Két interjú a magyar egészségügyről, amit elolvasol és csak pislogsz
Gazdaság

Két interjú a magyar egészségügyről, amit elolvasol és csak pislogsz

Fontos nap július elseje a magyar egészségügyben, ez a magyar egészségügy napja, 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi illetékeseit meg is szólaltatták az ünnep alkalmából, akik meglehetősen egyoldalúan értékelik az ágazatban zajló folyamatokat.
Egészségügyi konferencia november 6-án. Részletek itt:


Az elmúlt hónapokban nem telt el úgy hét, hogy ne érkezett volna hír arról, mennyire nehézkesen működik az állami egészségügyi ellátás, mennyire ki van feszítve a rendszer a kínzó munkaerőhiány miatt. A Magyar Orvosi Kamara alig egy hónappal ezelőtt figyelmeztetett: a biztonságos betegellátás már nem biztosítható és hamarosan megroppanhat az egész rendszer. Közben egyre elégedetlenebbek az ágazati érdekvédők.

Ebben a közegben érkezett két olyan interjú az állami egészségügy két legfontosabb vezetőjétől, ami rendívül rózsás képet fest az ágazatról, mintha nem lenne itt semmi látnivaló.

Kásler Miklós miniszter a Mandinernek adott interjút. Néhány gondolatot kiemelnénk:
 • Úgy gondolom, hogy együtt állnak a körülmények és a szándékok is: a lakosság és a kormányzat is akarja a változásokat, az egész magyar orvostársadalom, az orvosok, a nővérek, a különböző érdekvédelmi szervezetek is, hacsak nem politikai alapon közelítenek ehhez a kérdéshez.
 • Ami az egészségügyi kormányzatot illeti: mi nagyon sok anyagot elkészítettünk, nagyon sok minden át is ment a gyakorlatba, ami egy év alatt azért elég jelentős teljesítmény.
 • Az állami egészségügy Magyarországon is lényegesen jobb, mint a magánegészségügy.
 • Tehát azoknál az orvosi beavatkozásoknál, amelyek összetettek, komplikáltak, magas technológiai színvonalat, nagy tudást igényelnek, ott az állami tevékenységbe a magánszféra nem tudott beszállni.
 • Azt szeretném érzékeltetni, hogy az egészségügy átalakítása nem megy egyik pillanatról a másikra.
 • Én úgy gondolkodom, hogy az alapellátás az alap. Mert ott találkoznak a családi orvosok, a gyermekorvosok, a fogorvosok azokkal az emberekkel, akik a lakosságot jelentik.
 • Ezért kell a diagnosztikát az alapellátásba tenni. És akkor megszűnik a kórházakban a tumultus. Mert a kórházba jelentkezők jelentős része ellátható lenne a családi orvosok által vagy a járóbeteg-ellátóhelyeken.
 • Az orvoselvándorlás tendenciájáról pedig annyit: annak dinamikája jelentősen csökkent.
 • Magyarországon a betegek mindent megkapnak, amit más kulturált országokban megkaphatnak. Minden gyógyszert meg lehet kapni, a magyar oltási rendszer a világon az egyik legjobb, a magyarhoz hasonló védőnői rendszer a világon máshol gyakorlatilag nem létezik.
 • Egyetlen egy ország sincs a világon, amely minden igényt ki tudna elégíteni.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral pedig kedden jelent meg interjú a Magyar Nemzetben:
 • Ma Magyarországon az egészségügyben dolgozókban megvan a bátorság, kötelezettségtudat és áldozatvállalás ahhoz, hogy ha látnak valamit, amiben fejlődni kell, mernek változtatni: így lesz folyamatosan javuló az egészségügyi ellátás.
 • Szeretnénk ezúton is kifejezni a köszönetünket minden egészségügyi dolgozónak.
 • A kórházakat talán már nem is a kór, a betegség házainak, hanem egészségközpontoknak kellene hívnunk, amelyekben folyamatosan fejlődnek a gyógyítás módszerei, gondoljunk csak az egynapos sebészetekre.
 • Orvosok béremeléséről: A kormány valóban ígéretet tett arra, hogy ebben a ciklusban biztosítja a béremelést, ám konkrét összegeket még nem állapított meg.
 • Azt látjuk, hogy a több irányból érkező, de egyfelé mutató intézkedésekkel valóban megállt az egészségügyben a 2010-es évek elejéig tapasztalható létszámcsökkenés.
 • Sőt, megfordult a trend és kezdenek többen visszatérni, illetve elhelyezkedni az ágazatban. Hatezerrel több orvos praktizál hazánkban most, mint 2010-ben.
 • A finanszírozási rendszer rendbetétele hosszabb folyamat, de elmozdultunk abba az irányba, amely a kórházak valós költségeit veszi figyelembe.
 • Számos előkészítő anyag megszületett, amelyek abban segítenek, hogy a finanszírozás teljes struktúrája átalakulhasson.
 • A változás érdekében szorosan együttműködünk a Pénzügyminisztériummal, a Magyar Kórházszövetséggel, illetve az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületével.
 • Igyekszünk olyan megoldásokat találni, amelyek a kórházak szakmai munkáját stabilan támogatják és elősegítik a költségvetés jobb betartását.
 • Mindez az átalakítás olyan, mintha gyorsvonatot szerelnénk menet közben: a betegellátásnak mindeközben biztonságosnak és folyamatosnak kell lennie.


Jön a Portfolio magánegészségügyi konferenciája!Két interjú a magyar egészségügyről, amit elolvasol és csak pislogsz
donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
donaldtrump