idős pár budapest metró
Gazdaság

Végre jó hír érkezett: emelkedett a születéskor várható élettartam Magyarországon

Alig érezhetően, de emelkedett a születéskor várható élettartam tavaly Magyarországon - derül ki a KSH napokban közzétett Demográfiai évkönyvéből. Ennek köszönhetően a nők esetében a mutató újra 79 év felett van, míg a férfiaknál ha csak picivel is, de új csúcsra került.
A Portfolio egészségügyi konferenciáján, november 6-án többek között erről is szó lesz.

2018: javulás

A héten publikálta a 2018-as Demográfiai évkönyv kiadványát a Központi Statisztikai Hivatal, amely fontos mutatószámokat tartalmaz. Ezek közül mi most a várható élettartam tavalyi alakulását emeljük ki elsőként, először ismerhettük meg ugyanis erre vonatkozóan a 2018-as számokat.

A friss adatok szerint tavaly minimális mértékben ugyan, de javult a mutatószám (a 2015-ös és a 2017-es csökkenés fényében is örvendetes ez a fejlemény). A nők esetében 79,19 évre (a 2017-es 78,99 évről), míg a férfiaknál 72,56 évre (a korábbi 72,4 évről).

Ennek köszönhetően összességében tavaly Magyarországon a várható élettartam majdnem 76 év volt, ami új csúcsnak számít.

Ha hosszabb távú trendet nézünk, annyira már nem rózsás a helyzet. A KSH adatai szerint ugyanis 2010 óta 1,56 évvel javult az összesített mutató, 2013 óta gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg. Érdekes fejlemény továbbá, hogy 2018-ban nem közeledett egymáshoz a nők és a férfiak várható élettartama, hanem kissé távolodott.

A KSH kiadványában szereplő ábráknak köszönhetően a friss magyarországi adatokat nemzetközi kontextusba tudjuk helyezni és visszatekintve az 1970-es évekig azt is meg tudjuk mondani, hogy javult-e Magyarország relatív pozíciója az évek során a várható élettartam tekintetében.

A nők esetében relatív pozícióváltozás nem történt az 50 évvel ezelőtti értékekhez képest.

A férfiaknál viszont romlás volt megfigyelhető: míg 1970-ben hét európai országot előztünk meg, 2017-ben már csak 4 állam van mögöttünk.

nok varhato elettartam
nok varhato elettartam 2017
ferfiak varhato elettartam 1970
ferfiak varhato elettartam 2017

Mi is az a várható élettartam?
A várható élettartam (amelyet gyakran várható átlagos élettartamnak neveznek) a halálozás komplex mérőszáma, amelyet ahalandósági tábla segítségével számítunk ki - magyarázza a fogalmat a Népességtudományi Intézet. A legismertebb mutató a születéskor várható átlagos élettartam, amely az egész népesség mortalitási tapasztalatait összegzi (általában egy adott évre vonatkozóan). Minthogy a halandósági tábla az adott év korspecifikus halálozási rátáiból indul ki, a várható élettartam valójában nem azonos azzal az életidővel, amelyet egy személy átlagosan a továbbiakban élni fog. Ennek oka, hogy a számításhoz használt korspecifikus halálozási ráták időben változnak, napjainkban javulnak. Így a jelenlegi generációk átlagos élettartama várhatóan magasabb lesz a ma számított születéskor várható élettartamnál.

Mi folyik a háttérben?

Ha a mögöttes folyamatokra pillantunk, akkor nagy változásokat nem látunk például a vezető halálokok tekintetében. A keringési és a daganatos betegségek sújtják leginkább a magyar társadalmat.

halalok  nők halálozás
halalok ferfiak

És az sem meglepő, hogy a 2016-os adatok alapján Európában nálunk a legsúlyosabb a helyzet a rosszindulatú daganatok halálozási arányszáma tekintetében.

Érdekes kapcsolódó cikkünk jelent meg a napokban a témában:

halalokok nemzetkozi osszehasonlitas

Nehéz megmondani, hogy a születéskor várható élettartam elmúlt években megfigyelt stagnálása minek köszönhető pontosan. Általánosságban elmondható azonban, hogy a mutató szintje számos tényezővel függ össze, ilyen például az orvostudomány állása, az országra jellemző egészségügyi rendszer, az oktatás, vagyis a képzettség alakulása, az életmód, vagy éppen a környezeti hatások. Nagyrészt összefügghet a stagnálás azzal, hogy a nagyobb kockázatnak kitett 60-65 éves korosztály milyen életmódot engedhetett meg magának az elmúlt 20-30 évben (ezt az egyéni döntések mellett befolyásolja a jövedelmi helyzet, végzettség, stb.), és ezzel van szoros kapcsolatban, hogy az ő ellátásukat mennyire tudja ellátni a mai leterhelt egészségügyi rendszer (felismerik-e időben a betegséget, megkapja-e időben a megfelelő ellátást). Ha csak azt nézzük, hogy Magyarország sajnos az élen jár az elkerülhető halálokok tekintetében (a harmadik legmagasabb arányszám van nálunk Románia és Litvánia után), akkor azt mondhatjuk, hogy ebből a szempontból megkérdőjelezhető a rendszer hatékonysága és hatásossága.

Portfolio Private Health Forum 2019
A Portfolio egészségügyi konferenciáján, november 6-án többek között erről is szó lesz.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Veszélyben a K&H ügyfelei: itt a csalók új módszere
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
csapatépítő_greenfield hr