Csődbe ment Argentína
Gazdaság

Csődbe ment Argentína

A Standard & Poor's szerda este leértékelte a rövid, illetve a hosszú lejáratú argentin állampapírokat, a rövid lejáratút az SD, a hosszútávút a CCC- kategóriába. A hitelminősítő cég elsősorban arra reagált, hogy az argentin kormány bejelentette: egyoldalúan meghosszabbítja a helyi devizában mért kötvénylejáratok futamidejét.
A globális gazdaság problémái és a geopolitikai változások is a Budapest Economic Forum 2019 központi témái lesznek.


A döntés az IMF-hitelre, mind a piaci kötvénytulajdonosok által birtokolt papírokra egyaránt vonatkozik. Hernán Lacunza pénzügyminiszter a bejelentést azzal magyarázta, hogy ezzel a lépéssel próbálják stabilizálni a peso volatilitását a globális piacokon, és a képességüket arra, hogy visszafizessék a hiteleiket.

A valódi ok inkább ez utóbbi lehet: a rövid távú hiteleken az argentin kormány gyakorlatilag szelektív csődöt jelentett, a kérdés csak az, hogy ez likviditási vagy szolvencia probléma-e. Lacunza elmondása szerint a lépés 2020-2023 között enyhítené a kormány pénzügyi nehézségeit. Érthető módon az egyoldalú kötvénylejárati idő megváltoztatásával a kötvénytulajdonosok nem voltak elégedettek, ami meg is látszott a részvénypiacok alakulásán.A Standard&Poor's a bejelentésre reagálva adta ki hitelminősítési közleményét, melyben a leértékelést azzal indokolta, hogy az argentin kormány tartósan képtelen volt ráhagyni a piaci szereplőkre a rövid távú papírok értékelését. Azzal, hogy az argentin kormány egyoldalúan megváltoztatta a rövid távú kötvények lejárati idejét, a hitelminősítési kritériumaik szerint Argentína a részleges csőd kategóriába sorolódott.

Az S&P döntését az alábbi táblázat összegzi:

Csődbe ment Argentína
A táblázatból láthatjuk, hogy a hitelminősítő cég minden kategóriában csökkentette Argentína minősítését. E táblázatból a legfontosabb érték, hogy a rövid távú papírokat az S&P a "default", azaz csőd kategóriába sorolta. A hosszú távú előrejelzését pedig egyenesen 3 kategóriával vágta vissza a CCC- kategóriába, ami a csőd előtti utolsó (természetesen mélyen bóvli) kategória. Bár a kormány a rövid lejáratú papírokra hozott csőddel felérő döntést, ez a hosszú lejáratú értékelést sem hagyta érintetlenül. Már csak azért sem, mert a kormány a bejelentésen felül beterjesztette az argentin kongresszus számára a kötvények újraértékelésének tervezetét, ezzel hosszú távú következményeket is kilátásba helyezve.

Az argentin csőd természetesen a gazdaság problémáiból fakad. A gyengülő árfolyam, a növekvő infláció és egyre erősödő gazdasági visszaesés összességében kedvezőtlenül hatnak az adósságdinamikára, az adósságteher pedig agyonnyomja az országot. Emiatt az argentin pénzügyi piac rendkívül sérülékeny, a tőkekiáramlás intenzív és folyamatos.

Az S&P szkeptikus a tekintetben, hogy a politika képes lesz-e kezelni a helyzetet, és ez az aggodalma független attól, hogy a közelgő választásoknak ki lesz a nyertese.

Csődbe ment Argentína
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Brexit london tuntetes1500