Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa
Gazdaság

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa

Ha hinni lehet a piac várakozásának, akkor ma este olyan lépésre készülhet a Fed, amire legutóbb több mint tíz éve, 2008 decemberében volt példa. Igaz, fontos különbség, hogy 10 éve a világgazdasági összeomlástól rettegve vágott kamatot a Fed, most csak egy kisebb gazdasági lassulástól és a túl alacsony inflációtól tartva hozhat hasonló lépést. Donald Trump elnök komoly nyomást helyezett a jegybankra, hogy lazítson a kamatkondíciókon, a jelek szerint, ha nem is ismerik be, de beadják a derekukat.

A piac biztosra veszi a kamatvágást

Hetekkel ezelőtt elkezdték a befektetők egyre egyértelműbben beárazni, hogy a Fed július végén kamatot csökkent majd, ma eljött a nagy nap, és ha hinni lehet a piacnak, akkor csak a lazítás mértéke kérdéses. A CME Fed Watch Tool grafikonján kedden délután az látszik, hogy 77%-os esélye van egy 25 bázispontos kamatcsökkentésnek, 23% pedig egy nagyobb, 50 bázispontos lazításnak. Vagyis senki nem számított már arra, hogy szinten tartja a kamatot az amerikai jegybank.

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa
Ilyen várakozások mellett jókora meglepetést okozna, ha a Nyíltpiaci Bizottság a jelenlegi 2,25-2,5%-os sávban hagyná a kamatot. Főleg azt követően, hogy az utóbbi egy hónapban Jerome Powell már előkészítette a lépést. Kongresszusi meghallgatásán a Fed elnöke azt hangsúlyozta, hogy a globális gazdaság gyengélkedése Amerikára is hatással van, az infláció pedig a vártnál később érheti el a 2 százalékos célt, ennek érdekében további lépéseket tehetnek. Főleg utóbbi félmondat volt árulkodó, ami már megágyazhatott a mai lazításnak.

Powell szavaira erősített rá a legutóbbi ülés jegyzőkönyve is, melyből kiderült, hogy 17 döntéshozóból 8 már az év vége előtt csökkentené a kamatot. Ebből olvasták ki a befektetők azt, hogy már a ma befejeződő ülésen a lazítás útjára léphet a jegybank.

Tíz éve nem volt ilyenre példa, de az más világ volt

A ma esti döntés azért is kulcsfontosságú, mert utoljára a válság mélypontján, 2008 decemberében volt példa kamatcsökkentésre a tengerentúlon. Akkor a Fed egycsapásra 1 százalékról 0,25 százalékra vágta az irányadó rátát. Sőt, 2008 elején még 3,5%-os alapkamattal indították az évet, amit aztán egy év alatt teljesen lenulláztak. Aztán onnan hét évig nem is mozdultak el, 2015 végén kezdték 25 bázispontos lépésekkel emelni a kamatot, így jutottunk el a jelenlegi szintre tavaly decemberben.

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa
2018 végén megállt a szigorítással a Nyíltpiaci Bizottság, azonban akkor még a szakemberek további két-három kamatemelést vártak 2019-re. Aztán valami megváltozott tavasszal:

  • Az európai gazdaság hónapok óta gyengélkedik, különösen a feldolgozóipar teljesít rosszul, a beszerzési menedzserindexek a legtöbb nyugat-európai országban már az 50 pontos lélektani szint alatt vannak.
  • Az amerikai-kínai kereskedelmi háború tovább fajult, ami sokak szerint még inkább lassulással fenyegeti a gazdaságot.
  • A friss adatok szerint a kínai gazdaság növekedése a második negyedévre 6,2%-ra lassult, ami majdnem harminc éve a leggyengébb adat. (Ennél komolyabb aggodalom, hogy a manipulált kínai számokhoz képest is erőteljesebb lehet a lassulás.)
  • Kisebb mértékben ugyan, de Amerikában is látszanak a lassulás jelei, a friss becslés szerint a második negyedéves növekedés 2,1%-os volt az előző negyedév 3,1 százalékos adata után.
  • Közben az infláció továbbra is fejtörést okoz szinte az egész fejlett világban, Európa mellett a tengerentúlon sem sikerült még tartósan elérni a bűvös 2 százalékos jegybanki célt.


De haladjunk szépen sorban! Első ránézésre talán a gazdaság állapota nem indokolna monetáris lazítást, melynek célja a növekedés élénkítése lenne. A 2-3 százalékos amerikai növekedés ugyanis az utóbbi években egyáltalán nem tűnik kimondottan gyengének. Inkább a várakozások romlottak az utóbbi időszakban, arra számítanak a befektetők, hogy a kereskedelmi háborús bizonytalanság majd egyre inkább rányomja a bélyegét a gazdaságra is.

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa
Ha már a tíz és fél évvel ezelőtti legutóbbi kamatcsökkentést említettük, akkor érdemes ahhoz hasonlítani a jelenlegi helyzetet. 2008-ban már említettük, hogy mindenki a világgazdaság teljes összeomlását vizionálta, végül az amerikai gazdaság 0,1 százalékkal zsugorodott abban az évben. A recesszió 2009 második negyedévéig tartott. A munkanélküliség 2008-ban a mostani 3,2% majdnem duplája, 6% volt. Vagyis látszik, hogy lényegesen rosszabb helyzetben volt a világgazdaság, mint most, igaz a kamatvágás is sokkal nagyobb mértékű volt.

De térjünk vissza egy kicsit az amerikai inflációra! Tavaly már úgy nézett ki, hogy végre elindul felfelé az áremelkedés üteme, átmenetileg a 3 százalékot is megközelítette az éves drágulás. Az idei év elején viszont megint a 2 százalékos jegybanki cél alá esett az infláció. Évek óta azt látjuk, hogy tartósan nem tud a cél fölé emelkedni a drágulás éves üteme, márpedig a Fed számára a gazdaság támogatása mellett legalább ennyire fontos lenne az árstabilitás elérése.

Olyat léphetnek ma Amerikában, amire utoljára a világgazdaság összeomlásakor volt példa

Trump már nagyon szeretne kamatcsökkentést látni

Ha egyvalakit kellene mondanunk, aki nagyon várja már a kamatcsökkentést, akkor talán rögtön Donald Trump nevét vágnánk rá. Az amerikai elnök gyakorlatilag azóta ostorozza a Fedet, mióta hivatalba lépett, szerinte a jegybank elhibázott monetáris politikát folytatott az utóbbi években.

Trump szerint a Fednek egyrészt jobban kellene támogatnia a gazdaságot alacsony kamattal. Szerinte a jegybank folyamatos kamatemelése hátrányt okoz az amerikai gazdaságnak a globális versenytársakkal szemben. Emellett az elnök többször vádolta legfontosabb kereskedelmi partnereit azzal, hogy szándékosan gyengítik devizájukat, hogy versenyképesebbek legyenek. A Fed magasan tartott kamata pedig ebből a szempontból sem kedvez az elnöknek, hiszen erősen tartja a dollárt.

Márpedig Trumpnak egyáltalán nem mindegy, hogyan teljesít az amerikai gazdaság, hiszen jövő ősszel elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, ahol szeretne ismét győzni. Éppen ezért valószínűleg a következő egy évben is komoly nyomást helyez majd a Fedre, hogy politikájával a lehető legjobban támogassa az amerikai gazdaságot. A jegybank egyelőre visszautasította ezt a nyomásgyakorlást az elnök részéről, de a jelek szerint mégiscsak célt érhet Trump, hiszen érik az esti kamatvágás.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Interspar hipermarket