Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
Gazdaság

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni

Csütörtökön kezdődik a kansasi Fed szokásos éves konferenciája Jackson Hole-ban. Átlagos esetben ettől nem bolydulna fel a piac, most azonban folyamatosan témát szolgáltat a globális monetáris politika. A gazdasági lassulástól való félelem megint a kamat csökkentésére ösztönzi a döntéshozókat. Közben viszont egy sor dolog megváltozott a válság óta, ma is kevesen tudják, mi lenne a helyes monetáris politika ebben az új környezetben.

Minden szem egy wyomingi völgyre szegeződik

1982 óta hagyományosan a 385 szobás Jackson Lake Lodge-ban rendezi meg éves konferenciáját a kansasi Fed, melyen az amerikai jegybankárok a legfontosabb aktuális témákat tárgyalják meg. A csütörtökön kezdődő háromnapos esemény most különösen nagy figyelmet kap a befektetők és a közgazdászok részéről, több ok miatt is:

  • Július végén több mint tíz év után csökkentett kamatot a Fed, ezzel 180 fokos fordulatot vett az utóbbi évek szigorítása után.
  • Sokan megkérdőjelezik a mostani lazítás létjogosultságát, hiszen az amerikai gazdaság még a második negyedévben is több mint 2 százalékkal növekedett.
  • A kamatcsökkentés melletti legfontosabb érv, hogy az infláció továbbra sem emelkedik tartósan a Fed 2 százalékos célja környékére. Néhány jegybankár szerint azonban erre nem biztos, hogy a lazítás a megfelelő válasz, lehet, hogy az inflációs cél intézményét kellene felülvizsgálni.
  • Az elmúlt hetekben ritkán látható folyamatok indultak el a kötvénypiacokon, az amerikai hozamgörbe például inverz lett átmenetileg (a 10 éves hozam a 2 éves alá esett), ez pedig a tapasztalatok szerint az egyik legerősebb recessziós jel.

A felsorolásból is látszik, hogy az idei konferencia mottója, a "Kihívások a monetáris politika előtt" nem egyszerű közhely, hanem valóban releváns felütés. A konferencia leírásában kiemelik, hogy a világ nagy gazdaságai eltérő ütemben lábaltak ki a válságból, ezért most az egyes jegybankoknak is különböző politikát kellene folytatniuk a kilábalás során. Ez több kihívást is támaszt a jegybankok elé:
  • A különböző monetáris politika a kamatkülönbözet növekedését okozta, ennek pedig hatása van a devizaárfolyamokra, a világkereskedelemre és a gazdasági növekedésre is.
  • A jegybankok mennyiségi lazításának, eszközvásárlásának leépítése a pénzügyi piacokra is hatással van, ez pedig azt jelenti, hogy az érintett országokon kívül globális hatása is lehet.
  • A harmadik kihívás, hogy a monetáris politika normalizációjának jelenlegi pályája különbözik a korábban megszokott hasonló normalizációs időszakokban látottaktól. Ennek oka, hogy az egyensúlyi kamatláb alacsonyabb, mint a múltban, ráadásul a jegybankoknak egy sor nem konvencionális eszközt is le kellene építeniük, melyeket a válságban vezettek be.
  • A negyedik kihívás, hogy a jegybankároknak a mostani helyzetben nem csak a gazdasági növekedést és az inflációt kell szem előtt tartaniuk, hanem arra is figyelniük kellene, hogy a döntéseik milyen hatással lehetnek a pénzügyi piacokra és a nyersanyagárakra.

Már a fentiekből is látszik, hogy nagyon vékony jégen kellene lavírozni a nagy jegybankoknak, ami egyben azt is jelenti, hogy nagy a hiba kockázata.

Mire kell most figyelni a héten?

A ma kezdődő jegybanki konferencia szombatig tart, de a szakértők és a befektetők Jerome Powell Fed-elnök pénteki beszédére koncentrálnak elsősorban. Magyar idő szerint délután négykor lép a pódiumra Powell a program szerint, beszéde a szokásosnál is nagyobb figyelmet kaphat és érdemi piaci reakciót válthat ki.

Ennek oka, hogy július végén több mint tíz év után először kamatot csökkentett a Fed a romló növekedési kilátásokra és a tartósan cél alatti inflációra hivatkozva. Ugyanakkor a kamatdöntés után Powell jelezte: nem kezdenek lazítási ciklusba, csak "a cikluson belüli kiigazításnak" nevezte a lépést. Ezek után a piac izgalommal várja a következő kamatdöntő ülést, ami viszont csak szeptember közepén lesz, így most a Fed elnökének alkalma kínálkozik, hogy pontosítsa vagy kiegészítse három héttel ezelőtti kommunikációját.

Sok minden történt július vége óta: ismét felerősödtek a kereskedelmi háborús feszültségek, az inflációs várakozások tovább estek, az inverz hozamgörbe pedig recessziót vetít előre - olvasható a Commerzbank elemzésében.

Így a bank szakemberei szerint ma már nem az a fő kérdés, hogy három héttel ezelőtt milyen érveket vitattak meg, sokkal inkább arra kíváncsi mindenki, milyen reakciókat ad majd a Fed az azóta megismert kockázatokra.

A Commerzbank szerint a fenti kockázatokat látva pénteken Powell óvatosabb hangot üthet meg a kamatvágási ciklussal kapcsolatban, sokkal kevésbé lehet egyértelmű az az üzenet, hogy nem kell folyamatos lazításra felkészülni. Ezzel pedig a befektetők igazolva láthatják eddigi kamatcsökkentési várakozásaikat, így a dollár gyengülése jöhet a hétvége előtt.

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
A Nordea szerint a legfontosabb kérdés az lehet, pontosítja-e Powell a "cikluson belüli kiigazítás" fogalmát, amit július végén bedobott a köztudatba. A dán bank szakemberei kiemelik, hogy a kilencvenes években kétszer volt már példa hasonló helyzetre, kérdés, hogy a Fed elnöke utal-e ezekre, illetve arra, hogy a jelenlegi szituáció hogyan viszonyul a korábbiakhoz.

Kopogtat a válság, de a jegybankoknak fogalmuk sincs, mit kellene tenni
Emellett az egész konferencián kiemelt figyelem övezheti a Fed mérlegével és inflációs céljával kapcsolatos megszólalásokat. A New York-i Fed elnöke például már felvetette, hogy a jelenlegi statikus 2 százalékos inflációs cél helyett többéves átlagot kellene vizsgálnia a jegybanknak, emellett az utóbbi hónapokban több olyan kezdeményezés is volt, hogy ezen módosítsanak. Az inflációs cél megváltoztatásának elsősorban hosszútávú hatásai lennének a monetáris politikára - teszi hozzá a Nordea.
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas