Lázár: már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket
Gazdaság

Lázár: már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket

A hatékony állam fogalma és annak gyakorlati vetületei kerültek terítékre a Magyar Közgazdasági Társaság műhelysorozatának negyedik beszélgetésén. Csath Magdolna egyetemi tanár, Lázár János országgyűlési képviselő, Domokos László ÁSZ-elnök és Banai Péter pénzügyminisztériumi államtitkár a beszélgetés során arról vitázott, hogy sokan vagy kevesen dolgoznak az állami szférában, mérjük-e az állam működésének hatékonyságát, az állami szolgáltatások minőségét, mire jók az állami hatékonyság javítását célzó versenyképességi javaslatok. Természetesen szóba kerültek a legfontosabb állami szolgáltatások, az oktatás és az egészségügy színvonala, de az állami vállalatok mellett sem mentek el szó nélkül a meghívott panelbeszélgetők.
A versenyképesség is előkerül a Hiventures - Portfolio KKV konferenciáján. Extra early bird jegyek már kaphatók:

Mitől hatékony az állam?

Csath Magdolna egyetemi tanár, a Versenyképességi Tanács tagja három fogalmat emelt ki, ami számára kifejezi a hatékony állam fogalmát. Az első, hogy az állam működése mennyire könnyíti vagy nehezíti meg az üzleti környezetet (ezek a Doing Business-hez tartozó mutatók), a másik hogy a pénzeket hogyan költi, hogyan szedi be az adóbevételt, a harmadik pedig hogy a kiadásokat milyen megtérüléssel költi. A költségek mellé oda kell tenni a kimenetet, a hatást, az outcome-ot - hangoztatta Csath Magdolna, aki szerint ha a digitalizációt ráeresztjük a régi folyamatokra, akkor többet ártunk, mint használunk. Az olyan, mintha egy megromlott húst átcsomagolnánk - érzékeltette. Az állam méretének megítéléséhez és a közalkalmazottak számának megítéléséhez először azt kellene látni, hogy mik az állam és egyes egységeinek feladata. A folyamatmenedzsment meghatározása után lehet megmondani a létszámot - fejtette ki. A hatékonyság mérésének nincsenek ma meg a módszerei jelenleg, egy minisztérium feladatai között sem található ez meg. 2015-ben volt egy ezzel kapcsolatos anyag - utalt a mellette ülő Lázár János korábbi tárcavezetése alatt megvalósult jelentésre. Azt is kiemelte a tanács tagja, hogy Magyarország költ arányaiban a legtöbbet gazdasági célokra. Ennek kapcsán megint felmerül a kérdés, hogy ezt jól költi-e el. Ezt úgy mérhetnénk, hogy javul-e párhuzamosan a versenyképesség. Hát nem javul - szögezte le. Arról is beszélt, hogy szerinte rengeteg jó anyag született a közelmúltban a versenyképesség javítása érdekében, azonban ezek nem érnek össze, stratégia szinten maradnak, de nincs hozzá felelős és határidők és nem is lesz belőle semmi, hanem csinálunk majd még egy ilyen anyagot 5 év múlva. Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy vélekedett, hogy egy politikusnak hinnie kell a jó kormányzásban és képes legyen azt művelni. Egy jó politikus megnyeri a választást, a jó kormányzással pedig meg lehet nyerni a jövőt és mind a kettő egyformán fontos - hangsúlyozta. A hatékony államnak az a feltétele, hogy legyen jó kormányzás - mondta.

Az én fejemben a hatékony állam erős, de kicsi. Ebből kikövetkeztethető, hogy mit gondolok arról, hatékony-e az állam

- fejtette ki. Az az ideális, ha a hatékony állammal minimális kapcsolatom van, nem szorulok rá, de amikor kapcsolatba kerülök vele, akkor nagyon rövid idő alatt, nagyon gyorsan és olcsón meg is szabadulok tőle. A hatékony állam hagyjon békén és az állampolgár ne szoruljon rá. Nem sikerült ezt megvalósítani, félreértés ne essék - ismerte el az országgyűlési képviselő.

Lázár: már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket
Csath Magdolna egyetemi tanár, Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető korábbi miniszter és Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Fotó: Molnár Ádám/Népszava

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke szerint amikor a hatékony államról beszélünk, akkor az alkotmányból kell kiindulni. Célszerű, eredményes és etikus kell legyen az állam - mondta. Fontos emellett, hogy mindez felelős vezetői gazdálkodással is egybekötődjön. De szintén meghatározó, hogy az állampolgár milyen érzésekkel, élményekkel rendelkezik az állami szolgáltatásokkal kapcsolatban - fogalmazott. Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára abból a szempontból szemléli az állam hatékonyságát, hogy az a gazdaság növekedését mennyire tudja segíteni. A Pénzügyminisztérium különböző szellemi műhelyek, így a jegybank anyagait is felhasználva közzétett egy dokumentumot, amely összegzi azokat a lépéseket, amelyek szerintünk szükségesek ahhoz, hogy a gazdaság bővülését legalább 2 százalékponttal az uniós átlag felett tartsuk. A jegybanki megközelítések eredményével egyetértünk, de a kiinduló pontnál már komoly kérdéseket kell feltenni. Kezdjük ott, hogy mennyit is költünk az állam működésére? Ha a nyers adatokat nézzük, akkor általános közösségi szolgáltatásokra 2011-ben Magyarország 9,1%-át költötte el a GDP-nek, míg a visegrádi országok ennél 3,7 százalékponttal kisebbet. Ha viszont megnézzük, hogy mekkora az adókulcsok tekintetében a különbség, és ezt figyelembe vesszük, akkor a különbség csak 0,8 százalékpont. De ha mélyebbre ásunk, akkor olyan kiadási tételeket is találunk, amely csak statisztikai besorolása miatt indokolt - magyarázta. Banai Péter arról is beszélt, hogy a különböző intézmények (ILO, KSH, OECD) statisztikái nagy eltéréseket mutatnak abban, hogy hány közalkalmazott van Magyarországon. Szerinte ha felmerül a kérdés, hogy egy adott területen sokan vagy kevesen dolgoznak, akkor oda kell tenni azt a szempontot, hogy milyen színvonalú a szolgáltatás.

Lázár: már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket
Domokos László és Banai Péter a Magyar Közgazdasági Társaság szakmai fórumán a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Fotó: Molnár Ádám/Népszava

Az az elvárása az embereknek, hogy kevés közkiadással, alacsony létszámmal, magas minőséget érjünk el, de a három követelménynek valamilyen aspektusát kell megtalálni - hívta fel a figyelmet az államtitkár, aki szerint a teljes létszám mögé kell ásni a részletekbe. Ilyen például a rendvédelem, amely 2010 után 5000 fővel növekedett, a kiadások ennél is nagyobb mértékben emelkedtek az érdemi béremelés miatt. A védelmi terület bérjellegű kiadásai 83%-kal növekedtek, a kumulált infláció 24% körül volt. Ezen az ágon az állam működési kiadása jelentősen növekedett, de megérte, mert a hatékonyság is javult - említett egy fontos példát. A színvonal mérésénél van nehézségünk, mert nem minden közszféra területen van erre jó lehetőség - mondta Banai Péter, aki szerint komplex vizsgálatra van szükség minden területen.

Sok vagy kevés a közalkalmazott?

Csath Magdolna egy példát említett arra, hogy sokan vagy kevesen dolgoznak az államapparátusban. Ő az irányítói szintet említette meg, ezek szerint van Magyarországon 10 minisztérium, emellett még 3 miniszter, ezen kívül van még 63 államtitkár, 105 helyettes államtitkár. Az a kérdés, hogy nem túl hierarchizált-e a jelenlegi rendszer? - tette fel a kérdést. Ha valakinek van egy asztala, akkor rögtön feladata is lesz - említette meg. Mindig is probléma volt, hogy az állam hatalmas apparátussal működik - tette hozzá. Lázár János úgy vélekedett, hogy a hatékony állam a magyar versenyképesség szempontjából rendkívüli jelentőségű. Ha ma a világ ránéz Közép-Európára, akkor két országot lát, amelytől azt reméli, hogy a nyugati átlagot el fogja érni: ez Csehország és Lengyelország - érzékeltette. 10 millió ember nem tud felzárkózni, csak akkor, ha van profi módon szervezett ország és erős gazdasági növekedés. Így legalább látni tudnánk az osztrákok hátát - fejtette ki. Mindhárom (jegybanki, ITM, PM) versenyképességi javaslatcsomag nagyon jó intézkedéseket tartalmaz, más kérdés, hogy lesz-e hozzá politikai bátorság, hogy ezek részben vagy egészben megvalósításra kerüljenek - hangsúlyozta. Megvétózhatatlanul problémának látta a politikus a következőt:

ha 4,5 millióan dolgoznak Magyarországon, akkor probléma, hogy ebből 1 millió, vagy akár csak 900 ezer is állami alkalmazott.

Ez nem lehet jó arány. Ha 3,5 millió embernek kell kitermelnie 1 millió állami alkalmazott bérét, az elképesztően nyomja a gazdaság teljesítményét - magyarázta. Példát is említett: hogy lehet, hogy miközben csökken az iskoláskorú gyerekek száma, hogy nő az oktatásban foglalkoztatottak aránya, úgy, hogy közben az oktatás teljesítménye nem javult. Előbb-utóbb ezekkel a kérdésekkel szembesülni kell, hol vannak a növekedési tartalékok? - tette fel a kérdést. Lázár János szerint hozzá kell nyúlni az államhoz, és a kormány szerinte hozzá is fog látni. Megemlítette azt is, hogy a bürokratikus szabályok az EU felől érkeznek és a nemzetközi szabályozási környezet is ebbe az irányba mutat, ezért Magyarországgal kapcsolatban méltányosnak kell lenni. Ezek betartásához ugyanis bürokratákra van szükség, de ettől függetlenül

sokan élnek az államból.

Domokos László arról beszélt, hogy az állami szféra még mindig túl nagy Magyarországon, az állam túl sok embert alkalmaz még napjainkban is. Saját példáját hozta fel, miszerint a számvevőszék létszáma 15%-kal csökkent, miközben a feladatok nem csökkentek. Véleménye szerint az állami szférában szabadabb létszámgazdálkodást kellene megvalósítani, ennek pedig bértömeg-gazdálkodással kell párosulnia.

Az a bizonyos digitalizáció

A megoldás az ÁSZ elnöke szerint a digitalizáció, ami azonban teljes felfordulást hozhat el, megváltoztatja a még meglévő feladatok listáját is. Azonban a digitális szolgáltatások bevezetésének fontos feltétele, hogy az intézmények rendelkezzenek a megfelelő munkaerővel, akik ezt képesek megtanulni, alkalmazni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyes digitális rendszereknek komoly egyszeri költségei lehetnek. Pozitív példaként említette a NAV-ot, ahol lényeges leépítés volt, miközben az adóbeszedés hatékonysága javult. Itt kimutatható a digitalizáció hatása és előnye - emelte ki. Banai Péter egyetértett abban, hogy a digitalizáció jelenthet megoldást sok mindenre az állami hatékonyság területén és legkönnyebben szerinte az igazgatási kiadásoknál lehet csökkenteni. Ő is az adóhatóság többezres leépítését említette meg, de hangoztatta, hogy egy ilyen létszámcsökkentés nem jár azonnal kiadáscsökkenéssel. És közben az informatikai fejlesztéseknek is komoly, tízmilliárdos költésgei vannak. Ezek megérték, az ügyfélelégedettség ezt mutatja és a gazdaságfehéredés eredményei is. Ha rövid távon létszámot akarunk csökkenteni, márpedig az igazgatási területen egyetértek azzal, hogy értelmesek voltak ezek a lépések eddig, és a digitalizáció térnyerésével tudunk még itt előrébb menni, akkor jelentős egyszeri befektetésekre is szükség lesz - mutatott rá az államtitkár, aki hozzátette: 138,5 ezer fő az igazgatásban dolgozók létszáma a 700 ezres állami létszámból. Ebből 50 ezren az önkormányzatoknál dolgoznak. Én azt is az asztalra tenném, hogy ha már a közszféra méretét vizsgáljuk, hogy milyen az állam berendezkedése - fejtette ki. Ha a NAV-nál sikerült a leépítés, akkor ezt mást szektorban is meg lehet tenni - értett egyet Lázár János. Feltette a kérdést: hogy nem jutottunk el más területeken eddig az eredményig. Példaként említette, hogy a földművelők a területalapú támogatás érdekében digitálisan adják be kérvényeiket, tehát megfelelő ösztönzőkkel lehet átalakulásokat elérni. Szerinte nagyon limitált azon ügyek köre, amelyeket jelenleg digitálisan lehet intézni.

Posta

A kérdések és válaszok szekciójában előkerültek az önkormányzatok, az állami és önkormányzati cégek, ha már az állam hatékonyságáról beszélünk. Lázár János példaként említette, hogy javulhatna az elektronikus fizetések aránya, ennek érdekében

akár már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket, azonban ez a Magyar Postának több milliárd forintjába fájna és ezért számolni kell ennek a következményeivel, amit a posta működésében okoz.

Domokos László ennek kapcsán elárulta, hogy hatalmas előkészítés van folyamatban a Magyar Posta átalakítása esetében az illetékes miniszterasszonynál.

A versenyképesség is előkerül a Hiventures - Portfolio KKV konferenciáján. Extra early bird jegyek már kaphatók:
Lázár: már holnaptól meg lehetne szüntetni a sárga csekket

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Máthé Zoltán

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon