Nem fékez a kivándorlás: egyre több magyar él Ausztriában
Gazdaság

Nem fékez a kivándorlás: egyre több magyar él Ausztriában

Több mint 82 ezer magyar él életvitelszerűen Ausztriában, ez további növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest - derül ki az osztrák statisztikai hivatal előzetes adataiból. Vagyis a jelek szerint a nemrég megjelent német adat nem egyedi a növekedést illetően, a fokozatosan megjelenő adatokból egyre valószínűbb, hogy 2018-ban sem állt meg a magyar elvándorlás, legfeljebb lassult kicsit.

Ausztriában is egyre több magyar él

Idén január elsején 82 732 magyar állampolgár élt életvitelszerűen Ausztriában, ez több mint 5600 fővel több, mint egy évvel korábban - derül ki az osztrák statisztikai hivatal előzetes adataiból. Ha nem az állampolgárságot, hanem a születési helyet nézzük, akkor ennél egy kicsivel alacsonyabb, 79 ezres adat a mérvadó.

Nem fékez a kivándorlás: egyre több magyar él Ausztriában
Ha a változást nézzük, akkor 2018 elejéhez képest több mint 5600 fővel nőtt az ausztriai magyar populáció. Ez ugyan további lassulást mutat a korábbi évekhez képest, de még mindig számottevő emelkedést jelent. 2014-16 között a 8000 főt is meghaladta a növekedés, ahhoz képest a lassulás szemmel látható.

Nem fékez a kivándorlás: egyre több magyar él Ausztriában
Sajnos a bevándorlási folyamatokkal kapcsolatban a részleteket egyelőre nem közölte az osztrák hatóság, így nem lehet tudni, hogy a fenti növekedés miből jött össze. Az állományi adatot alapvetően két fő dolog befolyásolja: hányan telepedtek le újonnan az országban és hányan mentek el más országba (ebben benne van a hazatérés is).

Ausztria esetében még egy dolgot mindenképp érdemes megjegyezni: a fenti szám csak az életvitelszerűen ott élőket jelenti, valószínűleg ennél lényegesen többen dolgoznak az országban, hiszen több tízezren lehetnek azok is, akik ingáznak vagy nincs bejelentett lakcímük Ausztriában.

Lassan összeáll a kép: lassuló, de folytatódó magyar elvándorlás

A magyarok elvándorlásával kapcsolatban az elmúlt hetekben egyre több országban jelentek meg adatok, így lassan majd komolyabb megállapításokat is tehetünk. Németország esetében nemrég írtuk meg, hogy szintén 5000 fő körüli volt a növekedés 2018-ban, így már több mint 212 ezer magyar élt hivatalosan az országban.

Nem fékez a kivándorlás: egyre több magyar él Ausztriában
Ráadásul demográfiai szempontból kifejezetten hátrányos, hogy sosem született annyi magyar gyermek Németországban, mint 2018-ban, egy év alatt több mint 1800 újszülöttet regisztráltak.

A német és az osztrák adatok után a magyarok két nagy felvevőpiacának adatait már ismerjük, várhatóan május végéig megjelenik a brit statisztikai hivatal (ONS) friss hivatalos adata is. A szigetország esetében a Portfolio évek óta alulbecsültnek tartja a 100 ezer körüli számot az ott élő magyarokkal kapcsolatban, emellett náluk a Brexit is jelentősen befolyásolhatja a folyamatot, hiszen az átfogó adatok szerint egyre kevesebb kelet-európai megy az Egyesült Királyságba részben éppen az EU-ból való kilépés miatt.

Egyelőre az Eurostat sem publikálta átfogó 2018-as számait, vélhetően a következő néhány hétben ez is megtörténik, és akkor szinte az összes európai ország esetében lehetnek összehasonlítható adatok, és kiderülhet, hogy a 2017-re becsült 610 ezerhez képest hogyan változott a Nyugat-Európában élő magyarok száma.
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő