U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Gazdaság

Kamatcsökkentési háborúba hajszolná Amerikát Donald Trump

Néhány hete szinte biztosra lehetett venni, hogy a Fed ma újabb 25 bázispontos kamatcsökkentésről dönt, vagyis folytatja a júliusban kezdett lazítást. Azóta fordult a kocka, ma délelőtt már korántsem biztos a kamatcsökkentés a befektetők szerint. A piacnál is csalódottabb lehet azonban Donald Trump elnök, ha mégsem lazít a jegybank, ő ugyanis már nem kéri, hanem hisztérikusan követeli a kamatvágást, devizaleértékelési háborúba kergetné saját jegybankját.

Júliusban ismét beindították a pénznyomdát – Ma sem állítják le?

A globális kamatkilátások is szóba kerülnek október 16-án a Budapest Economic Forum konferenciánkon.

Másfél hónapja jelentette be a Fed Nyíltpiaci Bizottsága, hogy több mint tíz év után először kamatot csökkent, a 25 bázispontos lazítás után 2-2,25 százalékon áll az irányadó ráta. A döntés indoklásában a romló gazdasági kilátásokat és a visszafogott inflációt emelték ki, ugyanis hiába nőtt még a második negyedévben is több mint 2 százalékkal az amerikai kilátás, szinte minden prognózis szerint lassulni fog ez az ütem, miközben az infláció képtelen megközelíteni a jegybank 2 százalékos célját, ami az árstabilitás elérését jelentené.

A látszólag racionális érvek mellett a Nyíltpiaci Bizottságban is megjelentek a törések: Esther George és Eric Rosengren a kamat tartására szavazott a többi taggal szemben. A döntés után Jerome Powell jegybankelnök elsősorban azt hangsúlyozta, hogy nem kezdenek kamatvágási ciklusba, időről időre döntenek majd a beérkező adatok függvényében.

Ezek után a piac eleinte biztosra vette, hogy szeptemberben újabb kamatcsökkentés jön, egész augusztusban csak az volt a kérdés, hogy 25 vagy 50 bázispontos lehet-e a lazítás. A döntés előtti napokban aztán fordult a hangulat, ma már csaknem a vágással megegyező esélyt adnak annak, hogy  mégsem csökken a kamat.  

Ezzel párhuzamosan az év végi kamatvárakozások is emelkedtek, a korábbi két-három lépés helyett ma csak egy 25 bázispontos lazítást várnak december végéig, de azt sem zárja ki teljesen a piac, hogy a mai kamatszint lesz az év végén is.

Kiválthatják Trump haragját

Vagyis a jelenleg fennáll a kockázata annak, hogy csalódnak, akik augusztusban „belehittek” a tartós kamatcsökkentésbe. Ennél is nagyobbat csalódhat viszont Donald Trump, aki hónapok óta ostorozza a Fedet, amiért nem csökkenti a kamatot. Az amerikai elnök szerint túl erős a dollár, ami károkat okoz a gazdaságnak, ezért kellene lazítani, emellett nyíltan megvádolta az EKB-t és a kínai jegybankot azzal, hogy szándékosan tartják alacsonyan a kamatokat, hogy gyengítsék a devizájukat.

Trump először csak erőteljes kamatcsökkentésre szólította fel a Fedet, majd utána nyáron már egyszeri 100 bázispontos vágást és az eszközvásárlások újraindítását követelte. A múlt héten pedig egyenesen arra szólította fel a Fedet, hogy a többi nagy globális jegybank példáját követve nulla százalék alá csökkentse a kamatot.

Másnap pedig az EKB döntése után követelte az amerikai jegybanktól, hogy lépjen európai kollégáinak útjára.

Látható, hogy komoly konfliktus alakult ki az elnök és a jegybank között a szükséges politikával kapcsolatban. Nem tudni, ez a vita meddig fajulhat el, júniusban Trump egyfajta fenyegetésként arról beszélt, hogy „kirúghatja” Powellt, bár egyelőre nem akarja ezt megtenni. Az amerikai jegybanktörvény azonban úgy fogalmaz, hogy csak megfelelő indokkal lehet eltávolítani a Fed első emberét, a korábbi példák alapján a bíróság általában nem találta megfelelő oknak a monetáris politikával kapcsolatos eltérő álláspontot.

Az biztos, hogy ha folytatódik Trump és Powell csatája, az rossz üzenet lenne a piacok számára is, hiszen már most is sokan aggódnak a jegybank függetlensége miatt. Márpedig ha a Fed nem vágja tovább a kamatot, akkor azt jó eséllyel nem hagyja majd szó nélkül az elnök sem.

Nehéz lenne megfékezni a dollár erejét

Nem véletlen egyébként, hogy Trump nem éri be 25 bázispontos kamatcsökkentésekkel, hiszen egy ilyen kis lépés alig változtat a teljes képen, ami a dollár folyamatos erősödését mutatja. Két fő tényező támogatja az amerikai devizát évek óta:

  1. A jelentős kamatkülönbözet (2% vs. -0,5%), amin az sem segítene sokat, ha most 25 bázispontot lazítana az amerikai jegybank, hiszen ennél sokkal nagyobb a differencia. Az EKB a múlt héten további 10 bázisponttal vágta lejjebb az irányadónak tekintett betéti rátát, így összességében csökkenne a dollár kamatelőnye, de ez valószínűleg kevés lenne ahhoz, hogy tartósan gyengüljön a deviza.
  2. A befektetők egyre inkább a biztos piaci menedékek (safe heaven) közé sorolják a dollárt, ami miatt a jelenlegi hektikus gazdasági környezetben inkább az erősödés felé mozdul az amerikai deviza. A kereskedelmi háború, a Brexit, a recessziós félelmek mind a kockázatkerülést erősítik a befektetők körében, ez pedig a dollár malmára hajtja a vizet.

Vagyis valószínűleg Trump sem tudja akkora vágásra kényszeríteni a Fedet, hogy az tartós dollárgyengülést váltson ki, ehhez ugyanis valóban jelentősen közelíteni kellene az EKB negatív kamata felé. Éppen ezért a szakemberek szerint fel kell készülni a további erősödésre, a következő hónapokban akár a paritásig is eshet az euró-dollár.

A címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500