gáztározo0921
Gazdaság

A magyar gáztárolók csordultig megteltek a fűtési szezon előtt

Portfolio
A magyarországi gáztárolók töltöttsége példátlan szintre, majdnem száz százalékra emelkedett a fűtési szezon kezdetére – írja a Magyar Nemzet.

A lap beszámolója szerint szinte sordultig teltek a magyarországi gáztárolók: a legfrissebben regisztrált készletszint 6,139 milliárd köbméter, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,33 milliárd köbméteres kapacitás mellett.

Utoljára a 2000-es évek elején volt példa 85 százalék körüli szintre

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal az elmúlt 15 év adatai alapján –, azonban a teljes feltöltöttség közeli állapot még nem fordult elő.

A beszámoló szerint a jelenség egyik oka, hogy már megérkezett a téli felhasználásra szánt földgázmennyiség egy része. Még nyáron állapodott meg a magyar fél az orosz beszállító Gazprommal arról, hogy kétmilliárd köbmétert szeptember ­végéig betárolnak. A szállítmány mostanra megérkezett az utolsó molekuláig, azt teljeskörűen átvette a Magyar Földgázkereskedő Zrt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról számolt be, hogy Magyarország a közüzemi célokra négymilliárd köbméter földgázt vásárol évente Oroszországtól (a kereskedőcégek ennél jóval többet), ennek fele pedig Ukrajnán keresztül érkezik. Ám mivel egyelőre bizonytalan az északkeleti útvonal, a kétmilliárd köbmétert jobbnak látták korábban leszállíttatni. A másik kétmilliárd, szokás szerint, 2020-ban is Ausztrián keresztül érkezik. Az ország téli földgázellátását rendszerint a tárolói készletek, a folyamatos földgázimport és a hazai kitermelés együttesen biztosítja.

A betárolt készletek jelentős része a hazai lakossági felhasználást célozza, tekintettel arra, hogy ellátásbiztonsági okokból az egyetemes szolgáltatót földgáztároltatási kötelezettség terheli. A jogszabály alapján ugyanis a tárolókban az elmúlt tíz év legmagasabb téli gázfogyasztásának legalább 60 százalékára rúgó földgázmennyiséget kell elhelyezni, ezt persze most jócskán túllépték. A tároltató társaságok között azonban több olyan is van, amely szabadon dönt a készletek felhasználásáról – emlékeztetett a lap.

Címlapkép forrása: MTI/Rosta Tibor

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-1177537643