Előfizetői tartalom

Fogadj a kereskedelmi háború nyerteseire!

Miközben az USA és Kína látszólag világméretű problémává emelte a protekcionizmust, az S&P 500 részvényindex újabb és újabb csúcsokra tör. A történelem során 16 alkalommal volt arra példa, hogy egy ország gazdasági szerepe hirtelen jelentősen megnőtt, ebből 13-szor lett fegyveres konfliktus. Erre most jóval kisebb az esély a kölcsönösen biztosított megsemmisítés elve miatt, de a vámháború végét még nem látjuk. A jelek szerint viszont vannak országok, ágazatok, vállalatok, amelyek nyertesei is lehetnek a nagyok csatározásának – hívta fel a figyelmet Kocsi János, az Amundi Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A protekcionizmus forrása az elégedetlenség, ami általában az egzisztenciális félelemekhez köthető. Két tipikus formája a munkahelyek külföldre telepítésétől, illetve a betelepülő munkavállalók által leszorított munkabérektől és állásvesztéstől való félelem. A protekcionizmus ezekre adott válaszai a vámok és a deviza leértékelése (amíg lehet), a munkahelyek védelme...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái