hardbrexit
Gazdaság

Magyarország készül a rendezetlen brit kilépésre

Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett és szabályozott keretek között lépjen ki az Európai Unióból, ugyanakkor a megállapodás nélküli forgatókönyvre is fel kell készülni – hangsúlyozta Varga Mihály az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kibővített tanácskozásán Helsinkiben a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. A tárcavezető kiemelte: a brexit következtében szükségessé váló hazai jogszabály-módosításokat és szakpolitikai intézkedéseket a kormány már előkészítette.
A Brexit gazdasági hatásairól is lesz szó a Budapest Economic Forum 2019 konferencián!

Az október 17-18-i állam- és kormányfői tanácskozás fő kérdése a brexit lesz, amelynek középpontjában – a brit belpolitikai fejlemények tükrében – újabb meghosszabbítás, illetve a rendezetlen kilépésre való felkészülés áll majd – tájékoztatott Varga Mihály. Megjegyezte: az uniós csúcsig a kilépési megállapodás újratárgyalására nincs érdemben sem mód, se igény az EU részéről. A rendezetlen kilépésre való uniós felkészülés keretében 2018-2019-ben összesen 19 jogalkotási aktust fogadtak el Brüsszelben, amelyek közös jellemzője, hogy átmenetiek és a legjelentősebb negatív hatások egyoldalú mérséklést szolgálják csupán – emlékeztetett a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években elért eredményeink azt is jelentik, hogy a magyar gazdaság a külső körülmények változásaival szemben is jóval ellenállóbb, ezért a lehetséges rendezetlen brit kilépés sem okozhat jelentős visszaesést.

Érdemes megjegyezni, hogy a brit gazdaság már most is lassul. Ez már most is hatással van az európai gazdaságokra. Egy rendezetlen kilépés megvalósulása még jobban sújthatja az Európai Uniós országok gazdaságot. Elemzők szerint a rendezetlen Brexit akár recesszióba is taszíthatja a brit gazdaságot. Miután Magyarország egy kis nyitott gazdaság, ezért bennünket sem fog érintetlnül hagyni a rendezetlen kilépés.

Az értekezleten folytatódott az eurózóna-költségvetés fennmaradt kérdéseiről szóló vita – mondta Varga Mihály megemlítve, hogy a források elosztásának kérdése továbbra is megosztja a tagállamokat. Hazánk továbbra is kitart amellett, hogy a módszertan kialakítása során nemcsak a népességi adatokat, hanem egy-egy ország relatív fejlettségi szintjét is figyelembe kell venni – húzta alá a magyar tárcavezető kiemelve, hogy az arányos és igazságos finanszírozási elvek érvényesülése érdekében a számításokba az egy főre jutó GDP-adatokat is be kell vonni.

The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
getty építőipar építkezés város construction
kulgazdasag ujsagiro Portfolio allashirdetes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,