The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Gazdaság

Alábbhagy a drágulás Magyarországon

A héten a Monetáris Tanács a monetáris kondíciók óvatos finomhangolásáról döntött: kamatkondíciói változatlanul tartása mellett 100 milliárd forinttal emelte meg a következő negyedévre megcélzott kiszorított likviditás mennyiségét. Emellett a tanács jelezte, hogy monetáris politikáját a jövőben is óvatos és adatvezérelt megközelítés jellemzi. Az MNB szakértőinek írása a döntés hátterében meghúzódó inflációs folyamatokat és a lépés indoklását mutatja be.

A Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció. A nyári hónapokban az MNB várakozásainak megfelelően az infláció mérséklődött, amit – a világpiaci olajárakkal összhangban – elsősorban az üzemanyagárak csökkenése okozott. Szerkezetében azonban kettősség volt megfigyelhető, a tartós inflációs folyamatokat megragadó – az elmúlt negyedévekben a Monetáris Tanács figyelmének középpontjába kerülő – adószűrt maginfláció alacsonyabban, míg a maginfláción kívüli termékek inflációja magasabban alakult korábbi várakozásunkhoz képest.

A szeptemberben beérkező, változatlan adótartalmú augusztusi maginfláció már 0,6 százalékponttal alacsonyabb volt, mint a júniusi prognózisban. Ebben nagy szerepet játszott az iparcikkek éves inflációjának csökkenése, ami a tartós és a nem tartós iparcikkek esetében egyaránt jellemző volt. Az iparcikkek esetében egyre több terméket jellemez mérsékeltebb árváltozás a megelőző időszakhoz képest (1. ábra).

Az iparcikkek mérséklődő inflációja arra utal, hogy a külső – főként az eurozóna gazdasági lassulásából fakadó – dezinflációs hatások megjelentek a hazai fogyasztói árakban. Az elmúlt időszakban egyre több adat a globális növekedési kilátások romlását jelzi. A világkereskedelem növekedése érdemben lassult, ami az eurozónán keresztül hazánkra is jelentős hatást gyakorolhat. Az árupiacok, pénzpiacok elmúlt időszaki fejleményei is a recessziós félelmek erősödésére utalnak. A kedvezőtlen növekedési adatokkal összhangban az eurozóna inflációja változatlanul mérsékelt, ami a hazai árindexre is mérséklő hatással bír. A visszafogott külső inflációs környezet előretekintve is várhatóan fennmarad, ezt igazolja az is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) legfrissebb előrejelzésében lefelé módosította a valutaövezetre vonatkozó inflációs prognózisát, amely szerint még az előrejelzési horizont végére sem éri el a 2 százalékos inflációs célját az EKB.

Ezen folyamatok az MNB előrejelzésére is hatással voltak: a következő negyedévekben az indirekt adóktól szűrt maginfláció a júniusi Inflációs jelentés prognózisánál alacsonyabban alakul. Ezt az magyarázza, hogy az eurozóna gazdasági lassulásából fakadó dezinflációs hatások fékezik az adószűrt maginfláció növekedését. A várttól számottevően elmaradó inflációs alapfolyamatok és a külső konjunktúra folytatódó romlása a hosszabb távú inflációs kilátások esetében a lefelé mutató kockázatok egy részének megvalósulását, illetve erősödését jelzik.

Jól mutatja ezt a Monetáris Tanács által kiemelt kockázati forgatókönyvek térképe is. Míg egy negyedévvel korábban még az inflációt egy lefelé és egy felfelé irányuló kockázat övezte, addig a friss Inflációs jelentésben már két lefelé irányuló kockázatot (alacsonyabb beruházási aktivitás, illetve a romló globális külső konjunktúra felől érkező erősebb dezinflációs hatások), és csak egy felfelé mutató kockázatot azonosított a Monetáris Tanács. Ennek megfelelően a korábban még szimmetrikus kockázatok aszimmetrikussá váltak, vagyis többségbe kerültek a lefelé mutató kockázatok, mind a GDP növekedést, mind pedig az inflációt tekintve.

Képkivágás3
Megjegyzés: A kockázati térkép azt mutatja meg, hogy az alternatív fogatókönyvek inflációs és növekedési pályája a monetáris politikai horizont egészében átlagosan mennyiben különbözik az alappályától.

A Monetáris Tanács márciusban jelezte, hogy elérte az inflációs célját, és az árstabilitás fenntartása érdekében az egynapos betéti kamat 10 bázispontos emelése és a megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságának mérséklése mellett döntött. Júniusban az inflációs alappálya kismértékű emelkedése miatt a Tanács a monetáris kondíciók finomhangolását hajtotta végre, 100 milliárd forinttal csökkentve a megcélzott kiszorított likviditás mennyiségét.

Szeptemberre ugyanakkor a korábban még szimmetrikus inflációs kockázatok az elmúlt negyedévben aszimmetrikussá váltak és felerősödtek a lefelé mutató inflációs kockázatok. Emellett az MNB külső monetáris politikai környezete is lazábbá vált azzal, hogy a globálisan két leginkább meghatározó jegybank, az EKB és a Fed egyaránt lazított monetáris kondíción. Mindezek a tényezők az MNB Monetáris Tanácsát óvatos finomhangolásra késztették: miközben a Tanács a kamatkondíciókat változatlanul tartotta, addig a negyedik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás nagyságát 100 milliárd forinttal legalább 300-500 milliárd forintra emelte. Ezzel a lépéssel a Monetáris Tanács lényegében ellentételezte júniusi óvatos lépését.

Emellett a Monetáris Tanács azt is jelezte, hogy a jelenlegi bizonytalan környezetben monetáris politikáját továbbra is óvatos megközelítés jellemzi majd, ahol a bejövő adatok inflációs kilátásokra gyakorolt hatását értékelve, egyedi döntések keretében alakítja negyedévről negyedévre monetáris kondícióit.

A szerzők a Magyar Nemzeti Bank munkatársai.

Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tesco