BANGKOK, THAILAND - SEPTEMBER 20:  Thai people take part in a die-in, where strikers lie on the ground
Gazdaság

Soha nem volt még ekkora klímatüntetés a történelemben - Milliók tiltakoznak az utcákon világszerte

A szeptember 20-i globális sztrájk lesz a valaha volt legnagyobb tömegmozdulás a klímaváltozás ügyében. Hosszú folyamat volt, amíg eljutottunk addig, hogy milliók világszerte egyszerre szólalnak a földi erőforrások túlhasználása ellen.

Az egész Greta Thunberggel kezdődött, a svéd tini aktivistával, aki úgy döntött, péntekenként, hogy nem fog iskolába járni, hanem ehelyett a kormánya figyelmét felhívja a klímaváltozás fontosságára - írja a CleanTechnica beszámolójában. Az ő aktivizmusa inspirált sok másik diákot a világ körül, hogy ők is ezt tegyék. Ez a kezdeményezés eredményezte a Nagy Britanniából kiinduló „Kihalási Forradalom” eseménysorozatot. Ez alapján is indult el a 350.org által szervezett globális tüntetési hét, ami szeptember 20-án kezdődik, egyidőben a következő klímaügyi ENSZ-konferenciával.

klíma sztrájk

Budapesten szeptember 27-ére szervezik a klímatüntetést,  és korábban a hét során Gyulán és Pécsen is várható hasonló rendezvény.

A globális klímasztrájk várhatóan több nagy tech cég dolgozóit is aktivizálja. Az Alphabet, Amazon, Facebook és a Microsoft dolgozói is tüntetni fognak a klímahét során pénteken. Az Apple dolgozói is terveznek tüntetést a hétre.

Néhány cég dolgozói külön közösségi média oldalakat indítottak, mint például a „Google Workers for Actin on Climate Change”, „Microsoft Workers 4 Good”, „Amazon Employees for Climate Justice”, és „Facebook Employees for Climate Action”.

Az Amazon dolgozói azt követelik a cégtől, hogy 2030-ig csökkentse nullára a károsanyag kibocsátását, és hogy kezdje el elektromos kocsik tesztelését és bevezetését a leginkább szennyezéssel sújtott területeken. „Az Amazon vállalati dolgozóinak ideiglenes munkabeszüntetése  lesz az első alkalom, hogy  a tech ipar egyik szereplője ilyen módon áll ki a klímaügy mellett” – áll egy dokumentumban, amely  az Amazon dolgozói csoportjában jelent meg.

New York városban több mint 1 millió diáknak engedik meg, hogy kihagyja az aznapi iskolanapot, hogy részt vegyen a klíma tüntetésen. (Természetesen szülői jóváhagyás, illetve túl fiatal diákok esetében szülői kiséret szükséges.)

A Times szerint több mint 600 egészségügyi szakember írt alá egy digitális orvosi papírt, amiben arra ösztönzik a tanárokat, hogy engedjék el a diákjaikat, mert a klímaváltozás veszélyt jelent az egészségükre.

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1177537643