MatolcsyMTIcimlap
Gazdaság

Matolcsy: új élénkítőprogram kell, iparágak kerülhetnek bajba

Derűs, optimista jövőképet kellene sugallnom, azonban most sok minden változik a világban - mondta el Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az 57. Közgazdász-vándorgyűlésen, Nyíregyházán. "Veszélyes vizeken is élen maradni" című nyitóelőadásában hangsúlyozta: aki nem látja a klímaváltozást, az nagyobb szemüveget vegyen fel. A gazdasági klíma is változik, Magyarország hét évig jól teljesített, felzárkózó pályán volt, de nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e a következő évek gazdasági klímaváltásában.
Hasonló témákról lesz szó a Portfolio Budapest Economic Forum 2019-en.

Az a feladatunk, hogy veszélyes vizeken is élen maradjunk - mondta Matolcsy. Változik a világ, ezért többre van szükség, mint eddig. Ritka, hogy egy ország hét éven keresztül sikeresen felzárkózik, Magyarországnak azonban ez 2013 óta sikerült. "Ha jön a vihar, akkor vannak, akik falat építenek, mások szélmalmokat építenek" - emelte ki Matolcsy, aki szerint a vihar energiáit a javunkra kell fordítani. A következő években viharok jönnek, válságszerű helyzetek alakulhatnak ki, azonban Lengyelország példája azt mutatja, hogy ezeket az időket át lehet vészelni. A sikeres magyar válságkezelés miatt Magyarország már hasonlóan teljesít a lengyelekhez - tette hozzá. "A gazdaságtörténet nagy sikerként könyveli majd el, hogy Magyarország 3,5%-ot meghaladó GDP-növekedést ért el 2013 és 2019 között évente" - vélekedett az elnök, aki szerint ebben kulcsszerepe volt a munkaerő-piaci fordulatnak.

Az a célunk, hogy Magyarország a következő években is 2%-kal növekedjen gyorsabban, mint azok, akiket szeretnénk utolérni, vagyis Nyugat-Európa.

Magyarország a jelenleg a kevésbé sebezhető országok táborába tartozik - mondta Matolcsy, emlékeztetve arra, hogy 2010-ben a világ tíz legsebezhetőbb országai között voltunk.

Hét év felzárkózás után szeretnénk még további hét évig, aztán még hét évig felzárkózni - mondta Matolcsy, hozzátéve, hogy egyre több a nehézség. Ilyen a német gazdaság lassulása, a Brexit, vagy a kereskedelmi háború, ami miatt veszélyben van a keleti nyitás. "Egy fennálló gazdasági hatalom és egy feltörekvő hatalom ütközése ez, amely több, mint egy kereskedelmi háború" - emelte ki, aki szerint ez a nyugati és a keleti világ küzdelme.

Matolcsy szerint:

  • Csökkent ugyan Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kilépésének esélye, azonban a Brexit továbbra is fenyegetést jelent. A brit gazdaság teljesítménye komoly hatással lesz a magyar felzárkózásra is.
  • Az olasz problémák továbbra is megoldatlanok, miután a gazdaságuk meglehetősen sérülékeny.
  • A német gazdaság "süllyedőben" van. Az autóiparban komoly hibák történtek, amelyek visszaütnek most a gazdaságra, továbbá sérülékeny a bankrendszer is.
  • A régió erősen függ a német gazdaságtól. Ez eddig sikertényező volt, azonban egy német ipari lassulás 6-9 hónapon belül begyűrűzik Magyarországra.
  • Fontos tényező, hogy Magyarország gazdaságilag nyitott, de ez kockázatot is jelent, mert egy globális kereskedelmi lassulás esetén lehetnek gondok.
  • Az amerikai-kínai "torzsalkodás" miatt a keleti nyitás eredményei is veszélybe kerülhetnek.
  • Újabb sötét felhő, hogy az EKB számára leszűkült a mozgástér. Mario Draghi egyedül megmentette az eurót, de a nagy jegybankok mozgástere már szűk. "Az EKB elment addig, ameddig elmehetett." A kormányok és a jegybankok együttműködését kiemelten fontosnak nevezte, és szerinte az USA sikerének ez a kulcsa. "Ma egy potenciális válsághelyzetben az eurózóna a szükségesnél kevésbé tudna élni a fiskális és monetáris politika eszközeivel."
  • Mindeközben vannak sérülékeny országok, a környezetünkben is. Törökország és Ukrajna közel van, ami pedig Brazíliában vagy Argentínában történik, az befolyásolja a forint árfolyamát is.
  • A geopolitikai kockázatok is egyre szembetűnőbbek, miközben a klímaváltozás negatív hatásai már velünk vannak.

Matolcsy úgy véli, hogy a világ közgazdasági elitje jelenleg még nem érti azokat az új összefüggéseket, amelyeket a fenti tényezők okoznak. A pénzmennyiség elmélete vagy éppen a Phillips-görbe totálisan elveszítette erejét - tette hozzá.

Ha egy nehezebb időszak érkezik a világgazdaságban és a magyar felzárkózásban, akkor előre kell jutni a versenyképesség területén - mondta Matolcsy, emlékeztetve arra, hogy az MNB egy 330 pontos javaslatcsomagot tett le a kormány asztalára ezzel kapcsolatban.

A jegybankelnök egy új program szükségességéről is beszélt. Szerinte nem elég a versenyképesség javítása, hanem egy általános konjunktúra-élénkítő program kell.

Végi kell gondolni a költségvetési tartalék kérdését - tette hozzá Matolcsy, aki szerint lehetnek bajban különböző iparágak. "Ha ezek bajba kerülnek, nem elég a konjunktúra-élénkítés sem, hanem célzott, iparág-erősítő lépésekre van szükség."

A kedvező munkaerő-piaci helyzetet meg kell erősítenünk - vélte Matolcsy. A legnagyobb fordulat a munka világában történt 2010 óta, ennek pedig még nincs vége. Külföldről is érdemes hazahívni családokat és munkavállalókat, valamint emelni kell a bérek vásárlóerejét, és az aktivitást is.

(Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd)

shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Tomas Sedlacek,  (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images)