Előfizetői tartalom

El kellene felejteni a földgázt, ha meg akarjuk állítani a klímaváltozást

Az olaj és szén földgázzal való kiváltása nemhogy nem mérsékli, de egyenesen riasztó mértékben növeli az üvegházhatású gázok kibocsátását egy új tanulmány szerint, amely azt állítja, az elmúlt évek tudományos eredményei alapján a földgázellátásból származó emisszó szignifikánsan magasabb, mint ahogyan azt korábban becsülték. Ennek következtében elsősorban magas metánlábnyoma miatt a földgáz nem tekinthető éghajlatbarát alternatívának más fosszilis energiahordozókkal szemben, nem járul hozzá az éghajlat védelméhez és a nulla emissziós energiarendszerre való áttéréshez. A most először megfogalmazott következtetés egészen más megvilágításba helyezheti a földgáz lehetséges szerepét a következő évek energiagazdaságában.

A földgázra gyakran úgynevezett híd-technológiaként is hivatkoznak nem csak a szakpolitikai szövegekben, de az energiaiparban is, mivel égetése során a szénhez és olajhoz képest jelentősen kevesebb szén-dioxid szabadul fel. Ezért rövid távon jó megoldásnak tűnik ezek helyettesítésére mint kevésbé szennyező alternatíva, mivel bármilyen gyorsan is terjed a nap- és szélenergia...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés