Felülvizsgálhatja inflációs célját az EKB!
Gazdaság

Felülvizsgálhatja inflációs célját az EKB!

Portfolio
Elkezdte az Európai Központi Bank szakmai stábja informálisan azt tanulmányozni, hogy megfelelő-e a jegybank "2%-ot közelítő, de meg nem haladó" középtávú inflációs célja a válság utáni időszakban - tudta meg a Bloomberg. Ez azt jelenti, hogy példátlan lépést kezdtek el előkészíteni Frankfurtban, bár még egyáltalán nem vehető biztosra, hogy tényleg meg is változik az eurózóna központi bankjának inflációs mandátuma.
Az értesülésre az eurót azonnal ütni kezdték, hiszen afelé mutat, hogy az EKB további lazító lépéseket is megtehet majd a módosítandó inflációs céljára hivatkozva, illetve akár tartósabban is extralaza monetáris politikát tarthat majd fent. Az esetleges módosítás például azt takarhatja, hogy a jelenlegi aszimmetrikus inflációs célt szimmetrikusá teszik a 2%-os célértékét körül (pl. egyfajta toleranciasávot határoznak meg). Az euró esése mellett például a német DAX-indexet azonnal megtépték, mintegy 80 ponttal 12280 pontig emelkedett. Az eurózóna kötvényhozamok is süllyedtek az értesülésre, a 10 éves német kötvényhozam például 2,5 ponttal mínusz 0,36%-ra esett.

Felülvizsgálhatja inflációs célját az EKB!
A forexlive.com-on elérhető bővebb összeállítás szerint szerint az EKB stábja által eddig elvégzett munka informális volt és csak előzetes eredmények vannak, így ahhoz, hogy a jegybank inflációs célja tényleg megváltozzon, formális felülvizsgálatot is el kell rendelni. Mindez afelé mutat, hogy ha változik is majd az EKB inflációs célja, arra még várni kell.

Mario Draghi EKB-elnök a legutóbbi kamatdöntési sajtótájékoztatón a sorozatosan gyengébb európai/globális konjunktúra-adatokra hivatkozva azt érzékeltette, hogy ha továbbra is cél alatt marad az infláció a lassabb gazdasági növekedés mellett, akkor minden eszközük megvan a további lazításra.A piac ezt úgy értelmezte, hogy tényleg jöhetnek ősz körül további lépések, akár a mínusz 0,4%-on álló irányadó ráta további csökkentése, és/vagy az év elején leállított eszközvásárlási program újraindítása, illetve további innovatív lazító beavatkozások. Egy esetlegesen szimmetrikussá tett inflációs cél mellett a tartósan jóval 2% alatti inflációs pálya bizonyára megalapozhatna komolyabb lazító beavatkozásoknak is.

Felülvizsgálhatja inflációs célját az EKB!
az Európai Központi Bank frankfurti új épülete, címlapkép és kép forrása: Boris Roessler/picture alliance via Getty Images
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
karácsony gulyás_mti