ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
Gazdaság

Küszöbön az újabb háború: Trump célba veheti Európát

Az Amerikai Egyesült Államok zöld utat kapott, hogy több milliárd eurónyi büntető vámokat vethessen ki az Európai Unióra – írja a Politico. Az ok, amiért engedélyt kapott, az Airbus repülőgépgyártó éveken át tartó illegális szubvenciója. Az eredmény egy évtizedek óta tartó vitarendezési mechanizmus ítélete, ami most szivárgott ki. Az Airbus az A350 és az A380 gépüknél illegálisan használt fel egy "indítási segélynek" titulált EU-s szubvenciót. Az USA valószínűleg 5-10 milliárd dollár közötti büntető vámot fog kivetni, ahogy azt előzetesen jelezte.

A kiszivárgott döntés négy EU tárgyalótól származik, akik a POLITICO-nak számoltak be a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) döntéséről. Eszerint az USA mellett döntöttek a régóta húzódó transzatlanti vitában. A vitát az akkori Bush adminisztráció indította 2006-ban Genfben az Airbus szubvenciók ellen.

A döntés azt jelenti, hogy az önjelölt "Tariff-man", Donald Trump várhatóan hamarosan vámokat jelenthet be az Európai Unió termékeire. A tervezett vámmal sújtott termékek listája a sajtoktól az Airbus gépekig terjed, amit régebben még a washingtoni adminisztráció publikált, amennyiben megnyernék a vitarendezési mechanizmust. Ez az eredeti lista 21 milliárd dollár értékű exportra vonatkozik, de az előzetes becslések inkább 5-10 milliárdra teszik, hogy a Trump adminisztráció végül milyen beszedési értékben nyer jogot. 

A tervezett amerikai vám várhatóan fájni fog az Airbusnak. A lista tartalmazza a személyszállító repülőgépeket.

Az Airbus a hétvégi időszak előtt még +0,54%-kal zárt a tőzsdéken pénteken, ma viszont 3% feletti eséssel nyitott.

A tervezett vámok várhatóan nyolc iparágat sújtanak majd. Az Airbust érintő vám jól jön a Boeingnek, mert ezáltal az Airbus személyszállító gépek drágábbak lehetnek a Boeinghez képest. Viszont az esetleges vámok bevezetésével a Trump adminisztráció a saját farkába is haraphat: az  Airbus repülőgépek végső összeszerelése ugyanis Alabama államban történik. Így az EU-ra kivetett vámok akár amerikai állásokat is veszélyeztethetnek.

Amennyiben ezek a tervezett vámok bevezetése kerülnek, szürke jövőt vetít előre az Európai Uniónak: a tervezett európai importált autóvámok kivetése is egyre valószínűbbnek tűnik.

Etele plaza latvanyterv
BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1177537643