Hegesztenek a fõvárosi Csepel Mûvekben
Gazdaság

Megoldódhat Magyarország legnagyobb problémája, de az egészségügyben közel az összeomlás

A harmadik egymást követő negyedévben csökkent az üres álláshelyek száma Magyarországon, ami azt sugallja, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek csökkenése a versenyszférának köszönhető, azonban az állami szektor nagy bajban van. Az egészségügy és az oktatás helyzete egyre kilátástalanabb.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forint 2019 konferenciáján.

Nyolcvanezer alá csökkent a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon az idei második negyedévben, ami közel 4 ezerrel alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért szintnél – derült ki a KSH friss adataiból. Úgy tűnik, hogy a versenyszféra egyes szektorai lassan úrrá lesznek a munkaerőhiányon: ott 55 ezer üres álláshely van jelenleg, ami 6800-zal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

A versenyszférában az üres álláshelyek csökkenését tehát már nem lehet szezonális hatásokkal magyarázni, hiszen három negyedéve tart a mérséklődés. Vagy azt látjuk, hogy a vállalatok könnyebben megtalálják a szükséges munkavállalók, vagy azt, hogy már nincs is szükségük annyi dolgozóra, mert

  • a kereslet csökkenésére, illetve a gazdasági növekedés lassulására számítanak (amire egyre több jel utal, hiszen a német gazdaság már nem is növekszik) vagy
  • az automatizálási folyamatok elkezdtek beérni, és így kedvesebb élőmunkára van szükségük,
  • illetve az is igaz, hogy egyre több munkavállaló jön a magyar versenyszférába külföldről.

Könnyen lehet, hogy a három folyamat együttesen zajlik a magyar gazdaságban, ugyanis a beruházási adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy az ipari robotok és az automatizálási technikák térnyerése elkezdődött, másrészről a jelenlegi gazdasági növekedési ciklus a csúcsához kezd érni, ami a külső kereslet gyengélkedésén már kezd látszani, ezt pedig érezhetik az exportra termelő vállalatok. Ahogy a GDP-növekedés is elérhette a csúcsát, úgy a munkaerőhiány is mérséklődhet a következő időszakban. A munkaerőhiány csökkenését pedig biztosan segítette, hogy az elmúlt években megtöbbszöröződött a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, akik már legalább több tízezren lehetnek.

Lássuk a részleteket!

A komoly visszaesés a konjunktúra-érzékeny feldolgozóiparban látható: az első negyedévben 19 100 üres álláshely volt a szektorban, ami majdnem 30%-os csökkenés éves alapon. Ez az a szektor, ahol a külső kereslet nagyban meghatározó, és amelyet a legerőteljesebben érinthetnek a magyarországi beruházások megvalósulásai. Mi több, egyre többször halljuk, hogy a szektor átalakulás kapujában van: egyrészt az automatizáció csökkentheti a munkahelyeket, másrészt az is igaz, hogy a dinamikusan emelkedő bérek miatt egyes vállalatok (főképp az olcsó munkaerőre berendezkedő összeszerelők) áthelyezhetik a termelésüket olyan országokba, ahol továbbra is kifejezetten olcsó a munkaerő.

Ami az egyes szektorokat illeti, vegyes elmozdulásokat látunk. Az építőiparban, a kereskedelemben, valamint a szállítás-raktározás nemzetgazdasági ágakban továbbra is növekszik az üres álláshelyek száma, ezek azok a területek, amelyek igen jelentősen hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, miközben már évek óta nagyon nehezen találják meg a szükséges, képzett munkaerőt. A szálláshely-szolgáltatás, az információ-kommunikáció, az ingatlanügyletek, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatban azonban kissé mérséklődött a munkaerőhiány.

Nagy bajban az állam

Az államhoz köthető szektorokban kivétel nélkül nőtt a munkaerőhiány. A közigazgatás-védelem nemzetgazdasági ágban már több mint 8000 betöltetlen álláshely van, ami 1100 fős növekedés éves alapon, az oktatásból 4500-an hiányoznak, ami 600-zal több betöltetlen álláshely, mint egy évvel korábban. A legnagyobb bajban azonban az egészségügy van, vagyis egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, ha nincs szakorvosi ellátás egy kórházban vagy hónapokat kell válnunk egy szakorvosi vizsgálatra: a szektorban 9300 főre lenne szükség azonnal, és egy év alatt 1500-zal emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

Összességében tehát azt látjuk, hogy a versenyszférában csökken a munkaerőhiány, habár az egyes szektorokban nagy különbségeket tapasztalhatunk. A betöltetlen álláshelyek számának a csökkenése leginkább a feldolgozóipart érinti, amely összefügghet az automatizációval, a külső kereslet visszaesésével, illetve azzal is, hogy egyes üzemek elvihetik a gyártást olyan országokba, ahol jóval olcsóbb a munkaerő, hiszen Magyarországon (és a régióban) sokat emelkedtek a bérek az elmúlt években. Ilyen példa lehet az Electrolux, amely a napokban jelentette be, hogy 800 munkahelyet szüntet meg Magyarországon. Ami az egyes szektorokat illeti, az élőmunka-igényes, esetenként rosszabbul fizető ágazatok továbbra is gondban vannak, illetve azokat a szektorokat is sújtja a munkaerőhiány, amelyek jelentősen hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, ilyen pl. az építőipar.

Mindeközben az állami szektorban egyre súlyosabb a munkaerőhiány, amely részben az oktatásra, de főképp az egészségügyre koncentrálódik. Itt már 4%-os a betöltetlen álláshelyek aránya - ennél magasabb számot csak egyetlen ágazatban, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban láthatunk. Az egészségügyben és az oktatásban zajló folyamatok egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, hiszen a folyamatosan emelkedő betöltetlen álláshelyek száma egyre nagyobb kérdőjeleket vet fel a közszolgáltatások minőségével kapcsolatban. Ezen azonban nem csodálkozhatunk, hiszen az egészségügy és az oktatás egyre kevésbé vonzó szektor, elég csak arra gondolni, hogy a szakmunkások (legalább) ugyanannyi pénzt keresnek, mint a diplomával rendelkező tanítók.

Portfolio Private Health Forum 2019
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! A részletes program itt található:

(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
koronavírus tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház állami egészségügy