Előfizetői tartalom

Kinőtték a hurrikánskálát és Európa felé veszik az irányt a szörnyviharok

A klímaváltozással és az éghajlat várható átalakulásának előrejelzésével foglalkozó tudósok már hosszú évekkel ezelőtt megnyomták a vészcsengőt és jelezték, hogy a jelenség világszerte a viharok - így a hurrikánok - felerősödését okozhatja. Ha egyelőre nem is bizonyítható, aggasztó módon úgy tűnik, őket igazolja nem csak a Dorian, de az elmúlt években a hurrikánokkal kapcsolatban megfigyelhető trend is. Ráadásul a trópusi viharok és hurrikánok olyan földrajzi régiókba is elérhetnek a jövőben, ahol felbukkanásukra korábban nem volt példa, például Európába.

A Dorian az ember által mért egyik, ha nem a legerősebb hurrikán, amely valaha felbukkant az Egyesült Államok keleti partvidékén, valamint a Karib-térség északi felén. Az is példátlan, amilyen tempóban a Dorian felerősödött: mindössze kilenc óra alatt a hurrikán legmagasabb szélsebessége 240 kilométer/óráról 300 kilométer/órára emelkedett múlt hét vasárnap - ilyen erős...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái