Ezekért a cégekért sorban állnak a befektetők egész Európában
Gazdaság

Ezekért a cégekért sorban állnak a befektetők egész Európában

Egész Európában rendkívül forró témává vált az egészségügy, komoly kórházláncok épülnek ki magánbefektetésekből, felvásárlások, láncba szerveződések zajlanak és ez a folyamat Magyarországon is elindult - fejtette ki Végh Attila, az EIT Health által rendezett első Morning Health Talks rendezvényen, amelyen a legnagyobb betegforgalommal bíró magánegészségügyi szolgáltatók vettek részt. A skandináv magánkórházlánc, a Capio, valamint a régióban érdekelt Penta Csoport korábbi elnök-vezérigazgatója arról is beszélt, milyen trendek várhatóak a szektorban és hogy a digitalizáció milyen következményekkel járhat az ellátásban.
Portfolio Private Health Forum november 6-án. Extra early bird jegyek még kaphatók:

Kórházláncok Európában

Befektetői szempontból egész Európában a legforróbb témává vált az egészségügy, nyilván az évek óta tartó kétszámjegyű növekedésével felhívta magára a figyelmet. A digitalizációs iparág tud még hasonló lendületet felmutatni, ha pedig az egészségügy és a digitalizáció összekapcsolódik, akkor azért sorban állnak a befektetők - fejtette ki előadása elején Végh Attila, aki az elmúlt 20 évben egészségügyi intézményhálózatokat vezetett Európában, legutóbb a skandináv Capio elnök-vezérigazgatója volt, jelenleg pedig több európai szolgáltató igazgatóságának elnöke Londonban.

Végh Attilával elsőként a Portfolio készített átfogó interjút, ami egy évvel ezelőtt jelent meg, de számtalan üzenete még mindig aktuális:Az európai kórházláncok közül kiemelte a romániai Regina Mariát, ami a szomszéd országban az egyik legnagyobb szereplő és éppen eladás alatt van, de példaként említette a Ramsay kórházláncot. A régióból kiemelte a Penta Csoportot, amit évekig vezetett. A Penta Szlovákiában, Lengyelországban és Csehországban üzemeltet kórházakat. A beteg sokszor nem is tudja, hogy magánintézményben vesz igénybe szolgáltatást, mert az intézményeknek van szerződésük az állami biztosítókkal, így a beteg az ellátásért nem fizet.

Hangsúlyozta a szakember, hogy a kórházláncok esetében is komoly jelentősége van a méretnek és méretgazdaságosságnak. Ez érződhet a beszerzési árakon, az IT rendszerek felépítésén, a klinikai protokollok, folyamatok standardizálásán. Az általa vezetett láncoknál törekedtek arra, hogy a nem klinikai folyamatokat egy központból lássák el (például bérszámfejtés, könyvelés, IT support). A magyar magánegészségügyi piacról szólva kiemelte a robosztus növekedést és elkezdődött egyfajta konszolidáció, melynek korai képviselője volt az Affidea és a TritonLife.

Előbb-utóbb lesznek olyan piaci szereplők a magyar piacon, akik képesek lesznek kihasználni a méretgazdaságosság előnyeit

- vetítette előre.

A legfontosabb összetevők

Előadásának második részében Végh Attila a minőségi mutatók és transzparencia fontosságát mutatta be. Németországban ebben a Helios lánc volt úttörő: minden jelentését minden intézményre nyilvánosságra hozta. Ezt követően kezdődött el a teljes német egészségügy reformja ebből a szempontból, mert egyre többen kérdezték meg a többi intézményt, hogy miért nem nyilvánosak az ő adataik - magyarázta.

Az ellátóknak komoly felelősségük van abban, hogy transzparensek legyenek az adatok - fejtette ki a szakember a magánegészségügyi intézmények képviselői előtt.

Ennek a folyamatnak az alapja a standardizált mutatók felállítása és közlése. Példaként említette a Penta Csoportot, ahol volt olyan kórház, ahol a császármetszések aránya 15% volt, de máshol ez az arány sokkal magasabb. Látványos különbségeket tapasztaltak az átlagos bent töltött idő tekintetében is az egyes intézmények között, miközben az esetek különbözősége nem indokolt volna ekkora eltérést.Nemzetközi, de akár nemzeti szinten is nehéz egységes protokollokat bevezetni, mert gyakran úgy érvelnek a szakemberek, hogy a medicina nemcsak egy tudományág, hanem művészet is - hozta fel Végh Attila.

Ezekért a cégekért sorban állnak a befektetők egész Európában
Végh Attila a Morning Health Talks című rendezvényen tart előadást.
Végh Attila is részt vett a Portfolio Private Health Forum 2018 című rendezvényünkön, előadását ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Miért vándorolnak el az orvosok?

Az európai egészségügy következő nagy kihívása a képzett munkaerő rendelkezésre állása. A szakember szerint a leegyszerűsített kép így néz ki:

jelenleg Dél- és Kelet-Európa jelentős mértékben a nyugat orvos képzője.

Szlovákiában vannak kórházak, ahol egy teljes orvos generáció hiányzott, Romániában 2009-2015 között az orvosok jelentős része kivándorolt, volt olyan időszak, amikor a betegek 10%-ának nem volt ellátó doktora - sorolta a példákat. Emellett az öregedő személyzet is óriási kihívást fog jelenteni - tette hozzá.

2013 óta azonban vannak pozitív jelek, ugyanis a régióból az elvándorlás üteme nagy mértékben lassult - nyugtatta meg a közönséget.

Többször is hangsúlyozta azt az üzenetet, hogy nem kell minden munkát orvosoknak végezniük, amit jelenleg végeznek. Ezzel pedig komoly terhet lehetne levenni a vállukról.

A Penta példáját felhozva kiemelte, hogy a régiós láncnál képzési centrumot hoztak létre, karrier tervezéssel foglalkoztak és arra törekedtek, hogy a fiatal orvosok náluk kezdjék a pályát. Ha ugyanis a magánintézményeknél kezdenek el dolgozni, akkor elmarad az a kulturális sokk, amikor az államiból tér be magánszolgáltatókhoz.

Az a bizonyos digitalizáció

A digitalizációnak egyre komolyabb jelentősége van az egészségügyben - fogalmazott. Itt megemlítette az automata riportálási rendszereket, a digitalizált valós idejű leleteket, vizsgálatokat (amit azonnal megjelenítenek a kórteremben vizuálisan). Ebből pedig azonnal le lehet vonni a következtetéseket, hogy az adott betegnek hol kellene lennie és ha nincs ott (a megfelelő vizsgálaton), akkor a rendszer figyelmeztet.

A másik nagy hullám az egészségügyben a mesterséges intelligenciára épülő tünetvizsgálók. Ebben az esetben a beteget egy algoritmus vezeti végig a kérdéseivel és a végén kb. 92%-os pontossággal meg tudja állapítani a rendszer, hogy az adott felhasználó milyen betegségben szenved a beteg által szolgáltatott információk alapján. Az orvosok pontossági aránya ennél van, hogy alacsonyabb - ismertette. Ilyen applikáció jelenleg a doctorlink, az ADA vagy a Babylon Health.

Nyitás a magánintézmények felé

Fürjes Balázs, az EIT Health Innostars igazgatója bevezetőjében azt emelte ki, hogy az EIT Health a legnagyobb játékosokat vonta be az egészségügy területéről, így jelen vannak a legnagyobb piaci szereplők, a legjobb egyetemek. Azon dolgoznak idehaza is, hogy az itthoni szereplőket hogyan lehet bevonni az innovációs hálózatba. Tapasztalataik szerint a kkv-k nem felkészültek, a nagyvállalatoknak sok esetben nincs mandátumuk és a kórházak a mindennapos feladataikkal vannak elfoglalva. A kórházak bekapcsolása nehéz ugyan, de ebben látjuk a legnagyobb potenciált - vetítette előre Fürjes Balázs, aki hangoztatta: ezért nyitnak most a hazai magánegészségügyi szereplők felé. Az eseményen az is kiderült, hogy az EIT Health ezzel egy sorozatot szeretne meghonosítani idehaza.

Ezekért a cégekért sorban állnak a befektetők egész Európában
Fürjes Balázs köszönti a legnagyobb magán egészségügyi szolgáltatók képviselőit.
Fürjes Balázs is részt vett a Portfolio Private Health Forum 2018 című rendezvényünkön.


Fürjes Balázs

InnoStars Director

EIT Health Innostars

Fürjes Balázs az EIT Health kelet-, közép- és dél-európai regionális igazgatója. Az EIT Health a világ egyik legnagyobb egészségügyi innovációs kezdeményezése, összefogva Európa vezető egészségipari és gyógyszeripari... Tovább »

Mi is az az EIT Health? Az EIT Health a legnagyobb európai, a magán és közszféra összefogásával működő non-profit szervezet az egészségügyi innováció területén. A közel 150 partnerből álló EIT Healt egy olyan különleges európai hálózatot hozott létre, amelyben vezető cégek, egyetemek, kutató és fejlesztőközpontok, valamint kórházak és intézmények dolgoznak együtt az egészségügy fejlesztésén az EU-ban. Az EIT Health Innostars a szervezet hét földrajzi területe közül az egyik. A progresszívebb, az Európai Innovációs Eredménytábla által mérsékelt innovátornak minősített országokra fókuszál. Az Innostars területi lefedettsége fél Európára kiterjed: Lengyelország egyes részeire, Magyarországra, Olaszországra, Portugáliára, valamint a Regionális Innovációs Programok részeként a Balti államokra, Horvátországra, Szlovákiára, Csehországra, Szlovéniára, Görögországra és Romániára. 2023-ig a szervezet 20 milliárd eurót kap a strukturális alapokból, ami a legnagyobb innovációra elkülönített összeg.

kínavírua200127
FrankfurtTőzsde
GettyImages-486229691
építőipari költségek
tesla logo
száló por budapest lakások szmog
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kínavírua200127