BIARRITZ, FRANCE - AUGUST 25: France's President Emmanuel Macron and US President Donald Trump pose for the media
Gazdaság

Fogadj a kereskedelmi háború nyerteseire!

Miközben az USA és Kína látszólag világméretű problémává emelte a protekcionizmust, az S&P 500 részvényindex újabb és újabb csúcsokra tör. A történelem során 16 alkalommal volt arra példa, hogy egy ország gazdasági szerepe hirtelen jelentősen megnőtt, ebből 13-szor lett fegyveres konfliktus. Erre most jóval kisebb az esély a kölcsönösen biztosított megsemmisítés elve miatt, de a vámháború végét még nem látjuk. A jelek szerint viszont vannak országok, ágazatok, vállalatok, amelyek nyertesei is lehetnek a nagyok csatározásának – hívta fel a figyelmet Kocsi János, az Amundi Alapkezelő portfóliómenedzsere.

A protekcionizmus forrása az elégedetlenség, ami általában az egzisztenciális félelemekhez köthető. Két tipikus formája a munkahelyek külföldre telepítésétől, illetve a betelepülő munkavállalók által leszorított munkabérektől és állásvesztéstől való félelem. A protekcionizmus ezekre adott válaszai a vámok és a deviza leértékelése (amíg lehet), a munkahelyek védelme, a külföldi cégek betelepülésének korlátozása, a szellemi tulajdon fokozott védelme és az adatvédelem.

A Portfolio kereskedelmi háborúval kapcsolatos kérdésére Kocsi János úgy válaszolt, hogy a kínai termelés egy része átszerveződött Vietnámba, ezzel megkerülve a vámokat, viszont

az Egyesült Államok még mindig jobban bírja a kereskedelmi háború negatív hatásait.

A protekcionizmus kétségtelenül rosszat tesz a világgazdaságnak, de korántsem olyan kiterjedt módon és mértékben, ahogyan arról ma beszélni szoktunk

– véli Kocsi János. Az Amundi portfóliómenedzsere szerint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a világgazdaság jövőre is növekedni fog, bizonyos régiókban pedig még gyorsulásra is lehet számítani. De nemcsak a régiók, hanem az egyes ágazatok és az egyes vállalatok közötti hatás sem egyértelmű. Az erősödő protekcionizmus kétségkívül gyengíti egyes gyártó és exportáló szektorokat szerte a világban, azonban alig érintette a szolgáltató szektorokat, vagy azokat a cégeket, amelyek túlnyomórészt belföldi piacra termelnek.

Az S&P 500 indexben szereplő azon cégek tőzsdei értéke, amelyek árbevétele zömében az USA-ból származik az elmúlt egy évben 5,2 százalékkal emelkedett, szemben a döntően exportra termelőkét, amelyek együttes értéke 11 százalékkal csökkent. Nemcsak az Egyesült Államok, hanem több más ország gazdasága is ilyen skizofrén állapotba került. A német ipar és ipari export például válságjeleket mutat, miközben a gazdaság egésze, a szolgáltató és a kereskedelmi szektor egyelőre prosperálni látszik.

Vannak tehát országok, szektorok és vállalatok, amelyeket nemhogy nem vág földhöz, de alkalmasint meg is erősít a fellángoló protekcionizmus. Egyes régiókban éppen küszöbön állnak új, nagy horderejű kereskedelmi egyezmények, amelyek erősíteni fogják a bennük szerepelő nem kevés ország gazdaságát. A Regional Comprehensive Economic Partnership-ben a világ GDP-jének 30, a Trans-Pacific Partnershipben pedig a világ GDP-jének 13 százalékát előállító országok érintettek.

Más országok szükségképpen haszonélvezői annak, hogy két, vagy több ország a sírba kergeti egymást. Tipikusan ilyen ország lehet Vietnám, Európában pedig Görögország, ahol a vámháborúban leginkább érintett iparágak (pl. járműgyártás) súlya kisebb, és ahol jelenleg az egyik legmagasabb a beszerzési menedzser index. De jó befektetési célpontok lehetnek az orosz és az indiai részvények is. Ezen kívül még a protekcionista háborúba keveredett Kína technológiai részvényeire is érdemes lehet figyelni.

Az Amundi portfóliómenedzsere egyik példaként Görögországot hozta, ami elkezdett kilábalni a saját válságából. Gyors ütemben csökken a munkanélküliségi ráta. 2013-ban még 27,4% volt, az utolsó adat szerint ez 17%-ra csökkent le. Emellett növekszik a turizmus, a beszerzésimenedzser-index az egyik legmagasabb a térségben (54,9) és a költségvetési egyenleg is kifejezetten javuló tendenciát mutat. Az egyik legígéretesebb  terület pedig a lakáspiack, ahol 2007-es árakhoz képest 41,7 százalékponttal lettek olcsóbbak a lakások. Viszont most már növekedés tapasztalható, és a növekvő turizmussal együtt ez is ígéretes befektetésnek bizonyulhat.

Egy másik ilyen példa pedig Vietnám, ami kifejezetten a haszonélvezője a jelenlegi kereskedelmi háborúnak. Ez önmagában nem indokolná azt, hogy valaki ide befektessen. Viszont a gazdasági konjunktúra számait figyelembe ez megalapozottabbá válik. Azon kívül, hogy Kínából ide telepítik át a termelést és innen exportálnak, a vietnámi ipari termelési index 10,5%-kal növekszik. Fejlődő országként 6,7%-os GDP növekedést produkált, ráadásul ezt mindössze egy 2,3%-os inflációs környezetben. Ez sokban köszönhető az erős kiskereskedelmi növekedésnek is, ami 11,5%-kal nőtt az utolsó időszakban, így a belső piac kereslete is szinten tartja az fejlődő ország növekedését, a kereskedelmi háború számára pozitív hatásai mellett.

A részvénypiacok egyelőre azokban az országokban is stabilak, amelyek erősen érintettek a kereskedelmi háborúban. Az amerikai elnök több lépcsőben szigorította a Kínával szembeni vámokat.

Érdemes észrevenni, hogy Trump ezekről szóló tweetje mindig akkor érkezett, amikor az S&P500-as index a csúcs közelében járt. Ezektől mindahányszor megingott a börze, ám utána rövid időn belül újabb csúcsot döntött, hogy jöjjön az újabb szigorítás

– hívja fel a figyelmet Kocsi János. Az Amundi elemzője szerint ez a fura libikóka azért alakult ki, mert a világon elképesztő mennyiségű pénz keres jó befektetési lehetőséget, gondoljunk csak a negatív hozamú kötvényekben tartott 15 ezer milliárd dollárnyi tőkére. A piacok esését rendre meg tudja fogni, amikor a befektetők gyorsan a részvények felé fordulnak, ha azt látják, hogy némi hozamelőny reményében érdemes belevásárolni az éppen megzuhanó piacokba.

A vámháború okozta gazdasági lassulás miatt a világ legtöbb országában megnőtt a további monetáris lazítás esélye. Emiatt Magyarországon is okafogyottá vált a monetáris szigorítás kérdése, amit a csökkenő inflációs nyomás is alátámaszt.

Ez önmagában támogató tényező a magyar befektetési eszközök szempontjából is, különösen a fix, vagy közel fix kamatozású eszközök vonzerejét növeli a sokáig fennmaradó alacsony kamatszint. Ilyen eszközök például a magyar államkötvények, a vállalati kötvények, az osztalékfizető részvények, az ingatlanok, azon belül is elsősorban a kereskedelmi ingatlanok.

A magyar részvények átlagos árazása régiós és világviszonylatban is alacsonynak tekinthető a rövid-középtávú növekedési lehetőségek és kockázatok fényében.

Az alacsonyabb magyar hozamkörnyezet miatt rövidtávon az olyan magas osztalékfizető szektorok részvényei tűnnek vonzónak, mint az ingatlan, a telekommunikáció, valamint a megújuló energia. Ugyanakkor az OTP középtávú várható profitnövekedését, ha kellő figyelmet szentelünk az új leányvállalatokkal kapcsolatos szinergiák hatékony kiaknázásának, valamint a megnövekedett mérethatékonyságnak, véleményünk szerint nem árazza megfelelően a piac. Ami a magyar befektetési eszközök hosszú távú potenciálját illeti, a fentebb taglalt strukturális reformok végrehajtása (vagy rossz esetben azok elmaradása) döntő jelentőségű lehet.

Címlapkép: Jeff J Mitchell - Pool /Getty Images

DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DSZZS20200216016