Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
Gazdaság

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni

Csütörtökön kezdődik a kansasi Fed szokásos éves konferenciája Jackson Hole-ban. Átlagos esetben ettől nem bolydulna fel a piac, most azonban folyamatosan témát szolgáltat a globális monetáris politika. A gazdasági lassulástól való félelem megint a kamat csökkentésére ösztönzi a döntéshozókat. Közben viszont egy sor dolog megváltozott a válság óta, ma is kevesen tudják, mi lenne a helyes monetáris politika ebben az új környezetben.

Minden szem egy wyomingi völgyre szegeződik

1982 óta hagyományosan a 385 szobás Jackson Lake Lodge-ban rendezi meg éves konferenciáját a kansasi Fed, melyen az amerikai jegybankárok a legfontosabb aktuális témákat tárgyalják meg. A csütörtökön kezdődő háromnapos esemény most különösen nagy figyelmet kap a befektetők és a közgazdászok részéről, több ok miatt is:

  • Július végén több mint tíz év után csökkentett kamatot a Fed, ezzel 180 fokos fordulatot vett az utóbbi évek szigorítása után.
  • Sokan megkérdőjelezik a mostani lazítás létjogosultságát, hiszen az amerikai gazdaság még a második negyedévben is több mint 2 százalékkal növekedett.
  • A kamatcsökkentés melletti legfontosabb érv, hogy az infláció továbbra sem emelkedik tartósan a Fed 2 százalékos célja környékére. Néhány jegybankár szerint azonban erre nem biztos, hogy a lazítás a megfelelő válasz, lehet, hogy az inflációs cél intézményét kellene felülvizsgálni.
  • Az elmúlt hetekben ritkán látható folyamatok indultak el a kötvénypiacokon, az amerikai hozamgörbe például inverz lett átmenetileg (a 10 éves hozam a 2 éves alá esett), ez pedig a tapasztalatok szerint az egyik legerősebb recessziós jel.

A felsorolásból is látszik, hogy az idei konferencia mottója, a "Kihívások a monetáris politika előtt" nem egyszerű közhely, hanem valóban releváns felütés. A konferencia leírásában kiemelik, hogy a világ nagy gazdaságai eltérő ütemben lábaltak ki a válságból, ezért most az egyes jegybankoknak is különböző politikát kellene folytatniuk a kilábalás során. Ez több kihívást is támaszt a jegybankok elé:
  • A különböző monetáris politika a kamatkülönbözet növekedését okozta, ennek pedig hatása van a devizaárfolyamokra, a világkereskedelemre és a gazdasági növekedésre is.
  • A jegybankok mennyiségi lazításának, eszközvásárlásának leépítése a pénzügyi piacokra is hatással van, ez pedig azt jelenti, hogy az érintett országokon kívül globális hatása is lehet.
  • A harmadik kihívás, hogy a monetáris politika normalizációjának jelenlegi pályája különbözik a korábban megszokott hasonló normalizációs időszakokban látottaktól. Ennek oka, hogy az egyensúlyi kamatláb alacsonyabb, mint a múltban, ráadásul a jegybankoknak egy sor nem konvencionális eszközt is le kellene építeniük, melyeket a válságban vezettek be.
  • A negyedik kihívás, hogy a jegybankároknak a mostani helyzetben nem csak a gazdasági növekedést és az inflációt kell szem előtt tartaniuk, hanem arra is figyelniük kellene, hogy a döntéseik milyen hatással lehetnek a pénzügyi piacokra és a nyersanyagárakra.

Már a fentiekből is látszik, hogy nagyon vékony jégen kellene lavírozni a nagy jegybankoknak, ami egyben azt is jelenti, hogy nagy a hiba kockázata.

Mire kell most figyelni a héten?

A ma kezdődő jegybanki konferencia szombatig tart, de a szakértők és a befektetők Jerome Powell Fed-elnök pénteki beszédére koncentrálnak elsősorban. Magyar idő szerint délután négykor lép a pódiumra Powell a program szerint, beszéde a szokásosnál is nagyobb figyelmet kaphat és érdemi piaci reakciót válthat ki.

Ennek oka, hogy július végén több mint tíz év után először kamatot csökkentett a Fed a romló növekedési kilátásokra és a tartósan cél alatti inflációra hivatkozva. Ugyanakkor a kamatdöntés után Powell jelezte: nem kezdenek lazítási ciklusba, csak "a cikluson belüli kiigazításnak" nevezte a lépést. Ezek után a piac izgalommal várja a következő kamatdöntő ülést, ami viszont csak szeptember közepén lesz, így most a Fed elnökének alkalma kínálkozik, hogy pontosítsa vagy kiegészítse három héttel ezelőtti kommunikációját.

Sok minden történt július vége óta: ismét felerősödtek a kereskedelmi háborús feszültségek, az inflációs várakozások tovább estek, az inverz hozamgörbe pedig recessziót vetít előre - olvasható a Commerzbank elemzésében.

Így a bank szakemberei szerint ma már nem az a fő kérdés, hogy három héttel ezelőtt milyen érveket vitattak meg, sokkal inkább arra kíváncsi mindenki, milyen reakciókat ad majd a Fed az azóta megismert kockázatokra.

A Commerzbank szerint a fenti kockázatokat látva pénteken Powell óvatosabb hangot üthet meg a kamatvágási ciklussal kapcsolatban, sokkal kevésbé lehet egyértelmű az az üzenet, hogy nem kell folyamatos lazításra felkészülni. Ezzel pedig a befektetők igazolva láthatják eddigi kamatcsökkentési várakozásaikat, így a dollár gyengülése jöhet a hétvége előtt.

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
A Nordea szerint a legfontosabb kérdés az lehet, pontosítja-e Powell a "cikluson belüli kiigazítás" fogalmát, amit július végén bedobott a köztudatba. A dán bank szakemberei kiemelik, hogy a kilencvenes években kétszer volt már példa hasonló helyzetre, kérdés, hogy a Fed elnöke utal-e ezekre, illetve arra, hogy a jelenlegi szituáció hogyan viszonyul a korábbiakhoz.

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
Emellett az egész konferencián kiemelt figyelem övezheti a Fed mérlegével és inflációs céljával kapcsolatos megszólalásokat. A New York-i Fed elnöke például már felvetette, hogy a jelenlegi statikus 2 százalékos inflációs cél helyett többéves átlagot kellene vizsgálnia a jegybanknak, emellett az utóbbi hónapokban több olyan kezdeményezés is volt, hogy ezen módosítsanak. Az inflációs cél megváltoztatásának elsősorban hosszútávú hatásai lennének a monetáris politikára - teszi hozzá a Nordea.
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
cimlap_olaj0916_2