Gazdaság

Nagy megszorítást vár el már idén az olasz kormánytól az Európai Bizottság

Portfolio
Nagy költségvetési hiánycsökkentést kell végrehajtania már idén és majd jövőre is az olasz kormánynak ahhoz, hogy elkerülhesse a kilátásba helyezett túlzott deficit eljárást - erősítette meg az olasz La Republicának adott nyilatkozatában Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke. Éppen ebben a lapban szivárogtatták ki tegnap Brüsszelből azt, hogy ennek az eljárásnak az elindítása határán állnak, amit szerda délután aztán meg is erősítettek Brüsszelben.

Mi az eljárás lényege?

Az Európai Bizottság tegnap tette közzé az európai szemeszterhez kapcsolódó országspecifikus ajánlásait (a Magyarországnak szóló ajánlásokról bővebben itt írtunk) és az Olaszország kapcsán valóban úgy döntött a testület, hogy adósságalapú túlzottdeficit-eljárás megindítását javasolja a pénzügyminiszteri testületnek, amely majd néhány hét múlva ülésezik. Addig még van ideje tehát az olasz kormánykoalíciónak elkerülni az eljárás elindítását.

Az EU stabilitási és növekedési paktumának értelmében a tagállamok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékát, az államadósság pedig nem lépheti át a GDP 60 százalékát. Az uniós szerződések szerint az Európai Bizottság kötelessége levélben figyelmeztetni és magyarázatot kérni minden olyan tagországtól, amelyik átlépi az uniós küszöbértékeket.

Olaszország államadóssága tavaly 2300 milliárd euróra, a bruttó hazai termék 132,2 százalékra rúgott, ami a második legmagasabb arány volt az EU-ban. Az uniós bizottság előrejelzése szerint ez az arány idén 133,7 százalékra, 2020-ra pedig 135,2 százalékra emelkedik. Ráadásul a költségvetés strukturális hiánya 2015 óta minden évben nőtt.

Ha a kormány nem változtat fiskális politikáján, a deficit idén a GDP 2,4 százalékára, 2020-ban pedig 3,6 százalékára emelkedik a Bizottság előrejelzése szerint.

Mindez pedig ellentétben áll a Rómával tavaly megkötött kompromisszummal, amely alapján az uniós bizottság kivételesen megengedte Olaszországnak, hogy strukturális hiányát, annak csökkentése helyett változatlan szinten tartsa, ami optimális gazdasági növekedési feltételek mellett adósságcsökkenést jelentett volna. Az olasz gazdaság növekedése az uniós előrejelzések szerint idén nem éri el az egy százalékot sem, az elmúlt negyedévekben nulla közeli volt a növekedés.

Az uniós bizottság ajánlására a pénzügyminiszteri tanács indíthatja el a túlzottdeficit-eljárást, amelynek során az érintett országnak az általa vállalt korrekciós intézkedéseket és politikákat tartalmazó tervet kell benyújtania, a megvalósításra vonatkozó határidőkkel együtt. Az ajánlások alkalmazását elmulasztó euróövezeti országok akár a GDP 0,2 százalékát is elérő bírsággal sújthatók. Olaszország esetében a bírság nagyjából 3,5 milliárd euróra rúghat.

A pénzügyminiszteri tanács a június közepén vagy a július elején esedékes ülésén foglalhat állást az Európai Bizottság javaslatáról. Eddig egyetlen EU-tagállamot se sújtottak bírsággal a túlzottdeficit-eljárás keretében.

Valdis Dombrovskis a tegnapi bejelentések után ma a vezető olasz lapban is megerősítette: jelentős költségvetési megszorítást vár el az olasz kormánytól a testület már idén és jövőre is. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az olasz kormány által tervezett egykulcsos adóreform ezzel ellentétben nagy deficitnövelő lenne és így további adósságnövekedéshez járulna hozzá.

Az olasz kormánykoalíciót alkotó két párt, a Matteo Salvini vezette Liga és a Luigi Di Maio által vezetett Öt Csillag Mozgalom között hónapok óta rendkívül feszült a viszony. Ezt az EP-választások eredménye is fokozta, hiszen Salvini pártja sokkal jobb eredményt ért el az eredetileg a kormány fő erejét adó Öt Csillaghoz képest, így a kormány stabilitása is erősen kérdéses, főként annak tükrében, hogy most jelentős megszorítást vár el a lazítással kampányoló fő erőktől az Európai Bizottság.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice