hardbrexit
Gazdaság

Magyarország készül a rendezetlen brit kilépésre

Kovács-Dobák Géza
Magyarország érdeke, hogy az Egyesült Királyság rendezett és szabályozott keretek között lépjen ki az Európai Unióból, ugyanakkor a megállapodás nélküli forgatókönyvre is fel kell készülni – hangsúlyozta Varga Mihály az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek (Eurogroup) kibővített tanácskozásán Helsinkiben a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. A tárcavezető kiemelte: a brexit következtében szükségessé váló hazai jogszabály-módosításokat és szakpolitikai intézkedéseket a kormány már előkészítette.
A Brexit gazdasági hatásairól is lesz szó a Budapest Economic Forum 2019 konferencián!

Az október 17-18-i állam- és kormányfői tanácskozás fő kérdése a brexit lesz, amelynek középpontjában – a brit belpolitikai fejlemények tükrében – újabb meghosszabbítás, illetve a rendezetlen kilépésre való felkészülés áll majd – tájékoztatott Varga Mihály. Megjegyezte: az uniós csúcsig a kilépési megállapodás újratárgyalására nincs érdemben sem mód, se igény az EU részéről. A rendezetlen kilépésre való uniós felkészülés keretében 2018-2019-ben összesen 19 jogalkotási aktust fogadtak el Brüsszelben, amelyek közös jellemzője, hogy átmenetiek és a legjelentősebb negatív hatások egyoldalú mérséklést szolgálják csupán – emlékeztetett a miniszter. Hozzátette: az elmúlt években elért eredményeink azt is jelentik, hogy a magyar gazdaság a külső körülmények változásaival szemben is jóval ellenállóbb, ezért a lehetséges rendezetlen brit kilépés sem okozhat jelentős visszaesést.

Érdemes megjegyezni, hogy a brit gazdaság már most is lassul. Ez már most is hatással van az európai gazdaságokra. Egy rendezetlen kilépés megvalósulása még jobban sújthatja az Európai Uniós országok gazdaságot. Elemzők szerint a rendezetlen Brexit akár recesszióba is taszíthatja a brit gazdaságot. Miután Magyarország egy kis nyitott gazdaság, ezért bennünket sem fog érintetlnül hagyni a rendezetlen kilépés.

Az értekezleten folytatódott az eurózóna-költségvetés fennmaradt kérdéseiről szóló vita – mondta Varga Mihály megemlítve, hogy a források elosztásának kérdése továbbra is megosztja a tagállamokat. Hazánk továbbra is kitart amellett, hogy a módszertan kialakítása során nemcsak a népességi adatokat, hanem egy-egy ország relatív fejlettségi szintjét is figyelembe kell venni – húzta alá a magyar tárcavezető kiemelve, hogy az arányos és igazságos finanszírozási elvek érvényesülése érdekében a számításokba az egy főre jutó GDP-adatokat is be kell vonni.

Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
hkprot5