Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés
Gazdaság

Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés

Portfolio
A szokásoknak megfelelően idén júniusban is deficites volt a költségvetés, azonban távolról sem volt akkora a hiány, mint a korábbi években. Ezzel az első féléves büdzsédeficit is kiemelkedően jó teljesítményt mutat.
Júniusban 213,6 milliárd forintos hiánnyal zárt a költségvetés, ami az elmúlt évek egyik legalacsonyabb hatodik havi hiányadata. Legutóbb 2014-ben volt ennél jobb a júniusi egyenleg.

Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés

Néhány bevételi adat

A Pénzügyminisztérium az előzetes adatközlésben elárult néhány bevételi adatsort, az első félévre vonatkozóan.

Az uniós viszonylatban egyik legalacsonyabb kulcs mellett is az év első hat hónapjában személyi jövedelemadóból 105,4 milliárd forinttal, míg a kapcsolódó a szociális hozzájárulási adóból, illetve a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 260,1 milliárd forinttal több folyt be az államkasszába, mint az előző év azonos időszakában.

A gazdaságfehérítő intézkedésekkel és a jó adózók számára tavaly kedvezően megváltozott szabályozással együtt ez megmutatkozik abban, hogy az általános fogalmi adóból származó bevételek 397,4 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származóak pedig 45,3 milliárd forinttal emelkedtek az első félévben tavalyhoz képest.

Hogy néz ki az EU-források egyenlege?

Mivel az elmúlt években komoly mértékben nőtt az EU-források egyenlegének szerepe a költségvetésben, külön is megvizsgáljuk minden hónapban, mit okoztak az adott havi számokban. Jól látható, hogy az elmúlt néhány hónapban felpörgött a projektek állami megelőlegezése és a bevételi oldalra nem érkezik ilyen tempóban a brüsszeli pénz, így az EU-források egyenlege félév után -364 milliárd forintot mutat. Így e nélkül a teljes költségvetés hiánya csupán 26 milliárd forint lenne.

De érdemes kiemelni, hogy májusban és áprilisban az EU-források egyenlegétől megtisztítva 144 és 125 milliárd forintos többlet volt a költségvetésben, vagyis júniusban az alapfolyamatok picit romlottak a költségvetésben. A tavalyi évvel összevetve azonban még így is sokkal jobb a költségvetés megtisztított egyenlege (-26 milliárd vs -464 milliárd).

Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés

Nagyon jól áll eddig a költségvetés

Ezzel az első hat hónapban az összesített deficit 390 milliárd forint volt, ami a korábbi évekkel összevetve kifejezetten kedvező adat. Korábban sosem volt ennyire alacsony az összesített féléves hiány.

Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés


És ha az éves hiánytervhez viszonyítjuk, akkor is jól áll a büdzsé: a 39,1%-os teljesítés a legalacsonyabb, amit eddig mértünk.

Nem véletlen, hogy a Pénzügyminisztérium magabiztosan állítja:

Az év egészére továbbra is reális és elérhető a GDP-arányában meghatározott 1,8 százalékos hiánycél, miközben az államadósság-mutató is tovább csökken.Soha nem állt még ilyen jól a költségvetés


Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foldgazgetty