Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály
Gazdaság

Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály

Varga Mihály kedden délután 14 órakor adja át Kövér Lászlónak a 2020-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Időközben a Költségvetési Tanács közzétette véleményét a tervezetről, amiből több lényeges információt is megtudtunk.
A 2020-as költségvetés benyújtásáról szóló sajtótájékoztatóról külön cikkünkben számoltunk be.

A legfontosabb ábra

A Költségvetési Tanács véleményéből kiderül, hogy

a kormány jövőre 1%-os GDP-arányos hiánycéllal számol (az uniós módszertan szerint), ami váratlan azok fényében, hogy még az egy hónappal ezelőtt nyilvánosságra hozott konvergenciaprogramban szereplő tervezetben is 1,5%-os cél volt megjelölve.

Minden évben a költségvetés benyújtásakor az egyik legérdekesebb ábra, hogy az idő előrehaladtával a múltban hogyan változott az adott évre kitűzött költségvetési hiánycél. Korábban az volt a jellemző, hogy ahogyan közeledtünk az adott költségvetési évhez, úgy emelkedett a vállalt hiánycél, azonban ez a kedvezőtlen trend tavaly a 2019-es költségvetéssel véget ért, idén pedig a 2020-as költségvetéssel megfordul. Hosszú ideje nem fordult elő ugyanis az, hogy az adott év költségvetési hiánycélja a benyújtáskor legyen a legalacsonyabb mértékűre tervezve.

Vagyis a kormány nagyobb költségvetési fegyelmet vállal, mint korábban. Ez pedig kedvező fordulat főleg annak fényében, hogy a gazdasági ciklus jelenlegi (és már évek óta tartó) felszálló ágában érdemes nagyobbat lépni a csökkenő deficitpálya útján.

Azzal, hogy a kormány 1%-ra csökkentette a jövő évre vállalt hiánycélt és mellette 1%-os GDP-arányos szabad tartalékot tervezett be, kijelenthető: 2020-ban könnyedén teljesülhetne a valódi nullás költségvetés. Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy a szabad tartalékokat a kormány előszeretettel költi el a legkülönfélébb célokra.Váratlan húzást fog bejelenteni Varga Mihály

Mit tudunk még?

 • A KT kiemeli, hogy jövőre 4%-os GDP-növekedéssel kalkulál a kormány és ez akkor teljesülhet, "ha megvalósul a keresetek és a háztartások fogyasztásának tervezett bővülése". "A kitűzött növekedés elérését a versenyképességet javító további intézkedések támogathatják" - vélekedik a háromtagú Költségvetési Tanács.
 • A háztartások fogyasztása 4,8%-kal emelkedhet jövőre, míg a bruttó állóeszköz felhalmozás 3,8%-kal bővülhet.
 • Az infláció 2,8% lehet.
 • A foglalkoztatottak száma 1,3%-kal növekedhet 2020-ban.
 • A bruttó és nettó átlagkereset egyformán 8,3%-kal emelkedhet.
 • A munkatermelékenység növekedését 2,7%-ra becsüli a tervezet.
 • Az export 5,2%-kal, az import 5,4%-kal növekedhet.
 • A deficit csak 1% lehet az EU módszertan szerint. Pénzforgalmi szemléletben csupán 427,5 milliárd forint lehet az idei 1197 milliárd forint után.
 • A bevételi előirányzatok teljesüléséhez szükség van további gazdaságfehérítő intézkedésekre.
 • A korábbi éveknél magasabb, a GDP 1%-ának megfelelő költségvetési tartalékot képzett a kormány (Országvédelmi Alap és rendkívüli kormányzati intézkedések). Az Országvédelmi Alap összege 378 milliárd forint lehet, míg az általános tartalék összege 110 milliárd forint. Az együttes összege 488 milliárd forint, ami 260 milliárd forinttal magasabb, mint a 2019-es 225 milliárdos tartalék.
 • A Tanács pozitívan értékeli a kiadások visszafogására irányuló lépéseket, amelyek eredményeként a hiánypálya erőteljesen csökkenhet.
 • A költségvetési hiány tervezett csökkentése alapvetően a kiadási oldalon történik, amelyek a bevételi oldalon az adóalapok gyors növekedése támogat - olvasható a dokumentumban.
 • A strukturális hiány jövőre nem éri el a kitűzött 1%-os célértéket, azonban közel áll majd hozzá. A dokumentum későbbi részéből kiderül: 1,1% lehet jövőre a strukturális hiány.
 • Az adósság a következő év végén a tervek szerint a GDP 65,5%-a lehet.


Fontos részlete a dokumentumnak, hogy a KT kijelenti:

a gazdasági konjunktúra idején indokolt az államháztartás kiadásainak fékezése, mivel a gazdaságot költségvetési eszközökkel nem szükséges fűteni.

Erről részletesen a napokban írtunk:Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő