Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei
Gazdaság

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Tavasszal új történelmi mélypontra csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az adatok pedig azt sugallják, hogy megvalósul a teljes foglalkoztatás. Éppen ezért érdemes utánajárni, hogy milyen tartalékokkal rendelkezik a munkaerőpiac. A KSH-tól kapott adatok alapján azt látjuk, hogy vannak jelentős munkaerő-tartalékkal rendelkező országrészek is, miközben néhány régióban pusztító a munkaerőhiány.

A foglalkoztatottak száma már stabilan 4,5 millió, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Igaz ugyan, hogy a külföldön dolgozókat mindenképpen érdemes levonni, de így is 4,4 millió körüli adatot kapunk. Miután a munkanélküliek száma is újabb és újabb mélypontot üt hónapról-hónapra, így nem csoda, hogy a vállalatok növekedési korlátokba ütköznek.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Egyre több elemző gondolta azt az elmúlt hónapokban, hogy a foglalkoztatás már nem igazán növelhető, azonban az elmúlt időszakban az adatok rendre azt mutatták, hogy van még tere a bővülésnek. A Portfolio szezonálisan kiigazított adatai szerint a foglalkoztatottak száma tovább növekedett, és akkor is kedvező tendenciát látunk, ha a közmunkásokat nem vesszük számításba.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Számításaink szerint a nyugdíjkorhatár emelése az elmúlt években és a következő években is jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a munkavállalási korú népesség száma ne csökkenjen, pedig egyre kevesebben lépnek be a munkaerőpiacra.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Mint látható, a foglalkoztatás növekedése néhány év múlva valóban fizikai korlátokba ütközik (a növekedéshez az is kell, hogy a magyar gazdaság növekedési pályán maradjon), addig azonban még van egy kis idő. A baj csak az, hogy a jelenlegi munkanélküliek és az alacsony szintre csökkent munkaerő-tartalék földrajzilag "rossz helyen" van, illetve a képzettségük sem megfelelő (jobbára nincs). Jelenleg 300 ezer fő munkaerő-tartalékkal számol Magyarországon a KSH, és ha a 100 ezer közfoglalkoztatottat is hozzáadjuk, akkor potenciálisan (különösebb reformok nélkül) 400 ezer fő el tudna helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Azonban a tartalék nagyobb részével valószínűleg foglalkoztathatósági problémák vannak. A közfoglalkoztatottak létszáma két éve csökken, miután a vállalatok folyamatosan csökkentik a felvételi kritériumokat, mert nem találnak megfelelően képzett munkavállalókat. A közmunkásokat a kormány is igyekszik az elsődleges munkaerőpiacra terelni, többek között azzal, hogy a minimálbér és a közfoglalkoztatotti bér közötti különbséget emelik. Ahhoz, hogy lássuk az országon belüli különbségeket, elkértük a Központi Statisztikai Hivataltól a regionális munkaerő-piaci adatokat, amelyek alapján látható, hogy

az elmúlt időszakban összességében csökkent a munkaerő-tartalék minden régióban, azonban Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon továbbra is jelentős a tartalék és sokan vannak a közfoglalkoztatottak is.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei
Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Miután számos régióban megvalósult a teljes foglalkoztatás (Közép-Magyarország, Nyugat-Dunántúl), így folyamatosan nőtt az üres álláshelyek száma. Elsősorban ezek a gazdaságilag fejlett területek, ahol nem jellemző a közfoglalkoztatás sem, így igen kevés a szabad tartalék.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Érdemes megnézni, hogy egy üres álláshelyre mekkora tartalék jut egy-egy régióban. Az északi és az alföldi területeken továbbra is 15-25 fő munkaerő-tartalék jut egy üres álláshelyre, és az elmúlt egy évben nem is láttunk igazi csökkentést, azonban Közép-Magyarországon és a nyugati országrészben csak néhány fős tartalék jut egy betöltetlen munkahelyre. Ezt azt jelzi, hogy ezeken a területeken nagyon feszes a munkaerőpiac, vagyis a vállalatok gyakorlatilag képtelenek megfelelőn képzett dolgozókkal bővíteni a létszámot.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Jól látható, hogy az északi-magyarországi és észak-alföldi területeken továbbra is meghatározó a közfoglalkoztatás, habár az ország egész területén csökkenő trend jellemző. Ezek az országrészek gazdaságilag továbbra is fejletlenebbek, és a jelenlegi konjunktúra-ciklusban sem a felzárkózásé a főszerep, így nem meglepő, hogy a munkaerőpiacon is komolyak a nehézségek.

Mutatjuk, hol rejtőzködnek magyarok százezrei

Elsősorban azokban a régiókban alakult ki jelentős munkaerőhiány, ahol a gazdaság viszonylag fejlettnek mondható - és erős iparral rendelkeznek -, másrészt ott, ahol gyors növekedésen ment keresztül a gazdaság a válság óta. A fejletlenebb északi és alföldi területeken továbbra is jelentős a munkaerő-tartalék, ami nem jelenti azt, hogy itt nincs munkaerőhiány, hiszen könnyen lehet, hogy a munkaerő-tartalék nem rendelkezik a megfelelő képzettséggel, és ezért nem lehet őket foglalkoztatni az elsődleges munkaerőpiacon. Azonban az üres álláshelyek területi bontása mutatja, hogy a fejletlenebb területeket jóval kevésbé jellemzi munkaerőhiány, mint a fejlettebbeket. Előretekintve az látszik, hogy a jelentős munkaerő-tartalékkal rendelkező, fejletlenebb régiókban továbbra is mérsékelt ütemű maradhat a munkanélküliség csökkenése, miközben a közép-magyarországi és a nyugati országrészeket erőteljesen sújthatja a munkaerőhiány.

Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél