Munkanélküli öltönyös ember
Gazdaság

Azt hiszed, a te munkádat nem veszik el a robotok? Csak úgy záporoznak a 90%-os leépítések

Portfolio
Az, hogy az automatizáció, a technológia fejlődése és a robotok terjedése veszélyt jelent a munkahelyeinkre, nemcsak jövőbeli ábránd: akadnak olyan munkakörök, amelyek több mint 90%-os létszámbeli leépülést tapasztalhattak 2009 és 2018 között – derül ki az amerikai munkaügyi statisztikai hivatal adataiból. Nemcsak a fizikai munkások érintettek ráadásul, az adminisztratív feladatokat ellátó irodai munkások száma majdnem a felére csökkent, de veszélyben vannak az adatelemzők és a telemarketingesek is.
A holnapi Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia kiemelt témája lesz az automatizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatása. Még nem késő regisztrálni, jöjjön el Ön is!

Az Egyesült Államokban országos szinten a mezőgazdasági munkásokat toborzó és szállító szakemberek száma csökkent a legjobban, mintegy 80%-kal, 200 főre. Ennek az oka az adatokat elemző Commercial Café szerint főleg az, hogy sokkal kevesebb fizikai munkásra van szükség a farmokon a gépesítés és automatizáció terjedése miatt, a gazdaságok pedig szándékosan törekszenek a munkaerő minimalizálásával járó költséghatékony működés megteremtésére.

A második helyen 77%-is csökkenéssel a telefonközpontok dolgozói állnak, akik a modern telekommunikációs hálózatok és eszközök terjedése miatt vesztették el az állásukat, ezután 74%-kal hasonló okokból a fényképfeldolgozók állnak. Az automatizáció sokkal inkább kihatott a famunkásokra (66%-os csökkenés), a számítógépes operátorokra (63%-os csökkenés) és a fúrással foglalkozó munkásokra (59%-os csökkenés). Jelentősen kihatott a technológia terjedése az adminisztratív munkakörökben dolgozókra is, akiknek a száma 570 ezerre csökkent a 2009-es 1,37 millióról.

Államokra lebontva az iparban figyelhetők meg a legnagyobb csökkenések: az Illinois-i bojlergyártók száma 96%-ot csökkent 80-ra, a korábbi 1910 főről, míg Új-Mexikóban az anyagmozgatók száma csökkent 93%-kal. Az irodai munkakörökre is kihat a technológia fejlődése: a telefonos értékesítők 94%-a vesztette el az állását, míg New Jersey-ben a statisztikai elemzők 93%-a új munkahely után kellett, hogy nézzen 2009 és 2018 között. Jellemző egyébként, hogy azok, akik meg tudták tartani a munkájukat, sokkal jobban keresnek, mint a korábbi átlag.

A jövőre nézve a statisztika kitér arra is, hogy melyek a legkönnyebben automatizálható munkakörök is: a lista élén a fényképészeti szakemberek, a telemarketingesek, a bankszámlák nyitásáért felelős szakemberek, a rendelések felvételével foglalkozó szakemberek, a gravírozással és fényezéssel foglalkozó szakemberek és a mozik vetítőit kezelő szakemberek állnak.

A holnapi Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia kiemelt témája lesz az automatizáció munkaerőpiacra gyakorolt hatása. Még nem késő regisztrálni, jöjjön el Ön is!
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
BÉT
szakkepzes
GettyImages-1174635009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
borisjohnson