kórházi ellátás egészségügy
Gazdaság

Kritikus ponthoz ért a magyar egészségügy

Két adat is napvilágot látott egy héten belül, amelyek figyelmeztető jelként kellene hassanak a magyar egészségügy állapotát illetően. Ám még ezek sem képesek átütni az illetékesek ingerküszöbét. Pedig érezhető, hogy fogy a türelem.
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Az első nevek már elérhetőek a programban:

Huszonkét éves mélypontra került Magyraországon a GDP-arányos egészségügyi költés (ha az állami forrásokat nézzük, akkor még aggasztóbb a helyzet). Rendkívüli tempóban adósodnak el a gyógyító intézmények. Két ijesztő adat a hazai egészségügy világából csak közelmúltból. Sokan már csak legyintenek ezekre a hírekre, pedig nem kéne. Közben pedig a szinte minden napra jutó ijesztő hírekről (leállhat a baleseti ellátás, folyamatosan romlik az ellátás színvonala) még nem is beszéltünk. 

Mindenki számára nyilvánvaló lehet, hogy a két szám összefügg. Az egészségügy ugyanis krónikusan alulfinanszírozott, azon belül is a kórházi ellátórendszer tartósan forráshiánnyal küzd. A finanszírozási rendszer elavult, nem képes/akarja lekövetni a technológiai szintugrásokat, az ezzel járó költségnövekedést, a fenntartásból fakadó amortizációt nem tartalmazza, nem tart lépést az egészségügyi bérek emelkedésével (amelyek egyébként a nemzetgazdaság más ágazataihoz képest még mindig relatíve alacsonyak), a finanszírozási ösztönzők torzítanak. És akkor még az állami intézmények humánerőforrás helyzetéről, az ágazatban dolgozók kilátásairól nem is beszéltünk. 

Jogosan merül fel a kérdés: hol van a hiba a rendszerben? Sok helyen. Természetesen pellengérre lehet állítani az intézmények vezetőit, üzengetni, felügyelőket kirendelni, de ez a mélyben húzódó, évtizedek óta tartó strukturális problémákat nem oldja meg. Vagy felmerülhet a gyógyító-megelőző kassza kipótlása, mint minden évben. Vagy lehet mutogatni az orvosokat elszívó, állami rendszerre is gyakran rácsatlakozó magánellátásra. Vagy az egészségügy azon szereplőire, akik a sok diszfunkcionális működés mellett a rendszer haszonélvezői. Vagy akár a nyugat-európai országok munkaerő-elszívó erejére. Ezektől azonban nem válik egy csapásra fenntarthatóan finanszírozhatóvá a rendszer.

Mindeközben érdekes jelenséget figyelhetünk meg, amikor a szektorban érdekelt legkülönbözőbb szereplőkkel beszélünk.

  1. Van ugyanis egyfajta apátia hangulat a szereplőkben, látva azt, hogy mekkora súlya lett a kormányon belül az egészségügyi vezetésnek.
  2. De egyszerre van a szektor képviselőiben egy türelmetlenség. Ez is természetes, ha ránézünk az egészségügyben dolgozók idei béremelkedésének mértékére, illetve a béremelkedés ütemének relatív leszakadására. A 10% feletti éves béremelkedésekhez képest az egészségügyben átlagosan 4-5%-os emelkedés valósult meg idén, aminél alacsonyabbat csak az oktatás esetében látunk.
  3. És mindeközben minden szereplőben komoly várakozások épültek fel, most vagy soha hangulat lett úrrá (persze korábban is voltak már hasonlók).

A kormány közelében ugyanis olyan anyagok készültek (Magyar Nemzeti Bank 330 pontja, a kormány versenyképességi javaslatai, Állami Számvevőszék), amelyek évtizedek óta emlegetett tabu témákat vesznek elő (struktúraváltás, aktív ágyak, krónikus ágyak, valós költségek, finanszírozási ösztönzők újragondolása, intézményesített magánforrások becsatornázása). Lehet, hogy ez a mozgolódás a kormány környékén nem véletlen: az elmúlt években minden hangulati felmérés azt mutatta, hogy az embereket leginkább az egészségügy helyzete aggasztja és közben pedig azt olvassák, hogy a szlovákok belevágtak a politikailag kényes reformokba.

Jól látható tehát, hogy tervek vannak, de egyelőre az asztalfiókban maradtak. Kérdés: ott maradnak örökre, ahogy eddig, és eléri őket a 'reformhalál', vagy csak jegeli őket a kormány a választásokig? A válaszra már nem kell sokat várni. Néhány hét és kiderül, mennyire fontos a kormány számára az egészségügy.

Portfolio Private Health Forum 2019
A legnagyobb nevek ott lesznek a Portfolio Private Healt Forum rendezvényen. Jelentkezés itt:

Címlapkép forrása: Mark H Milstein/Bloomberg via Getty Images

wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
barcelona katalán tüntetés rendőrség