MatolcsyMTIcimlap
Gazdaság

Matolcsy: új élénkítőprogram kell, iparágak kerülhetnek bajba

Derűs, optimista jövőképet kellene sugallnom, azonban most sok minden változik a világban - mondta el Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. "Veszélyes vizeken is élen maradni" című nyitóelőadásában hangsúlyozta: aki nem látja a klímaváltozást, az nagyobb szemüveget vegyen fel. A gazdasági klíma is változik, Magyarország hét évig jól teljesített, felzárkózó pályán volt, de nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e a következő évek gazdasági klímaváltásában.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio Budapest Economic Forum 2019-en.

Az a feladatunk, hogy veszélyes vizeken is élen maradjunk - mondta Matolcsy. Változik a világ, ezért többre van szükség, mint eddig. Ritka, hogy egy ország hét éven keresztül sikeresen felzárkózik, Magyarországnak azonban ez 2013 óta sikerült. "Ha jön a vihar, akkor vannak, akik falat építenek, mások szélmalmokat építenek" - emelte ki Matolcsy, aki szerint a vihar energiáit a javunkra kell fordítani. A következő években viharok jönnek, válságszerű helyzetek alakulhatnak ki, azonban Lengyelország példája azt mutatja, hogy ezeket az időket át lehet vészelni. A sikeres magyar válságkezelés miatt Magyarország már hasonlóan teljesít a lengyelekhez - tette hozzá. "A gazdaságtörténet nagy sikerként könyveli majd el, hogy Magyarország 3,5%-ot meghaladó GDP-növekedést ért el 2013 és 2019 között évente" - vélekedett az elnök, aki szerint ebben kulcsszerepe volt a munkaerő-piaci fordulatnak.

Az a célunk, hogy Magyarország a következő években is 2%-kal növekedjen gyorsabban, mint azok, akiket szeretnénk utolérni, vagyis Nyugat-Európa.

Magyarország a jelenleg a kevésbé sebezhető országok táborába tartozik - mondta Matolcsy, emlékeztetve arra, hogy 2010-ben a világ tíz legsebezhetőbb országai között voltunk.

Hét év felzárkózás után szeretnénk még további hét évig, aztán még hét évig felzárkózni - mondta Matolcsy, hozzátéve, hogy egyre több a nehézség. Ilyen a német gazdaság lassulása, a Brexit, vagy a kereskedelmi háború, ami miatt veszélyben van a keleti nyitás. "Egy fennálló gazdasági hatalom és egy feltörekvő hatalom ütközése ez, amely több, mint egy kereskedelmi háború" - emelte ki, aki szerint ez a nyugati és a keleti világ küzdelme.

Matolcsy szerint:

  • Csökkent ugyan Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kilépésének esélye, azonban a Brexit továbbra is fenyegetést jelent. A brit gazdaság teljesítménye komoly hatással lesz a magyar felzárkózásra is.
  • Az olasz problémák továbbra is megoldatlanok, miután a gazdaságuk meglehetősen sérülékeny.
  • A német gazdaság "süllyedőben" van. Az autóiparban komoly hibák történtek, amelyek visszaütnek most a gazdaságra, továbbá sérülékeny a bankrendszer is.
  • A régió erősen függ a német gazdaságtól. Ez eddig sikertényező volt, azonban egy német ipari lassulás 6-9 hónapon belül begyűrűzik Magyarországra.
  • Fontos tényező, hogy Magyarország gazdaságilag nyitott, de ez kockázatot is jelent, mert egy globális kereskedelmi lassulás esetén lehetnek gondok.
  • Az amerikai-kínai "torzsalkodás" miatt a keleti nyitás eredményei is veszélybe kerülhetnek.
  • Újabb sötét felhő, hogy az EKB számára leszűkült a mozgástér. Mario Draghi egyedül megmentette az eurót, de a nagy jegybankok mozgástere már szűk. "Az EKB elment addig, ameddig elmehetett." A kormányok és a jegybankok együttműködését kiemelten fontosnak nevezte, és szerinte az USA sikerének ez a kulcsa. "Ma egy potenciális válsághelyzetben az eurózóna a szükségesnél kevésbé tudna élni a fiskális és monetáris politika eszközeivel."
  • Mindeközben vannak sérülékeny országok, a környezetünkben is. Törökország és Ukrajna közel van, ami pedig Brazíliában vagy Argentínában történik, az befolyásolja a forint árfolyamát is.
  • A geopolitikai kockázatok is egyre szembetűnőbbek, miközben a klímaváltozás negatív hatásai már velünk vannak.

Matolcsy úgy véli, hogy a világ közgazdasági elitje jelenleg még nem érti azokat az új összefüggéseket, amelyeket a fenti tényezők okoznak. A pénzmennyiség elmélete vagy éppen a Phillips-görbe totálisan elveszítette erejét - tette hozzá.

Ha egy nehezebb időszak érkezik a világgazdaságban és a magyar felzárkózásban, akkor előre kell jutni a versenyképesség területén - mondta Matolcsy, emlékeztetve arra, hogy az MNB egy 330 pontos javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára ezzel kapcsolatban.

A jegybankelnök egy új program szükségességéről is beszélt. Szerinte nem elég a versenyképesség javítása, hanem egy általános konjunktúra-élénkítő program kell.

Végi kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését - tette hozzá Matolcsy, aki szerint lehetnek bajban különböző iparágak. "Ha ezek bajba kerülnek, nem elég a konjunktúra-élénkítés sem, hanem célzott, iparág-erősítő lépésekre van szükség."

A kedvező munkaerő-piaci helyzetet meg kell erősítenünk - vélte Matolcsy. A legnagyobb fordulat a munka világában történt 2010 óta, ennek pedig még nincs vége. Külföldről is érdemes hazahívni családokat és munkavállalókat, valamint emelni kell a bérek vásárlóerejét, és az aktivitást is.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Roska Botond