Trump újra nekiment a Fed-elnöknek
Gazdaság

Trump újra nekiment a Fed-elnöknek

Szerda reggel az Amerikai Egyesült Államok elnöke egy újabb Twitter-hadjárattal kezdte a napot. Újonnan szokásává vált, hogy Jerome Powellt, a Fed elnökét, hibáztassa az amerikai gazdaság esetleges lassulása miatt. Trump úgy látja, hogy a gazdaság teljesen egészséges és jól működik. Az "egyetlen probléma" a Federal Reserve, ami vissza akarja fogni az amerikai gazdasági növekedését.
A szakértői véleményét személyes támadással is ötvözte Trump, aki Powellt egy rossz golfoshoz hasonlította, aki nem tud puttolni (ez a golfladba finom megütése, gurítása, lyukba ütési céllal), azaz nincs érzéke hozzá. Elmondása szerint nagyon jól állnak a kínai tárgyalásokkal és a többi kereskedelmi megállapodásokkal. Úgy látja, hogy az USA-nak sokkal alacsonyabb kamatlábakkal kell felvennie a versenyt, és ezért Powelnek nagyot kell vágnia.


Trump arra is kitért, hogy a dollár árfolyam történelmi csúcson van, és az inflációnak nyoma sincs.

Ébredj fel Federal Reserve. Micsoda sosem látott növekedési lehetőség!

Trump kommentjei nem újkeletűek, eddig is aktívan bírálta Powell munkásságát. Az amerikai elnök folyamatosan támadja a Fedet, ami pont az előző ülése során vágta vissza az irányadó kamatlábat 25 bázisponttal. Ez viszont Trump számára nem volt elég, az előző héten egy egész százalékpontos kamatvágást javasolt, és feldobta a mennyiségi lazítás ötletének újraindítását (ami általában nulla közeli kamatoknál és/vagy a monetáris transzmisszió zavarainál merül fel).

Mi ez a kirohanás?

Amikor Trump az alacsony inflációról ír, és ezt összeköti a jegybanki alapkamat kínánatos csökkentésével, a közgazdasági Taylor-szabályra építi az érvelését, ami az infláció, a növekedés és az ezek adott szintjéhez ideális kamatlábak kapcsolatát kutatja. Amikor Trump a gazdaság jó teljesítményének további növeléséről ír, a "high-pressure economy" gazdasági modellje juthat eszünkbe, amely a válság utáni környezetben megengedőbb az inflációs kockázatokkal szemben, és előtérbe helyezi a keresletnöveléssel történő gazdasági élénkítést. A kérdés az, hogy ezen megfontolások mellett hol van az amerikai gazdaság ideális kamatszintje.

Amikor Trump egy moneátris politikai szemmel óriási, egy egész százalékpontos kamatcsökkentésről beszél, akkor inkább a politikust kell benne látni, nem a gazdasági szakembert. Trump nem közgazdász, Powell igen. Powell nem politikus, Trump igen.

Trump egyértelműen azt a narratívát próbálja felépíteni egy lehetséges lassulás esetére, hogy annak egyedüli oka a Fed túlzott szigora és késlekedése, és ő moshatja kezeit (főleg az ő általa kezdeményezett kínai kereskedelmi háború kapcsán). Az amerikai média egyre többet cikkezik egy lehetséges recesszióról, ezért két narratívát épít: 1. nincs és nem is lesz recesszió 2. ha mégis lesz, akkor az nem az ő hibája.

Tényleg kamatot kellene vágnia a Fednek? Tényleg magasak az amerikai kamatlábak?

Ha a vállalati szereplőket kérdezzük: igen. De a vállalatoknak minden kamatláb magas lesz. Nekik az az érdekük, hogy minél olcsóbban jussanak likviditáshoz vagy tőkéhez.

Ha az átlagembert kérdezzük: jellmezően igen. Ki ne szeretne olcsóbban hitelt felvenni? Ki ne szeretne gyorsan pörgő gazdaságban nagy befeketési nyereségeket zsebre vágni?

Ha politikusokat kérdezzük: igen. Gazdaságstimuláló hatása van az alacsonyabb kamatnak. Ez gyorsabban növekvő gazdaságot jelenthet, amire újraválasztási kampányokat építhetnek, még ha közük sem volt a gazdaság sikereihez a politikájukkal.

Ha az amerikai közgazdászokat most megkérdezzük: inkább elutasítók a gyors kamatvágásokkal kapcsolatban. A kamatlábak csökkentése csak két dolgot tud eredményezni: 1. elodázni az üzleti ciklusokból adódó így-is úgy-is bekövetkező lassulást (nincsen végtelen növekedés) 2. növelni a kockázatvállalási kedvet, ami egy csökkentheti a lassulás mértékét (így akár elkerülhető a recesszió).

Ennek megelőzésére folynak viták a közgazdászok között is. Egyik szerint anticiklikus puffert kell építeni, amikor a gazdaság erős (lefordítva, most kamatlábakat kéne növelni, de legalábbis nem csökkenti) mások szerint most kéne túlfűteni a gazdaságot a maximumra, hogy később majd egy magasabb pontról tudjunk felállni. Trump követelései egyszerre ígéretesek a gazdasági ösztönzés szempontjából, és kockázatosak, mert egy fiskélis stimulus után, feszes munkaerőpiaci helyzet mellett szeretné tovább nyomni a gázt.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
szaudaramco0921