Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben
Gazdaság

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben

Az egészségügy is tud üzlet lenni Magyarországon, nem is akármilyen: gyűjtésünk szerint a magánpiaci szolgáltatók 2018-as éve is jól sikerült, a 2017-es kimagasló évet azonban nem sikerült megismételni. Az árbevétel növekedési üteme csökkent, azonban az adózott eredmény tekintetében érzékelhető javulásokat tapasztalhatunk. Érdekes trendet figyelhetünk meg a magánszolgáltatók által foglalkoztatottak létszámában is. Közben két érdekességre is bukkantunk a két legnagyobb piaci szereplőnél.
A legfontosabb magánegészségügyi piaci szereplők ott lesznek a Portfolio november 6-i konferenciáján. Részletek itt:

Majdnem teljes a kép

A tavalyi évhez hasonlóan idén is elkészítettük a magánegészségügyi cégek teljesítményének elemzését a legutolsó, 2018-as adatok alapján. Gyűjtésünkben 29 cég szerepel, vagyis inkább szerepelt volna, ugyanis két cég cikkünk megírásáig még nem tette közzé legutóbbi számait (a Medicover és a Dr. Rose). A két érintett vállalat nélkül összesen 53 milliárd forintos árbevételt termeltek a szektor legnagyobb szereplői, ami 11,5%-os növekedésnek felel meg szektorszinten, míg 2017-ben ez 16% volt.

2018-ban a teljes szektor árbevétel-növekedésének mediánja 14,3% volt gyűjtésünk szerint, ami lassulás a 2017-ben látott 15,2% után. A magánpiaci szereplők (gyűjtésünkben nem csak betegellátó társaságok szerepelnek) azonban még így sem panaszkodhatnak, az alábbi táblázatban szereplő 27 társaság közül csupán három szenvedett el árbevétel-csökkenést, miközben egyes intézmények kiugró bevételemelkedést tudtak felmutatni. Az árbevétel növekedési ütemének tekintetében az élen tavaly a Nemzetközi Gyógyászati Szerviz Kft (IMS) végzett a maga 54%-os bővülésével. A második helyen az Emineo Magánklinika állt 48,9%-os növekedéssel, a Duna Medical Center szintén látványos, 42,7%-os bővülést produkált tavaly, amivel 2,2 milliárd forintra ugrott a bevétele. Ezzel a betegellátó magánszolgáltatók sorrendjében feljött az 5.-6. helyre. Azt is érdemes megjegyezni az új magánklinika nyitása előtt álló DMC kapcsán, hogy már 2017-ben is óriási növekedést produkált: 95%-os árbevétel-növekedésével az élen végzett. A magánklinikák versenyében az árbevétel összege tekintetében továbbra is a Budai Egészségközpont áll az élen 7,6 milliárd forintos árbevételével. A Medicovert és a BEK-et nagyobb különbség után követik a magánklinikák, köztük a Róbert Magánkórházat a sorai közt tudó TritonLife Csoport 2,6 milliárdos árbevétellel.

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben
Ha az adózott eredmény tekintetében vetjük össze a szolgáltatókat, akkor vegyesebb kép adódik. Fontos azonban kiemelni, hogy a 2017-es profitokkal összehasonlítva több olyan szolgáltató volt, ahol javult a nyereség. És ha az összes cég nyereségnövekedésének mediánját tekintjük, akkor is látványos javulásról beszélhetünk: 2018-ban ez 19% volt, 2017-ben csupán 0,07%.

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben
A legnagyobb adózott eredményt a Kreatív Fogklinika érte el 775 millió forintjával, a második helyen szerepelt az Affidea Diagnosztika, a harmadik legmagasabb profitot a Centrum Lab érte el, amely egyébként 2018 végén beolvadt a negyedik Synlab társaságba. Együttesen nyilván ők lennének az élen. A betegellátást végző szolgáltatók közül a Budai Egészségközpont 428 milliós nyeresége emelkedik ki, igaz a BEK profitja csökkent 2017-hez képest.

Csökkent Varga Péter Pál tulajdonrésze a BEK-ben A Budai Egészségközpont beszámolójának részleteit böngészve feltűnt számunkra, hogy változott némiképp tavaly a társaság tulajdonosi szerkezete. A Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában álló Bonitas 2002 Zrt. tulajdoni hányada a korábbi 60%-ról 75%-ra emelkedett, míg a Varga Péter Pál által tulajdonolt Medikomp Kft részesedése 25%-ra csökkent. Megkeresésünkre a BEK vezére megerősítette, hogy értékesítette fennálló részesedésének egy részét, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy a két cég között létrejött szindikátusi szerződés nem változott, továbbra is Varga Péter Pál a BEK közvetlen irányítója és egyedüli vezető tisztségviselője. Varga Péter Pál ott lesz a Portfolio Private Health Forum 2019 rendezvényen!

A legnagyobb profitnövekedést az Istenhegyi Magánklinika tudta felmutatni, a tízszeresére növekvő 22 milliós profit azonban egyáltalán nem kiemelkedő. A második legnagyobb profitnövekedést a Róbert Magánklinika teljesítette, közel megnégyszerezte adózott eredményét, ami így már 150 millió forint felett jár.

A 27 szereplő összesen tavaly 5,7 milliárd forintot tehetett zsebre adózás után, ami 12%-os növekedés a korábbi 5 milliárd forinthoz képest, de lassulás a 2017-ben látott 13,3%-os növekedés után.

Jászkuti Bertalan, a Heal Partners ügyvezetője a 2018-as számok értékelése kapcsán kiemelte: "ennyivel több beteg ember hála istennek biztosan nem lett. Öröm látni, hogy az egészségtudatosság előretörése (megelőzés, alkalmazotti-, illetve menedzserszűrések növekedése) mellett nagy ütemben tisztul tovább a szektor; a magánegészségügyi szolgáltatók árbevétel-növekedése ugyanis több hatás mellett egyértelműen az orvos-beteg találkozók transzparencianövekedése is egyben, hiszen az állami és magánszolgáltatók közötti szürke zóna terhére történik. Ezzel párhuzamosan az elmúlt és az idei év friss szereplők (például a MedLife Csoport, Románia vezető magánegészségügyi szereplője), friss tőke, illetve friss megközelítések (például online szolgáltatások megerősödése a MediCall álltal) megjelenését is elhozta.

Fenti növekedési trendeket Mars-hasáb cikksorozatunkban immár mintegy 5 éve folyamatosan elemezzük, a 2018-as év kapcsán azonban külön kiemelendő: a fák itthon sem nőnek az égig! Az általános makrogazdasági konjunktúra, illetve a magánegészségügy-specifikus keresletnövelő tényezők mellett egyre többször látjuk megjelenni erős kérdésként a piaci szereplők folyamatos árnövelésének (konzultációs díjak, beavatkozási díjak) fenntarthatóságát. A piaci szereplők mindegyikének (beleértve a biztosítási szektort is!) fontos feladata, hogy választ találjon a magánszemélyek és cégek finanszírozási korlátaira. Azon üzleti terveknek leáldozott, amelyek tőkehiány vagy speciális kompetenciák hiánya mellett ígérnek jelentős, piaci átlagot meghaladó növekedést. Ezen szereplők számára erősen megfontolandó, hogy egy egészséges vállalatértékelési szint mellett inkább kiszálljanak a szektorból; jelenleg számos vevőjelölt közül válogathatnak.

A legfontosabb magánegészségügyi piaci szereplők ott lesznek a Portfolio november 6-i konferenciáján. Részletek itt:Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben

Elszívja az orvosokat a magánszektor?

A tavaly cikkünkhöz hasonlóan idén is elkészítettük a vizsgált vállalkozások létszámadatait. A vezető magánegészségügyi cégek összesen 4100 körüli alkalmazottal rendelkeznek (ebben nincsenek benne a megbízási szerződéssel foglalkoztatott szakemberek), ami azt jelenti, hogy

tovább tudták növelni alkalmazotti létszámukat, azonban sokkal visszafogottabb ütemben. 2017-ben ugyanis ezen a téren 11,3%-os növekedési ütemet láthattunk.

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy 2019-ben tovább bővült a létszáma a vezető cégeknek. Az Opten adatbázisa szerint például a Budai Egészségközpontnak már 481 alkalmazottja van, a Medicover 456 főnél tart már, a Róbert Károly Magánkórház pedig 157 főnél jár. A 2016-os létszámadatokhoz viszonyítva ezek rendre 63, 57 és 91%-os növekedésnek felelnek meg.

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben

Zajlik valami az egyik legnagyobb magánintézménynél

Cikkünk elején jeleztük, hogy a Medicover még nem tette közzé éves beszámolóját, viszont a cégkivonatából más érdekességek kiolvashatóak. A második legnagyobb magánpiaci betegellátó idén év elejéig két üzletember, Benedek László és Grossmann Péter tulajdonában állt az MI Hungary vagyonkezelő cégen keresztül. Ez azonban február végén megváltozott, és az Opten adatai alapján az MI Hungary egyetlen tulajdonos-ügyvezetője Benedek László lett. Grossman Péter pedig részben az MI Hungary jogutódjaként új vagyonkezelő céget hozott létre Mhold Trust 2018 néven a tavaly év végén. Mindez arra utalhat, hogy az elmúlt hónapokban átrendeződés történt az egyik legnagyobb magánegészségügyi szolgáltató tulajdonosai között.

Érdekes folyamatok zajlanak a háttérben a magyar magánegészségügyben
Vagyis az elmúlt egy évben is történtek változások a legnagyobb hazai egészségügyi szolgáltatók tulajdonosi érdekeltségében, azonban ezek eddig nem kerültek a figyelem középpontjába, mint a korábbi tranzakciók (Róbert Károly Magánkórház és TritonLife Csoport, valamint Rózsakert Medical Center és MedLife). Feltehetően ezen esetekben is a kedvező piaci környezet által támogatott értékeltségek voltak vonzóak az eladók számára.
Extra early bird árak még elérhetőek a Private Health Forum rendezvényre:
koronavírus tőzsde
keleti vasút
erdogan merkel
koronavírus kína
forint191231
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
autóipar dolgozó munkás szoftverfejlesztő