Itt a friss jóslat: évekig eltarhat a kereskedelmi háború
Gazdaság

Itt a friss jóslat: évekig eltarhat a kereskedelmi háború

Nem valószínű áttörés az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokban a 2020-as amerikai elnökválasztások lefolyása előtt - írják a Fitch Solutions elemzői. Az elemzőcég ezt a véleményét Kína megítélésének romlására alapozza, és arra, hogy politikailag Trumpnak jobban megéri keménynek mutatkozni a kampány során, mint egy gyenge megállapodást elérni.

Rövid távon Trump számára egy gyenge megállapodás megalkuvást jelentene, és gyengítené a 2020. novemberi elnökválasztások esélyeit

- írja a Fitch Solutions. A két fél továbbra is egészen távol áll a megoldástól és az álláspontjaik eléggé különbözőek. A változás az eddigi helyzetben az, hogy már nem csak a republikánusok, hanem a demokraták is gazdasági agresszornak tekintik Kínát, így egy gyenge megállapodás az egész társadalomra nagy hatással lehet. Ez viszont változhat, amennyiben a vártnál erősebb gazdasági lassulást figyelhetünk majd meg mind Washingtonban, mind Pekingben. Ez rákényszerítheti mindkét felet, hogy egy felszínes megállapodást kössenek, csupán a piaci és üzleti szereplők megnyugtatása céljából.

A felmérések szerint Kína megítélése 2017 óta romlik az amerikai népesség körében, ami segíti a politikusokat a keményebb fellépésben.

Itt a friss jóslat: évekig eltarhat a kereskedelmi háború
A Fitch úgy véli, hogy Kínának előnyösebb kivárni a 2020-as elnökválasztást, mert úgy az amerikaiak vélhetően engedékenyebbek lehetnek a politikai nyomás megszűnésével. Ezen felül pedig a jüan pszichológiai 7-es CNY/USD szint átlépésének megengedése is arra enged következtetni, hogy Kína hosszabb kereskedelmi háborúra számít.

Augusztus elején írtunk arról a Goldman Sachs prognózisról, ami szintén arról szólt, hogy 2020 őszéig nem várható átfogó kereskedelmi megállapodás. A Goldman elemzői szerint az az alapeseti forgatókönyv, hogy a 2020. novemberi amerikai elnökválasztásig a megemelt amerikai vámtarifák érvényben lesznek, gyors enyhülés tehát nem várható az eldurvult kereskedelmi vitában. Jan Hatzius arra is felhívta a figyelmet, hogy meglátása szerint az utóbbi időben az amerikai jegybank intenzívebben figyel, illetve reagál a kereskedelmi háborúból fakadó globális növekedési kockázatokra. Akkor még az elemző úgy értékelte a Fed elkövetkező kamatdöntő üléseinek kimenetelét, hogy a Fed három kamatvágást hajt majd végre, azaz szeptemberben 75%-os eséllyel, októberben pedig 50%-os eséllyel újabb 25 bázispontos enyhítést tesz. Ebből az első már be is következett.
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
uzemanyag0920
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
szaudaramco0921