Hegesztenek a fõvárosi Csepel Mûvekben
Gazdaság

Megoldódhat Magyarország legnagyobb problémája, de az egészségügyben közel az összeomlás

A harmadik egymást követő negyedévben csökkent az üres álláshelyek száma Magyarországon, ami azt sugallja, hogy mérséklődik a munkaerőhiány. A betöltetlen álláshelyek csökkenése a versenyszférának köszönhető, azonban az állami szektor nagy bajban van. Az egészségügy és az oktatás helyzete egyre kilátástalanabb.
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio Budapest Economic Forint 2019 konferenciáján.

Nyolcvanezer alá csökkent a betöltetlen álláshelyek száma Magyarországon az idei második negyedévben, ami közel 4 ezerrel alacsonyabb az előző év azonos időszakában mért szintnél – derült ki a KSH friss adataiból. Úgy tűnik, hogy a versenyszféra egyes szektorai lassan úrrá lesznek a munkaerőhiányon: ott 55 ezer üres álláshely van jelenleg, ami 6800-zal alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor.

A versenyszférában az üres álláshelyek csökkenését tehát már nem lehet szezonális hatásokkal magyarázni, hiszen három negyedéve tart a mérséklődés. Vagy azt látjuk, hogy a vállalatok könnyebben megtalálják a szükséges munkavállalók, vagy azt, hogy már nincs is szükségük annyi dolgozóra, mert

  • a kereslet csökkenésére, illetve a gazdasági növekedés lassulására számítanak (amire egyre több jel utal, hiszen a német gazdaság már nem is növekszik) vagy
  • az automatizálási folyamatok elkezdtek beérni, és így kedvesebb élőmunkára van szükségük,
  • illetve az is igaz, hogy egyre több munkavállaló jön a magyar versenyszférába külföldről.

Könnyen lehet, hogy a három folyamat együttesen zajlik a magyar gazdaságban, ugyanis a beruházási adatok alátámasztják azt a feltételezést, hogy az ipari robotok és az automatizálási technikák térnyerése elkezdődött, másrészről a jelenlegi gazdasági növekedési ciklus a csúcsához kezd érni, ami a külső kereslet gyengélkedésén már kezd látszani, ezt pedig érezhetik az exportra termelő vállalatok. Ahogy a GDP-növekedés is elérhette a csúcsát, úgy a munkaerőhiány is mérséklődhet a következő időszakban. A munkaerőhiány csökkenését pedig biztosan segítette, hogy az elmúlt években megtöbbszöröződött a Magyarországon dolgozó külföldiek száma, akik már legalább több tízezren lehetnek.

Lássuk a részleteket!

A komoly visszaesés a konjunktúra-érzékeny feldolgozóiparban látható: az első negyedévben 19 100 üres álláshely volt a szektorban, ami majdnem 30%-os csökkenés éves alapon. Ez az a szektor, ahol a külső kereslet nagyban meghatározó, és amelyet a legerőteljesebben érinthetnek a magyarországi beruházások megvalósulásai. Mi több, egyre többször halljuk, hogy a szektor átalakulás kapujában van: egyrészt az automatizáció csökkentheti a munkahelyeket, másrészt az is igaz, hogy a dinamikusan emelkedő bérek miatt egyes vállalatok (főképp az olcsó munkaerőre berendezkedő összeszerelők) áthelyezhetik a termelésüket olyan országokba, ahol továbbra is kifejezetten olcsó a munkaerő.

Ami az egyes szektorokat illeti, vegyes elmozdulásokat látunk. Az építőiparban, a kereskedelemben, valamint a szállítás-raktározás nemzetgazdasági ágakban továbbra is növekszik az üres álláshelyek száma, ezek azok a területek, amelyek igen jelentősen hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, miközben már évek óta nagyon nehezen találják meg a szükséges, képzett munkaerőt. A szálláshely-szolgáltatás, az információ-kommunikáció, az ingatlanügyletek, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató ágazatban azonban kissé mérséklődött a munkaerőhiány.

Nagy bajban az állam

Az államhoz köthető szektorokban kivétel nélkül nőtt a munkaerőhiány. A közigazgatás-védelem nemzetgazdasági ágban már több mint 8000 betöltetlen álláshely van, ami 1100 fős növekedés éves alapon, az oktatásból 4500-an hiányoznak, ami 600-zal több betöltetlen álláshely, mint egy évvel korábban. A legnagyobb bajban azonban az egészségügy van, vagyis egyáltalán nem csodálkozhatunk azon, ha nincs szakorvosi ellátás egy kórházban vagy hónapokat kell válnunk egy szakorvosi vizsgálatra: a szektorban 9300 főre lenne szükség azonnal, és egy év alatt 1500-zal emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma.

Összességében tehát azt látjuk, hogy a versenyszférában csökken a munkaerőhiány, habár az egyes szektorokban nagy különbségeket tapasztalhatunk. A betöltetlen álláshelyek számának a csökkenése leginkább a feldolgozóipart érinti, amely összefügghet az automatizációval, a külső kereslet visszaesésével, illetve azzal is, hogy egyes üzemek elvihetik a gyártást olyan országokba, ahol jóval olcsóbb a munkaerő, hiszen Magyarországon (és a régióban) sokat emelkedtek a bérek az elmúlt években. Ilyen példa lehet az Electrolux, amely a napokban jelentette be, hogy 800 munkahelyet szüntet meg Magyarországon. Ami az egyes szektorokat illeti, az élőmunka-igényes, esetenként rosszabbul fizető ágazatok továbbra is gondban vannak, illetve azokat a szektorokat is sújtja a munkaerőhiány, amelyek jelentősen hozzájárulnak a GDP-növekedéshez, ilyen pl. az építőipar.

Mindeközben az állami szektorban egyre súlyosabb a munkaerőhiány, amely részben az oktatásra, de főképp az egészségügyre koncentrálódik. Itt már 4%-os a betöltetlen álláshelyek aránya - ennél magasabb számot csak egyetlen ágazatban, az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység nemzetgazdasági ágban láthatunk. Az egészségügyben és az oktatásban zajló folyamatok egyre nagyobb aggodalomra adnak okot, hiszen a folyamatosan emelkedő betöltetlen álláshelyek száma egyre nagyobb kérdőjeleket vet fel a közszolgáltatások minőségével kapcsolatban. Ezen azonban nem csodálkozhatunk, hiszen az egészségügy és az oktatás egyre kevésbé vonzó szektor, elég csak arra gondolni, hogy a szakmunkások (legalább) ugyanannyi pénzt keresnek, mint a diplomával rendelkező tanítók.

Portfolio Private Health Forum 2019
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! A részletes program itt található:

(Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán)

FrankfurtTőzsde
Dübörög az építőipar a magyar lízingcégeknél
budapest_parlament_getty
vonatmav
cimlapkep_milestone_budapest
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
trump1205