lamborghini urus sian aventador
Gazdaság

A Volkswagen eladhatja a Lamborghinit

Portfolio
A Volkswagen menedzsmentje fontolóra vette, hogy vagy eladja, vagy tőzsdére viszi a cégcsoporthoz tartozó sportautó-gyártót, a Lamborghinit. Az ötlet elsőre meglepőnek tűnhet, de több szempontból is logikus lépés lenne: a kiadások csökkentésére és a friss pénzre ugyanis nagy szükség lenne, mivel rendkívül költséges átalakuláson megy keresztül a cégcsoport.

A Volkswagennél két lehetőséget mérlegelnek, vagy eladják, vagy tőzsdére viszik a Lamborghinit, állította egy neve elhallgatását kérő forrás a Bloombergnek, aki azt is elmondta, hogy hivatalos döntés még nem született.

Az ötlet elsőre bár meglepőnek tűnhet, de fontos azt is hozzátenni, hogy a Volkswagen csoport vezérének kiemelt szándéka az, hogy a jövőben az olyan húzómárkákra koncentráljanak, mint a Volkswagen, az Audi és a Porsche. Herbert Diess szeretne minden duplikációt megszüntetni a cégcsoporton belül a hatékonyság növelés, illetve a rendelkezésre álló erőforrások lehető legjobb kihasználása érdekében. Ezeket a célokat viszont nehéz lenne úgy elérni, hogy a cégcsoporton belül több sportautó-gyártó is versenyez egymással.

A Bloomberg Intelligence számításai szerint a Lamborghini durván 11 milliárd eurót érhet, és jól szerepelhetne abban az esetben, hogyha végül tényleg nyilvános kibocsátásra kerülne sor. A 2018-ban bemutatott szupersport-SUV, az Urus, valamint a megújult Aventador és a valaha volt legerősebb Lamborghini, a hibrid hajtással szerelt Sian érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a márka profitabilitása 30 százalék fölé emelkedjen – vélik a Bloomberg szakértői. Mindez pedig vonzó célponttá teheti az autógyártót a befektetők körében, főleg azok után, hogy a Fiat Chrysler korábbi húzása, a Ferrari leválasztása és tőzsdére vitele is hatalmas sikersztori lett.

Diess vezérigazgatói kinevezése óta totális átalakítást hirdetett a Volkswagen csoportnál, amelynek középpontjában az elektromos- és önvezető autózás, valamint a digitalizáció és a mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatások állnak. Mindennek megvalósítása már önmagában is hatalmas feladat, de a Volkswagen vezére az elmúlt hónapokban olyan stratégiailag fontos üzleteket is tető alá hozott, mint a Traton tőzsdére vitel, vagy éppen a Forddal kötött hosszú távú együttműködés. Az ügyre rálátó forrás elárulta azt is, hogy mindezzel nem más a célja Diessnek, mint az, hogy a Volkswagenből egy 200 milliárd eurós cégcsoportot csináljon. Ez hatalmas ugrás lenne, a befektetők ugyanis jelenleg mintegy 81 milliárd euróra értékelik a német autógyártót.

100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100 forint shutter