Előfizetői tartalom

Küszöbön az újabb háború: Trump célba veheti Európát

Az Amerikai Egyesült Államok zöld utat kapott, hogy több milliárd eurónyi büntető vámokat vethessen ki az Európai Unióra – írja a Politico. Az ok, amiért engedélyt kapott, az Airbus repülőgépgyártó éveken át tartó illegális szubvenciója. Az eredmény egy évtizedek óta tartó vitarendezési mechanizmus ítélete, ami most szivárgott ki. Az Airbus az A350 és az A380 gépüknél illegálisan használt fel egy "indítási segélynek" titulált EU-s szubvenciót. Az USA valószínűleg 5-10 milliárd dollár közötti büntető vámot fog kivetni, ahogy azt előzetesen jelezte.

A kiszivárgott döntés négy EU tárgyalótól származik, akik a POLITICO-nak számoltak be a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntéséről. Eszerint az USA mellett döntöttek a régóta húzódó transzatlanti vitában. A vitát az akkori Bush adminisztráció indította 2006-ban Genfben az Airbus szubvenciók ellen. A döntés azt jelenti, hogy az önjelölt "Tariff-man", Donald Trump várhatóan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés