdekében vagy megteszi a szükséges lépéseket a monetáris szűkítés irányába, vagy kitart a növekedés fenntartásával és az adósságfinanszírozással kapcsolatos gazdaságpolitikai és fiskális célok támogatása mellett.

Jelenleg még a 2. opcióval kalkulálunk, mely szerint a jegybank legalább 2020 végéig igyekszik fenntartani a mostani extrém laza kondíciókat.

- fogalmaz.

Emiatt Halász most alapesetben arra számít, hogy idén már sem az irányadó rátához, sem az egynapos betéti kamathoz nem fog hozzányúlni a jegybank. Az elemzők többsége a márciusi kamatdöntést követően visszafogta kamatemelési várakozásait, azonban még mindig többen vannak azok, akik szerint még emelnie kell a jegybanknak az egynapos betéti kamaton. Az viszont szinte biztos, hogy ez nem holnap fog megtörténni.

Egyelőre nincs bajban az MNB, de később kellemetlen választásra kényszerülhet
autolipufogoooo
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
gyar
gyár190920
klimakiller
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
autolipufogoooo