Csődbe ment Argentína
Gazdaság

Csődbe ment Argentína

A Standard & Poor's szerda este leértékelte a rövid, illetve a hosszú lejáratú argentin állampapírokat, a rövid lejáratút az SD, a hosszútávút a CCC- kategóriába. A hitelminősítő cég elsősorban arra reagált, hogy az argentin kormány bejelentette: egyoldalúan meghosszabbítja a helyi devizában mért kötvénylejáratok futamidejét.
A globális gazdaság problémái és a geopolitikai változások is a Budapest Economic Forum 2019 központi témái lesznek.


A döntés az IMF-hitelre, mind a piaci kötvénytulajdonosok által birtokolt papírokra egyaránt vonatkozik. Hernán Lacunza pénzügyminiszter a bejelentést azzal magyarázta, hogy ezzel a lépéssel próbálják stabilizálni a peso volatilitását a globális piacokon, és a képességüket arra, hogy visszafizessék a hiteleiket.

A valódi ok inkább ez utóbbi lehet: a rövid távú hiteleken az argentin kormány gyakorlatilag szelektív csődöt jelentett, a kérdés csak az, hogy ez likviditási vagy szolvencia probléma-e. Lacunza elmondása szerint a lépés 2020-2023 között enyhítené a kormány pénzügyi nehézségeit. Érthető módon az egyoldalú kötvénylejárati idő megváltoztatásával a kötvénytulajdonosok nem voltak elégedettek, ami meg is látszott a részvénypiacok alakulásán.A Standard&Poor's a bejelentésre reagálva adta ki hitelminősítési közleményét, melyben a leértékelést azzal indokolta, hogy az argentin kormány tartósan képtelen volt ráhagyni a piaci szereplőkre a rövid távú papírok értékelését. Azzal, hogy az argentin kormány egyoldalúan megváltoztatta a rövid távú kötvények lejárati idejét, a hitelminősítési kritériumaik szerint Argentína a részleges csőd kategóriába sorolódott.

Az S&P döntését az alábbi táblázat összegzi:

Csődbe ment Argentína
A táblázatból láthatjuk, hogy a hitelminősítő cég minden kategóriában csökkentette Argentína minősítését. E táblázatból a legfontosabb érték, hogy a rövid távú papírokat az S&P a "default", azaz csőd kategóriába sorolta. A hosszú távú előrejelzését pedig egyenesen 3 kategóriával vágta vissza a CCC- kategóriába, ami a csőd előtti utolsó (természetesen mélyen bóvli) kategória. Bár a kormány a rövid lejáratú papírokra hozott csőddel felérő döntést, ez a hosszú lejáratú értékelést sem hagyta érintetlenül. Már csak azért sem, mert a kormány a bejelentésen felül beterjesztette az argentin kongresszus számára a kötvények újraértékelésének tervezetét, ezzel hosszú távú következményeket is kilátásba helyezve.

Az argentin csőd természetesen a gazdaság problémáiból fakad. A gyengülő árfolyam, a növekvő infláció és egyre erősödő gazdasági visszaesés összességében kedvezőtlenül hatnak az adósságdinamikára, az adósságteher pedig agyonnyomja az országot. Emiatt az argentin pénzügyi piac rendkívül sérülékeny, a tőkekiáramlás intenzív és folyamatos.

Az S&P szkeptikus a tekintetben, hogy a politika képes lesz-e kezelni a helyzetet, és ez az aggodalma független attól, hogy a közelgő választásoknak ki lesz a nyertese.

Csődbe ment Argentína
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as